Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így küzdenek a kukások Szombathelyen a púpos konténerekkel

Videón mutatjuk, hogy miért nem kellene csordultig pakolni a kukákat.

Valószínűleg keveseknek mondunk már újdonságot azzal, hogy nemrég igencsak elszabadultak az indulatok szemétügyben Szombathelyen. A felháborodás kiváltója egy videó volt, El kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet? February 15. 13:50 melyben két kukás lepakolja a teletömött konténerek tetejéről azokat a zsákokat, amik miatt már le sem lehetett azokat csukni, aztán a földre került zsákokat ott is hagyják az út mellett.

A történet viszont nem olyan egyszerű, mint amilyennek első blikkre tűnhet. Ezt röviden már a SZOMHULL ügyvezetője, Taoufik Roland is elmondta El kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet? February 15. 13:50 nekünk, aztán részletesen elmagyarázta a SZOVA is A SZOVA szerint megsérülhetnek a kukások, ha teletömött konténert kell üríteniük February 17. 15:39 saját oldalán, miután lapunk sajtómegkeresésben kért hivatalos tájékoztatást.

Ebben többek között azt is írták, hogy azért sem szabad púposra pakolni a konténereket, mert az ürítésük közben bizony megsérülhetnek a kukások és a szemét egy része is garantáltan az úton landol. Ezt most videóval is alátámasztjuk.

A felvételen jól látni, hogy miként küzdenek a kukások a csordultig pakolt konténerrel, amiről közben természetesen potyog is le a sok szemét. Szóval ők próbálkoznak, annak ellenére is, hogy a hivatalos protokoll szerint nem is lenne ez feladatuk. (Azt is el tudjuk képzelni, hogy a történtek után ezt most feladatként is kapták.)

Lesznek változások

Az ügynek viszont még közel sincs vége, jövő héten ugyanis tárgyalni fogják a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítési gyakoriságát. A járvány miatti különleges jogrendi időszakban ugyan nincs közgyűlés, Nemény András polgármester egyedül dönthet, de online egyeztetést tartanak a képviselőkkel. Az előterjesztésből pedig kiderül, hogy a tervek között szerepel több új konténer és egy új hulladékgyűjtő autó beszerzése is.

Egy kukásautó körülbelül 20 millió forint, üzemeltetése feltehetőleg évi 22,7 millió lesz, egy 50 literes hulladéktároló edény – típustól függően – 20-100 ezer forintba is kerülhet, egy 100-120 literes pedig akár 180 ezer forint is lehet.

Minderről a 2021-es költségvetés elfogadásakor születik döntés, ugyanis mindez nem szerepelt a SZOVA üzleti tervében.

Mészáros D. Zsolt

Frissítés

Lapunkhoz korábban olyan téves információk jutottak el, melyek szerint a közgyűlés fogja tárgyalni a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítési gyakoriságát. Valójában azonban nem lesz online közgyűlés, továbbra is a polgármester gyakorolja a közgyűlési jogokat a járvány miatti különleges jogrendi időszakban, viszont az előterjesztésekről egyeztetnek a képviselő-testület tagjaival.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra