Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Milyen lenne az átoltottság, ha nem lennének közösségi oldalak és véleményvezérek?

Már közel 250 évvel ezelőtt is gond volt, hogyan oltassák át a lakosságot egy járvány alatt.

A kezdeti gyors fellendülés után az idén nyárra a korábbi töredékére zuhant vissza a koronavírus elleni oltások beadása. Az ötmillió beoltotthoz öt hőnap alatt jutottunk el, a hatmilliós szint eléréséhez további öt hónap kellett.

Persze van magyarázat is, az első hónapok számait azok pörgették fel, akik alig várták már, hogy legyen hatásos vakcina, és semmi kifogásuk nem volt az oltás ellen. Aztán ők szép lassan, az ötmilliós határ közelében elfogytak. Maradtak azok, akik magát a járványt is tagadják, de náluk jóval többen vannak, akik különféle okok miatt Ha az oltás a megoldás, akkor miért nem oltatják magukat a magyarok? 2021. October 15. 13:17 tartják magukat távol az oltástól.

Aki kitalálta az oltópontokat

Több mint 200 évvel ezelőtt, 1787-ben II. Katalin, Oroszország cárnője egy levelében írt arról, hogyan lehet a népességet minél szélesebb körben átoltani. Himlőjárvány tombolt, a cárnő magát és fiát beoltatta a himlő ellen, azzal azonban tisztában volt, hogy ezt nemzeti szinten végrehajtani lehetetlen lesz.

II. Katalin azt írta, nem a kórházakban kell beoltani az embereket, hanem a kolostorok udvarán kell oltási központokat kialakítani, ehhez azonban meg kell győzni őket az oltás szükségességéről. (A levelet éppen most állították ki Moszkvában, erről az euronews.com írt nemrég.)

A cárnő kampányt is indított, és azt végre is hajtották a kor technikai szintjén.

Arról nem ír a levél, milyen kampányt folytattak és mennyire volt sikeres, de azt látjuk, hogy most már nagyjából hatástalan a kormány oltásra biztató kommunikációja. Az éppen zajló oltási hét valószínűleg azokat az embereket húzza be, akiket eddig a kötelező regisztráció tartott vissza vagy akiknek kapóra jött a harmadik oltáshoz, aztán kész, már csak azok maradnak, akik semmiképpen nem oltatják be magukat.

Nyugat.hu

Játsszunk el a gondolattal, hogy olyan időket élünk, amikor nincsenek közösségi oldalak, az online cikkek alatt nincs kommentelési lehetőség. Vannak a nyomtatott lapok, ezek kommentelési lehetőség nélküli online változatai, a tévé és a rádió.

Szinte mindenki beoltatná magát

Mekkora lenne így az oltási hajlandóság? A korábbi évtizedek tapasztalatai alapján közel 100 százalékos. Mert csak a hivatalos és a többször ellenőrzött, valós információk jutnának el a lakossághoz. A mindig is létezett összeesküvés-elméletek csak szájról szájra terjednének, nem érnének el nagyobb közönséget.

Nem kapnának teret az ellenőrizetlen, valótlanságokat tartalmazó információk, és alakulnának olyan virtuális csoportok, amelyekben egymás téveszméit erősítik.

Jó-e az, ha nem mindenki kap lehetőséget arra, hogy véleményét kifejtse? Természetesen nem. Viszont a szabad véleménynyilvánítás nem jelenti azt, hogy véleményeket tényként, valótlanságokat valós információként közöljünk.

A BBC etikai kódexében szerepel ez a mondat: "A hír szent, a vélemény szabad." Vagyis ellenőrizetlen, valótlanságokat tartalmazó információkat nem közlünk, és nem keverjük össze a véleményt a tényekkel.

Ez utóbbira egyébként a lakosság nagy része nem képes, és alapból elhiszi, amit az interneten, adott esetben egy közösségi oldalon olvas. Ha ezt csak néha tenné meg, nem jelentene problémát. Viszont nem így van, és ennek okai a véleménybuborékok.

A magunkéhoz hasonló véleményeket keressük

Minden ember véleménybuborékban él. Ami persze virtuális, és azt jelenti, hogy mindenki ösztönösen keresi azoknak a társaságát, aki az övéhez hasonló véleményt fogalmaznak meg. És kerüli azokat, akik ellentétes véleményen vannak.

Már a valós életben is van hatása a véleménybuboréknak, hiszen egyre több hasonló véleményű emberrel találkozunk, és egyre jobban eltávolodunk a másképpen gondolkodóktól.

És ezt erősítik fel a közösségi oldalak, mint például a Facebook. Az algoritmusok figyelik, mit posztol az ember, milyen tartalmakat olvas, mit lájkol és mit hagy figyelmen kívül. A begyűjtött adatokból aztán mindenkinek olyan tartalmat állít elő, ami megfelel az ízlésének és a gondolkodásmódjának.

Mivel az ember egy idő után csak az övéhez hasonló véleményeket olvas, csak neki tetsző dolgokat lát, elkezdi elhinni - sokszor tudat alatt -, hogy ez a megkérdőjelezhetetlen igazság, hiszen mindenki egyetért vele, és nem is érti, hogyan lehetnek olyanok, akik másként gondolkodnak.

És kész is az ítélet, mi (vagyis az egymáshoz hasonlóan gondolkodók) vagyunk az igaz oldalon, mindenki más hazudik, csak manipulál és aljas szándékai vannak.

Újabb hasadék a magyar társadalomban

Így működik ez a politikai gondolkodásban és sajnos az oltásoknál is. A társadalom egy, nem elhanyagolható része inkább hisz a véleménybuborékjában megjelenő, neki tetsző állításoknak, mintsem a szakembereknek.

Ezért van, hogy nem nagyon megy följebb az átoltottság, hogy az oltottak és az oltatlanok egymásnak ugranak, és hogy megint, újabb szempont alapján hasadt kétfelé a magyar társadalom.

Hogy mi lenne a megoldás? Próbáljuk meg, ha nehéz is, elfogadni, hogy másnak is lehet igaza, és attól még, hogy nem értek egyet vele, próbáljam elfogadni és tisztelni mások véleményét. És figyeljünk oda, milyen információkat fogadunk be, és semmit se higgyünk el ellenőrzés nélkül.

Próbáljunk kicsit nyitni mások felé, vagyis pukkasszuk ki a saját buborékunkat. Egész érdekes világ van odakint.

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19