Jordán Tamás a felvonulási bigaügyről: „Az esett rosszul, hogy így kellett megtudnom”

A színházigazgató megkérdeztük, mit gondol arról, hogy nem lesz többé Szombathelyen Claudius.

„Hivatalosan máig nem mondta senki, én is sajtóból, többek között az Indextől és a Nyugat.hu-ról értesültem. Még májusban kértek fel, és nagyon nem értem, miért az előtte való nap és ilyen formában kell ezt megtudnom” – mondta lapunknak Jordán Tamás, akit arra kértünk, kommentálja ma délelőtti városházi fejleményeket Jordán Tamás nem lehet már császár a karneválon? 2018. August 23. 10:01 .

Ahogy azt lapunk is megírta Jordán Tamás nem lehet már császár a karneválon? 2018. August 23. 10:01 : a baloldal a mai rendkívüli közgyűlésen szerette volna napirendre tűzni a karneváli kérdést, egészen pontosan azt az értesülést, hogy idén állítólag nem Jordán Tamás mint Claudius császár, hanem élsportolók kapnak majd helyet abban a bigában, amely a jelmezes felvonulást vezeti.

Nemény András azt javasolta, áldozzon a város 200 ezer forintot egy második bigára, és akkor megoldódik ez a – és ezt már mi mondjuk - látszólag jelentéktelen, mégis szimbolikus ügy. A kormánytöbbség leszavazta a javaslatot, így elmaradt a vita, és tényleg nem sokat tudni az okokról.

Puskás Tivadar polgármester maga sem cáfolta a hírt, ám azzal szavaztatta le a többséggel a „bigakérdés” megtárgyalását, ahogy nem szabad átpolitizálni a karnevált, annak pártok felettinek kell lennie.

Jordán Tamás (archiv fotó)
Vágvölgyi Bálint

„A polgármesternek joga van a döntésekhez, talán elfogult is vagyok, de szeretném hinni, hogy ez van annyira fontos, hogy külön közgyűlési téma legyen, ne csak néhány elejtett mondat a napirendekről szóló vitában” – véli Jordán.

„Az a félreértés, hogy a menetet 17 éve Jordán Tamás vezeti. Valójában egy Jordán Tamás nevű színész vezeti, aki Claudius császárnak öltözve magát a császárt képviseli, azt az illúziót adva a városlakóknak és az idelátogatóknak, hogy Szombathelyen megelevenedett a kétezer éves múlt. Nem rólam van itt szó, hanem arról a szerepről, amit én tálalok és a nézők ezt elfogadják. Ha úgy alakul ki a körmenet koncepciója, hogy minden évben más-más fontos közéleti személyiség – az egészségügy, az oktatásból, a művészet, sport stb. területéről - vezeti a felvonulást, azzal a döntéssel teljesen egyetértettem volna, de ezt a hirtelen koncepcióváltást furcsállom. Elfogadom a döntést, de van néhány kérdőjel bennem” – teszi hozzá a színházigazgató.

Jordán Tamás mint Claudius a tavalyi felvonuláson
Nagy Zoli

Arra kérdésünkre, hogy rosszul esett-e neki a hír, azt a válasz kaptuk, hogy az esett rosszul, hogy így kellett megtudnia. Úgy gondolja, hogy jó a viszonya a polgármesterrel, aki ott volt az évadnyitó társulati ülésen. A városvezető akkor például megtehette volna, hogy elmondja, idén kiváló sportolókat terveznek a menet élére, és ehhez szeretné az egyetértését, akkor azt valószínűleg meg is kapta volna.

Arra a felvetésünkre, hogy azt gyanítjuk, a mostani bigaügynek köze lehet a múltkori újbóli kinevezése körüli hercehurcához , Jordán Tamás csak annyit mondott, hogy: „A politikusok erre azt szokták mondani, hogy ezt sem megerősíteni, sem megcáfolni nem tudom.”

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Savaria Karnevál 2018