Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Így küzdenek a kukások Szombathelyen a púpos konténerekkel

Videón mutatjuk, hogy miért nem kellene csordultig pakolni a kukákat.

Valószínűleg keveseknek mondunk már újdonságot azzal, hogy nemrég igencsak elszabadultak az indulatok szemétügyben Szombathelyen. A felháborodás kiváltója egy videó volt, El kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet? February 15. 13:50 melyben két kukás lepakolja a teletömött konténerek tetejéről azokat a zsákokat, amik miatt már le sem lehetett azokat csukni, aztán a földre került zsákokat ott is hagyják az út mellett.

A történet viszont nem olyan egyszerű, mint amilyennek első blikkre tűnhet. Ezt röviden már a SZOMHULL ügyvezetője, Taoufik Roland is elmondta El kell vinniük a kukásoknak a konténerek tetejére pakolt szemetet? February 15. 13:50 nekünk, aztán részletesen elmagyarázta a SZOVA is A SZOVA szerint megsérülhetnek a kukások, ha teletömött konténert kell üríteniük February 17. 15:39 saját oldalán, miután lapunk sajtómegkeresésben kért hivatalos tájékoztatást.

Ebben többek között azt is írták, hogy azért sem szabad púposra pakolni a konténereket, mert az ürítésük közben bizony megsérülhetnek a kukások és a szemét egy része is garantáltan az úton landol. Ezt most videóval is alátámasztjuk.

A felvételen jól látni, hogy miként küzdenek a kukások a csordultig pakolt konténerrel, amiről közben természetesen potyog is le a sok szemét. Szóval ők próbálkoznak, annak ellenére is, hogy a hivatalos protokoll szerint nem is lenne ez feladatuk. (Azt is el tudjuk képzelni, hogy a történtek után ezt most feladatként is kapták.)

Lesznek változások

Az ügynek viszont még közel sincs vége, jövő héten ugyanis tárgyalni fogják a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítési gyakoriságát. A járvány miatti különleges jogrendi időszakban ugyan nincs közgyűlés, Nemény András polgármester egyedül dönthet, de online egyeztetést tartanak a képviselőkkel. Az előterjesztésből pedig kiderül, hogy a tervek között szerepel több új konténer és egy új hulladékgyűjtő autó beszerzése is.

Egy kukásautó körülbelül 20 millió forint, üzemeltetése feltehetőleg évi 22,7 millió lesz, egy 50 literes hulladéktároló edény – típustól függően – 20-100 ezer forintba is kerülhet, egy 100-120 literes pedig akár 180 ezer forint is lehet.

Minderről a 2021-es költségvetés elfogadásakor születik döntés, ugyanis mindez nem szerepelt a SZOVA üzleti tervében.

Mészáros D. Zsolt

Frissítés

Lapunkhoz korábban olyan téves információk jutottak el, melyek szerint a közgyűlés fogja tárgyalni a közterületi hulladékgyűjtő edények ürítési gyakoriságát. Valójában azonban nem lesz online közgyűlés, továbbra is a polgármester gyakorolja a közgyűlési jogokat a járvány miatti különleges jogrendi időszakban, viszont az előterjesztésekről egyeztetnek a képviselő-testület tagjaival.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Jelentem

Tovább az oldalra