Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elvesznek a tehetséges fiatalok

A NYME Hallgatói Önkormányzata szerint csökken az oktatás színvonala, iskolákat lehetetlenítenek el a felvételi keretszámok csökkentésével.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nyilatkozat

A Nyugat-magyarországi Egyetem Hallgatói Önkormányzata, mint a jelenlegi felsőoktatásban részt vevő hallgatók mellett a jövő hallgatóiért is felelősséget érző és vállaló szervezet értetlenül áll az Oktatási Államtitkárság által 2012.01.05-én nyilvánosságra hozott, a 2012/13-as tanévre vonatkozó felvételi keretszámok előtt.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

A hivatalos sajtótájékoztató óta a kihirdetett állami ösztöndíjas helyek számának drasztikus, fokozatosság elvét teljesen nélkülöző csökkentését a felsőoktatás rendszerében közvetlenül, vagy közvetve érintett szervezetek és érdekképviseletek problémásnak, több szempontból kifejezetten károsnak ítélik.

A Hallgatói Önkormányzat meglepve tapasztalta, hogy a kormányzat által korábban hirdetett alapelvekkel ellentétben minden képzési területen – beleértve az általuk nemzetgazdaságilag hasznosnak ítélteket is – csökkentik az államilag finanszírozott férőhelyek számát. Ezzel a lépéssel fiatalok ezreinek teszik tandíjkötelessé tanulmányait, mely jelen gazdasági helyzetben akár továbbtanulásuk ellehetetlenítését is jelentheti.

Problémásnak tartjuk, hogy a különböző képzési területeken kihirdetett keretszámok alapjául felhasznált prognózisok vagy hatástanulmányok, és maguk a konkrét indokok sem láttak napvilágot ez idáig. El tudjuk fogadni, hogy a felvételizni vágyók érdeklődése nem egyezik teljes mértékben a gazdaság és az ország érdekeivel, azonban a képzések felsőbb szintű szabályozása kizárólag átgondolt, megalapozott döntések mellett hajtható végre!

Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a felvételi eljárásba történő jelentkezés határidejét csupán néhány héttel megelőzve alkotják meg azokat a számokat, melyek a jövő értelmiségének életét jelentős mértékben befolyásolják. A mai fiatalok nagy része már általános iskolai tanulmányai után tudatosan készül a továbbtanulásra, saját és szülei idejét és pénzét nem sajnálva. Kérdés, hogy mi lesz azokkal a fiatalokkal, akik több év folyamatos felkészülés, és a jövőbe való befektetés után anyagi okok miatt mostantól nem mehetnek egyetemre vagy főiskolára.

A csökkentés legszembetűnőbben a gazdasági és a jogi képzési területeket érinti, pontosan azokat, amelyekre gyakran valóban csak hosszú felkészülés és előtanulmányok sora után lehet bekerülni. A gazdasági területen meghatározott 250 állami férőhely – az előző évi helyek csupán 5%-a – elfogadhatatlan, alátámaszthatatlan intézkedést bizonyít, amely végső soron a gazdasági szakok, karok, és egyes intézmények létét komolyan fenyegeti.

A Nyugat-magyarországi Egyetem, mint régiós tudásközpontként is működő felsőoktatási intézmény is kifejezetten érintett a keretszámok változtatásában. Félő ugyanis, hogy az állami helyek szűkülésével a térségben továbbtanulni kívánó középiskolások egy részének csupán önköltséges képzésen jutna hely. Jelen gazdasági helyzetben ez azonban olyan terhet róhat egy fiatalra és családjára, melyet nem tudnak vállalni, így a diák a továbbtanulás lehetőségétől, az egyetem pedig egy tehetséges hallgatótól esik el.

Elismerjük, hogy egy ország gazdaságának, társadalmi és belső viszonyainak alakulása során a munkaerőpiac más-más szakterületen – melyet előre még a kormányzat sem tudhat - végzett diplomásoknak kedvez, azonban ilyen arányú, és ilyen hirtelen változtatásokat a felsőoktatás rendszere nem tud tolerálni.

Felvetődik a kérdés, hogy jelen intézkedés mennyire szolgálja a célként kitűzött minőségi felsőoktatás megvalósulását akkor, amikor az államilag támogatott keret minimalizálása miatt az egyetemek versenyképességét várhatóan a képzési költségek alacsonyan tartása fogja jelenteni – amiből esetlegesen a színvonal kényszerű csökkentése is következhet.

A fentiek alapján a felsőoktatási rendszer átalakítása során hozott eddigi döntések többségéhez hasonlóan a keretszámokat meghatározó rendeletet is átgondolatlannak, következetlennek, és károsnak tartjuk. Ezúton felkérjük az Oktatási Államtitkárságot, hogy a fentiek ismeretében gondolja újra a 2012/13-es tanévre meghirdetett keretszámokat!

Sopron 2012. 01. 13

Egyetemi Hallgatói Önkormányzat
Nyugat-magyarországi Egyetem

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzásszólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Vélemény

Hirdetés