Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Akkor ez eldőlt? - Itt tart most a szombathelyi elektromos buszok ügye

A polgármester néhány napja jelentette be, hogy a kastély felújítása helyett inkább elektromos buszokat vesz a város. Rákérdeztünk.

Szombathely tisztasága és rendezettsége mellett folyamatos témát ad lapunknak a város közlekedése.

Hogy kell valamit kezdeni vele, az biztos, de hogy pontosan mit, azt egyelőre talán nem tudja senki.

Egyszerre kell kezelni a megnövekedett autóparkot Kezelhetetlenül sok az autó Szombathelyen? – Megnéztük a számokat 2019. September 07. 06:48 , az elöregedett tömegközlekedési eszközöket Úgy tűnik, rémisztően öreg buszok közlekednek Szombathely utcáin 2019. May 12. 18:30 és az egyre fontosabbnak számító környezetvédelmi szempontokat.

Város Autók száma 2000-ben Autók száma 2017 végén Növekedés 100 fő / autó
Szombathely 23 162 31 533 36% 40,4
Sopron 15 058 24 996 66% 40.0
Zalaegerszeg 17 866 23 036 29% 39,9
Veszprém 17 083 22 417 31% 37,5
Győr 36 320 49 225 36% 37,8
Budapest 559 100 633 554 13% 36,2
Magyarország 2 364 706 3 471 997 47% 35,5

A közelmúltban Nemény András polgármester úgy nyilatkozott lapunknak Úgy tűnik, rémisztően öreg buszok közlekednek Szombathely utcáin 2019. May 12. 18:30 , hogy előkészítés alatt van a város közlekedési koncepciója, amelyet majd később szakértők bevonásával készítenek, vagy inkább készíttetnek el.

A holland gyártmányú VDL Citea elektromos busz egyik a sok közül, amelyek európai városokban közlekednek
Wikipédia

Így némi meglepetéssel olvastuk Kastélyfelújítás helyett modern buszokat szeretne a szombathelyi városvezetés - az egyeztetésen megjelent Hende Csaba is 2020. February 03. 17:48 a minap, hogy a polgármester előzetesen megállapodott a kormánnyal Kastélyfelújítás helyett modern buszokat szeretne a szombathelyi városvezetés - az egyeztetésen megjelent Hende Csaba is 2020. February 03. 17:48 , és áttételesen Hende Csaba országgyűlései képviselővel, hogy a Modern Városok programja keretében Szombathely Gothard-kastély felújításának pénzét, mintegy kétmilliárd forintot inkább modern, alacsonypadlós elektromos buszokra költené.

Meglepetésünk annak szólt, hogy még a koncepció előtt megszületett egy ilyen fontos döntés.

Így kérdéseinkkel a polgármesteri hivatalhoz fordultunk, ahonnan megtudtunk: nem eszik ilyen forrón a kását.

Merthogy továbbra is tervbe van véve a városközlekedési stratégia, és majd ennek lesz része az „esetleges buszbeszerzés”.

A folyamatok jelenleg még csak a döntéselőkészítés szakaszában vannak, és városvezetők közül többen foglalkoznak ezekkel a reformtervekkel.

VDL Citea elektromos busz

Újabb információ, hogy Pécsen nemsokára rendszerbe állnak az első elektromos buszok, így az ottani tapasztalatokat fel lehet majd használni Szombathelyen is.

Néhány hónappal ezelőtt egyébként megszavaztattuk olvasóinkat Elektromos buszok oldanák meg a legjobban Szombathely tömegközlekedési gondjait? 2019. December 20. 12:10 , ők miben látják a szombathelyi tömegközlekedés jövőjét, és ez az eredmény jött ki.


A polgármesteri hivatal teljes válasza

“Kormányzati szándék Magyarországon az elektromos buszok beszerzésének a támogatása: a tömegközlekedés környezetbarátabbá tétele Szombathely új vezetésének sem közömbös, így valóban komolyan vizsgáljuk annak lehetőségét, hogy a jövőben a megyeszékhelyen is elektromos buszok közlekedjenek. Ez a cél azonban nem önmagában áll, hanem összefügg egy tágabb városközlekedési stratégia kialakításával, amely alapjaiban reformálná meg a város közösségi közlekedését, amelynek egy esetleges buszbeszerzés csak egy részét képezi.

Az elektromos buszok kapcsán a fentieken kívül az mondható el, hogy ezek a folyamatok még a döntés-előkészítő szakaszban járnak és a városvezetők közül többen foglalkoznak ezekkel a reformtervekkel. Németh Ákos fenntartható fejlődésért és klímapolitikáért felelős tanácsnok élő kapcsolat alakított ki Pécs városával, ahol hamarosan rendszerbe állnak az első elektromos autóbuszok; az ő tapasztalataikat felhasználjuk a szombathelyi rendszer kidolgozására.

Mindemellett hazai és külföldi tendencia az, hogy egyre több alternatív üzemű jármű áll forgalomba. Szombathelynek tapasztalatokat kell szereznie, hogy felkészülten érjék a jövő változásai."

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech

Tovább az oldalra