Jordán Tamás a felvonulási bigaügyről: „Az esett rosszul, hogy így kellett megtudnom”

A színházigazgató megkérdeztük, mit gondol arról, hogy nem lesz többé Szombathelyen Claudius.

„Hivatalosan máig nem mondta senki, én is sajtóból, többek között az Indextől és a Nyugat.hu-ról értesültem. Még májusban kértek fel, és nagyon nem értem, miért az előtte való nap és ilyen formában kell ezt megtudnom” – mondta lapunknak Jordán Tamás, akit arra kértünk, kommentálja ma délelőtti városházi fejleményeket Jordán Tamás nem lehet már császár a karneválon? 2018. August 23. 10:01 .

Ahogy azt lapunk is megírta Jordán Tamás nem lehet már császár a karneválon? 2018. August 23. 10:01 : a baloldal a mai rendkívüli közgyűlésen szerette volna napirendre tűzni a karneváli kérdést, egészen pontosan azt az értesülést, hogy idén állítólag nem Jordán Tamás mint Claudius császár, hanem élsportolók kapnak majd helyet abban a bigában, amely a jelmezes felvonulást vezeti.

Nemény András azt javasolta, áldozzon a város 200 ezer forintot egy második bigára, és akkor megoldódik ez a – és ezt már mi mondjuk - látszólag jelentéktelen, mégis szimbolikus ügy. A kormánytöbbség leszavazta a javaslatot, így elmaradt a vita, és tényleg nem sokat tudni az okokról.

Puskás Tivadar polgármester maga sem cáfolta a hírt, ám azzal szavaztatta le a többséggel a „bigakérdés” megtárgyalását, ahogy nem szabad átpolitizálni a karnevált, annak pártok felettinek kell lennie.

Jordán Tamás (archiv fotó)
Vágvölgyi Bálint

„A polgármesternek joga van a döntésekhez, talán elfogult is vagyok, de szeretném hinni, hogy ez van annyira fontos, hogy külön közgyűlési téma legyen, ne csak néhány elejtett mondat a napirendekről szóló vitában” – véli Jordán.

„Az a félreértés, hogy a menetet 17 éve Jordán Tamás vezeti. Valójában egy Jordán Tamás nevű színész vezeti, aki Claudius császárnak öltözve magát a császárt képviseli, azt az illúziót adva a városlakóknak és az idelátogatóknak, hogy Szombathelyen megelevenedett a kétezer éves múlt. Nem rólam van itt szó, hanem arról a szerepről, amit én tálalok és a nézők ezt elfogadják. Ha úgy alakul ki a körmenet koncepciója, hogy minden évben más-más fontos közéleti személyiség – az egészségügy, az oktatásból, a művészet, sport stb. területéről - vezeti a felvonulást, azzal a döntéssel teljesen egyetértettem volna, de ezt a hirtelen koncepcióváltást furcsállom. Elfogadom a döntést, de van néhány kérdőjel bennem” – teszi hozzá a színházigazgató.

Jordán Tamás mint Claudius a tavalyi felvonuláson
Nagy Zoli

Arra kérdésünkre, hogy rosszul esett-e neki a hír, azt a válasz kaptuk, hogy az esett rosszul, hogy így kellett megtudnia. Úgy gondolja, hogy jó a viszonya a polgármesterrel, aki ott volt az évadnyitó társulati ülésen. A városvezető akkor például megtehette volna, hogy elmondja, idén kiváló sportolókat terveznek a menet élére, és ehhez szeretné az egyetértését, akkor azt valószínűleg meg is kapta volna.

Arra a felvetésünkre, hogy azt gyanítjuk, a mostani bigaügynek köze lehet a múltkori újbóli kinevezése körüli hercehurcához , Jordán Tamás csak annyit mondott, hogy: „A politikusok erre azt szokták mondani, hogy ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2018