Jogerős: a szombathelyi önkormányzat került ki győztesen a Volán-perből

A bírósági ítélet szerint szabályosan lett a Blagussé a szombathelyi helyijáratok üzemeltetése, jogosan zárták ki a Volánbuszt.

A szombathelyi önkormányzat a jogszabályoknak megfelelő pályázati eljárást folytatott le, így

jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a Volánbusz Zrt. pályázatát, és jogszerűen kötött szerződést az érvényes pályázatot benyújtó Blaguss Agora Hungary Kft.-vel

– írja közleményében az önkormányzat a bíróság friss ítélete alapján.

Elbukta a pályázatot a Volán, ezért perelt

Történt ugyanis, hogy 2021 nyarán kiderült: Bebukta a Volán Szombathelyt – Januártól a Blaguss fogja üzemeltetni a helyijáratokat 2021. June 18. 19:19 bebukta a Volán Szombathelyt, az önkormányzat ugyanis az osztrák többségi tulajdonban lévő Blaguss Agora Hungary Kft.-vel kötött szerződést a szombathelyi helyijáratok üzemeltetésére, ráadásul 10 évre. Így 2022. január 1-jétől a soproni székhelyű cég felelős a szombathelyi helyijáratos közlekedésért.

Egy akkori közgyűlési anyagban az szerepelt, hogy a Volánbusz Zrt. pályázata több tekintetben (ellentételezés, esetleges plusz költségek, reklámelhelyezés stb.) sem felelt meg a pályázati kiírásoknak, viszont a Blagussé „maradéktalanul” teljesítette azokat.

Így az önkormányzat és a Blaguss alá is írta a szerződést „Elhoztuk a 21. századot” – Bemutatták, milyen buszok járnak Szombathelyen január 1-től 2021. June 30. 11:20 és bemutattak egy Mercedes buszt is, hogy ilyenek jönnek majd Szombathelyre.

Viszont az is hamar világossá vált, hogy a Volánbusz nem hagyja annyiban a dolgot: szerintük ugyanis szabályos pályázatot adtak be, így még 2021 nyarán belengették, hogy jogi útra terelik a kérdést. A Volán nem hagyja annyiban, hogy nem az övék lett a szombathelyi helyijárat 2021. July 02. 09:11 Ezt meg is tették, 2022 januárjában beperelték A helyijáratok miatt perli a szombathelyi önkormányzatot a Volánbusz 2022. January 05. 11:30 a szombathelyi önkormányzatot:

„A Volánbusz szabályos, a valós költségekre fedezetet nyújtó pályázatot adott be, és mivel megítélése szerint a kihirdetett eredmény a pályázati felhívásban foglaltakra, a jogszabályi környezetre, valamint a benyújtott ajánlatok tartalmára tekintettel jogszerűségi aggályokat vet fel, a közlekedési társaság Szombathely Önkormányzatával szemben jogszabálysértés tényének megállapítása iránt indított polgári pert a Szombathelyi Járásbíróságon.”

Közben persze megjött a Blaguss és a vadiúj buszok is, de a Volánbusz és az önkormányzat bírósági ügyének vége sokáig egyáltalán nem látszott, mivel 2022 májusában ugyan a Szombathelyi Járásbíróság elutasította a Volánbusz Zrt. keresetét, így a szombathelyi önkormányzat első fokon megnyerte a pert, Pert nyert a szombathelyi önkormányzat a Volánbusz ellen 2022. May 19. 14:32 a cég fellebbezett.

Most azonban úgy tűnik, pont került a történet végére, ugyanis a Szombathelyi Törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság ítélete érdemben helyes volt, ezért azt helybenhagyta, további fellebbezésnek pedig nincs helye.

Az önkormányzat közleménye:

„Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata nyilvános pályázati eljárást követően a Blaguss Agora Hungary Kft.-t bízta meg a személyszállítási feladatok ellátásával 2022. január 1. napjától. A döntés ellen a Volánbusz Zrt. bírósághoz fordult.

A Volánbusz Zrt. annak megállapítását kérte a bíróságtól, hogy az Önkormányzat a pályázati eljárás során megsértette a személyszállítási törvényt, így a Volánbusz Zrt. pályázatát jogszabálysértő módon nyilvánította érvénytelennek, a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát pedig érvényesnek. A Szombathelyi Járásbíróság a Volánbusz Zrt. keresetét elutasította, és ítéletében megállapította, hogy az Önkormányzat a Blaguss Agora Hungary Kft. pályázatát jogszerűen tekintette érvényesnek, az Önkormányzatnak a közszolgáltatási szerződést a Blaguss Agora Hungary Kft.-vel kellett megkötnie.

Az ítélet ellen a Volánbusz Zrt. fellebbezést nyújtott be.

A fellebbezést elbíráló Szombathelyi Törvényszék megállapította, hogy az elsőfokú bíróság ítélete érdemben helyes volt, ezért azt helybenhagyta. Az ítélet ellen további fellebbezésnek nincs helye.

Fentiek alapján Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata a jogszabályoknak mindenben megfelelő pályázati eljárást folytatott le a személyszállítási feladatok ellátására, amelynek során jogszerűen nyilvánította érvénytelennek a Volánbusz Zrt. pályázatát, és jogszerűen kötött szerződést a feladatok ellátására az érvényes pályázatot benyújtó Blaguss Agora Hungary Kft.-vel.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet