Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Itt a hideg – Használhatunk-e kendőt vagy sálat maszk helyett?

Egy szeptember 18-i kormányrendelet szabályozza a kérdést. Úgy ahogy. De mi alaposabbak vagyunk.

Lapunk a közelmúltban foglalkozott Arcmaszk vagy plexi álarc? 2020. November 08. 11:30 az arc előtt viselt műanyag pajzsokkal, pontosabban azzal, hogy mit mond használatukról a jogszabály.

Most egy utcai beszélgetésben viszont az került elő, hogy vajon lehet sálat vagy kendőt az arc elé kötni, merthogy praktikus lenne télen, amikor alapból is van nálunk ilyen ruhadarab.

És tavasszal az első hullám alatt még sokan viseltek ilyent.

Nos, a helyzet az, hogy még szeptember 15-én is olyan közleményt jelentetett meg a MÁV és a Volán, hogy leszállítják az utasokat, akik „nem hordanak az orrukat és szájukat eltakaró maszkot, kendőt vagy sálat” .

A kormányrendeletben nincs kifejtve a maszk fogalma
sciencemag.org
Ugyanakkor néhány nap múlva, szeptember 18-án megjelent egy kormányrendelet , amely egy nagyobb csomagban vezetett be szigorításokat.

Emlékezzük: ez a jogszabály vezette be a szórakozóhelyek este 11 órás zárását, rendelte el az iskolai hőmérőzést és az boltok és tömegközlekedésen túl kiterjesztette a maszkviselést a mozikra, színházakra, ügyfélfogadó irodákra és egészségügyi irodákra.

„A megfelelő maszkviselet azt jelenti, hogy a maszknak el kell fednie a szájat és az orrot is. Fontos változás az is, hogy valóban maszkot kell viselni, nem elég például sállal vagy kendővel eltakarni a szájat” írta akkor a Kormányzati Tájékoztatási Központ a fent említett kormányrendeletre hivatkozva.

A rendelet szerint a fent említett helyeken:

„orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot (a továbbiakban együtt: maszk) olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.”

Ha nagyon akarnánk, persze tudnánk kötekedni, merthogy nincs pontosan megfogalmazva, mit is értünk maszk alatt, hol végződik a kendő és hol a maszk (méret, anyag stb.), és legalább ennyire hiányoljuk a magyarázatot.

Hogy mitől jobb a szájmaszk, mint egy arc elé kötött kendő?

Végül is külföldi oldalakon találtunk olyan teszteket, amelyek valamennyire alátámasztják a kormánydöntést.

A legalaposabb talán a Duke egyetem vizsgálata , amely során a kutatók 14 maszkot teszteltek - és a nyálcseppek felfogása alapján – sorrendbe is állították őket.

E során nemcsak az derült ki, hogy a kendők nem szerepeltek valami fényesen, de az is, hogy melyek a leghatékonyabb megoldások. Az nem meglepetés, hogy az első helyen az N95-ös maszk végzett, az viszont igen, hogy ugyanezen maszk szelepes változata már csak a középmezőnyben található; még a házilag készült kétrétegű maszkok is hatékonyabbak nála.

sciencemag.org

A vizsgált maszkok és sorszámuk a fotón, zárójelben a vizsgálati eredmény alapján kapott helyezés.

1. N95-ös maszk (14)
2. Sebészeti maszk (1)
3. Pamut-polipropilén-pamut maszk (5)
4. Kétrétegű polipropilén maszk (4)
5. Kétrétegű, redőzött pamut maszk (13)
6. Kétrétegű, redőzött pamut maszk (7)
7. N15-ös maszk lélegző szeleppel (2)
8. Egyrétegű gyári (Maxima) maszk (6)
9. Egyrétegű, redőzött pamutmaszk (10)
10. Kétrétegű, redőzött pamutmaszk (9)
11. Kötött maszk (3)
12. Száj elő kötött kendő (12)
13. Nyaksál (11)
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra