Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hódmezővásárhely megmutatta!

Közös jelölt, magas részvételi arány és "piszkos kampány".
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vasárnap este egy ország figyelte feszülten, hogy mi történik Hódmezővásárhelyen. Abban a városban, ahol a rendszerváltás után eddig csakis fideszes polgármester ült bele a bársonyszékbe, és a november közepén elhunyt Almási István helyére választottak új város első emberét.

Márki-Zay Péter boldogsága a megnyert hódmezővásárhelyi választás után
Márki-Zay Péter Facebooj

A Fidesz Lázár János városában az addigi alpolgármestert, Hegedűs Zoltánt indította, kihívója pedig kettő is volt: Dr. Márki-Zay Péter független jelölt, akit egyébként az összes ellenzéki párt az MSZP, Jobbik, LMP is támogatott és egy párttámogatástól mentes másik független Dr. Hernádi Gyula. A végeredményt tegnap este már mindenki megtudta.

Márki-Zay Péter a szavazatok 57.49%-át megszerezve megnyerte Hódmezővásárhelyen az időközi polgármester-választást.

A Fidesz, vagyis Lázár János és Hegedűs Zoltán, első sajtótájékoztatóján azt mondta „A piszkos kampány győzött a tisztes munka fölött”. A kijelentés azért is volt meglepő, mivel Márki-Zay Pétert, ahogy csak tudták, megpróbálták ellehetetleníteni.

Bejelentése után, miszerint elindul a választáson, elbocsájtották a munkahelyéről. Az azóta megválasztott jelölt, akkor közleményében így nyilatkozott:

Munkaviszonyom feltűnő sietséggel, azonnali hatállyal szűnt meg, amire ennél a cégnél más példát nem ismerek.

Számomra csalódás, hogy a lejárató kampányba belerángattak egy multinacionális nagyvállalatot is. Sajnálatos, hogy még a nem állami szervezetek is ezer szálon ki vannak szolgáltatva a hatalomnak: kooperációs együttműködések, munkaügyi, adóhatósági és egyéb ellenőrzések, állami megrendelések, pályázatok és támogatások révén.

De nem csak munkahelyének elvesztésével próbáltak meg nyomást gyakorolni. Márki-Zay házához, ami 450 méteres hódmezővásárhelyi utcában áll, 10 térfigyelő kamerát szereltek fel. Teljesen véletlenül egy nappal rá, hogy bejelentette, megméretteti magát a polgármester-választáson.

Hogy szervezett összeesküvés, vagy a véletlenek furcsa összjátéka indította-e be Márki-Zay pech szériáját, azt sosem fogjuk megtudni. Mindenesetre, egy valamit jól példázott a vasárnapi voksolás. Ez pedig a magyar ember csakazértis mentalitását.

2014. októberében összesen 13 ezren mentek el szavazni a polgármester jelöltekre. Akkor Almási István a Fidesz-KDNP jelöltje 8160 szavazattal futott be az első helyre. Most közel 23 ezren mentek el szavazni, aztán választás megnyerő Márki-Zay egymaga gyűjtött össze 13 ezer ikszet. Négy évvel ezelőtt csaknem ennyien voltak összesen voksolni. A fideszes Hegedűs Zoltán pedig 9500 szavazattal lett a második.

Ez a statisztika két dolgot mutat meg. Egyrészt, hogy a Fidesznek masszív tábora van. Hiszen alig 1400 szavazattal kapott most többet a Fidesz jelöltje, mint négy évvel ezelőtt. A kormánypárt tábora tehát állandó és ezzel együtt kiszámítható. A másik pedig, hogy a magas részvételi arány az idei választásokon sem fog kedvezni Orbán Viktoréknak. Aki ugyanis Fidesz szavazó, az mindenképpen elmegy voksolni, ha esik, ha fúj. Azokkal azonban már nehezebben számol az országos politika, akik eddig nem vonultak urnához.

Hódmezővásárhelyen ez 10 ezer embert jelentett. Ennyi kellett ahhoz, hogy a bebetonozottnak hitt Fidesz-KDNP pártszövetség elvérezzen. Hegedűs ma reggel be is jelentette lemondását.

A "kormányváltás" sikere pedig még egy fontos pilléren múlt. Nem morzsolódtak szét a "nem fideszes" szavazatok.

Hogy mit is jelent ez? A képlet most úgy néz ki, hogy aki Fidesz szavazó, az biztos pont a rendszerben. Igen ám, de sokan vannak, akik nem elégedettek a kormány politikájával, különösebb személyes meggyőződése pedig nincs. Vegyünk például egy választópolgárt, aki kormányváltást szeretne, de nincs különösebb elköteleződése a zöld politika iránt, vagy nem érzi magát néppárti-jobbosnak, esetleg szociálisan érzékenynek sem, na akkor bajban van. Kire adja le, az amúgy értékes szavazatát? Ha maradunk egy pillanatra Hódmezővásárhelyen, és egy kicsit eljátszunk a statisztikával, akkor akár azt is mondhatjuk, hogy Márki-Zay szavazatai, ha három felé mentek volna, akkor nagyjából 4000 voksot jelentett volna ez.

Egyszóval: összefogás.

A nyugati demokráciában viszonylag kevés példa van arra, hogy egy verseny lefutása előtt egyezkednek annak résztvevői az eredményről. Az egyfordulós választási rendszer azonban erre kényszeríti a pártokat. Régen ugyanis az első forduló szondája után egyik jelölt le tudott mondani egy másik javára. Most azonban erre nincs lehetőség, így muszáj egy kicsit előre egyezkednie a pártoknak.

Hegedűs Zoltán végül a rövidebbet húzta
MTI/Rosta Tibor

A hódmezővásárhelyi példa gyorsan ösztönözte cselekvésre a pártokat. Karácsony Gergely, az MSZP miniszterelnök-jelölje egy mai sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Márki-Zay Péterhez hasonló nem MSZP tag, de MSZP-Párbeszéd támogatott jelölteknél számít a többi ellenzéki párt támogatására is. Szél Bernadett az LMP miniszterelnök-jelöltje is arról beszélt ma, hogy együttműködést sürget az MSZP-vel és a Jobbikkal. Tehát ha sikerült több jelölt esetében is megállapodni, az komoly gyomorideget eredményezhetne a Fidesznél.

Eredményezhetne, ha Orbán Viktorék nem találták volna ki azt, hogy szavazati jogot adnak olyanoknak, akik nem Magyarországon élnek, nem itt fizetnek adót, sokuk még csak soha nem is járt az országban. Ők a határon túli magyarok, akik listára szavazhatnak majd, ami 94 parlamenti képviselő helyét dönti el.

Hódmezővásárhely tehát pár dolgot tegnap megmutatott. Ilyen a magas részvételi arány következménye, illetve azt is, hogy milyen az, amikor egy választási meccset 1-1-ben kell a jelölteknek lefolytatni. Az országgyűlési választásokra azonban ezt a példát egy az egyben átültethetni - sajnos - nem lehet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vélemény

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra