Videók: Megérkezett II. Erzsébet koporsója a Buckingham-palotába

Teljesen megbénult a forgalom London egyik legforgalmasabb útján.

Megérkezett kedd este a múlt héten elhunyt brit uralkodó, II. Erzsébet királynő koporsója a skót fővárosból a londoni Buckingham-palotába.

A koporsót repülőgéppel szállították Edinburgh-ból a brit királyi légierő (RAF) nyugat-londoni támaszpontjára, ahonnan gépkocsival vitték a királyi család londoni rezidenciájára.

A húsz kilométeres útvonal mentén a szakadó eső ellenére tízezrek sorakoztak fel.

A támaszpontról London felé vezető gyorsforgalmi út szemközti sávjában is megállt a forgalom, az autósok kiszálltak és sok helyen tapssal fejezték ki tiszteletüket a néhai uralkodó előtt.

London egyik legforgalmasabb útja is megbénult, minden irányban. Az emberek megálltak és kiszálltak az autóikból, hogy láthassák II. Erzsébet királynőt utolsó útján.

II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, múlt csütörtökön érte a halál Elhunyt II. Erzsébet királynő 2022. September 08. 19:49 Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján.

Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó, aki III. Károly néven lépett trónra.

II. Erzsébet koporsóját Balmoralból vasárnap átszállították a skót fővárosba, és hétfő délután egy napra felravatalozták a skót nemzeti egyház, a Church of Scotland 14. századi főtemplomában, a St. Giles-székesegyházban.

A skót kormány kedd esti tájékoztatása szerint 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten elhunyt uralkodó ravatalánál.

A skót és az angol trón több mint három évszázaddal ezelőtti egyesülése óta most fordult elő első ízben, hogy egy elhunyt brit uralkodótól Skóciában is formálisan búcsút vettek.

A királyi család lobogójával - Royal Standard - borított koporsót az edinburgh-i repülőtérről kedd este a brit királyi légierő egyik C-17 Globemaster típusú repülőgépe szállította Londonba.

A rövid repülőtéri búcsúszertartáson jelen volt Nicola Sturgeon skót miniszterelnök.

A koporsót Anna hercegnő, a néhai királynő egyetlen leánya kísérte a Londonba vezető úton.

II. Erzsébet királynő koporsóját a Buckingham-palotában III. Károly király és hitvese, Kamilla fogadta, majd szerda este átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák.

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában. A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek.

A BBC brit közszolgálati médiatársaság keddi értesülése szerint a londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

A búcsúszertartás szeptember 19-én, jövő hétfőn lesz a közeli Westminster apátságban, az angol-brit monarchia ősi londoni koronázó templomában.

A királynőt ugyanaznap a királyi család legnagyobb és legősibb angliai rezidenciáján, a London nyugati határában fekvő Windsor kastélyában helyezik végső nyugalomra, ott, ahol néhai édesapja, az 1952-ben elhunyt VI. György király és tavaly áprilisban, életének századik esztendejében meghalt férje, Fülöp edinburgh-i herceg is nyugszik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet