Új járdák, játszóterek, parkolók és pihenőpark – Ezt kapják majd a Joskar-Ola lakói az Éljen Szombathelytől

Az Éljen Szombathely terveiről mesélt a körzet képviselője, Kelemen Krisztián a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Az egyik legfontosabb, hogy felújítják a Pázmány Péter körút 42-52. számnál, illetve az 54-64. tömbbelsőnél lévő járdákat. Előbbinél a vállalkozói szerződést aláírása már folyamatban van, a tervek szerint októberben állnak neki a munkálatoknak és 24 millió forintba kerül majd összesen. Ez egyébként az a balesetveszélyes lépcsővel rendelkező járdaszakasz, aminek kapcsán tavaly októberben Kelemen Krisztián nyílt levélben kérte Puskás Tivadar polgármestert, hogy ragadjon túrabakancsot és tegyenek egy kört a lakótelepen.

Szombathely, Pázmány Péter krt. 42-52.
joskarola.blog.hu

A Pázmány 54-64. tömbbelső kapcsán is aláírták már a vállalkozói szerződést és megvolt a munkaterület átadása is. Várhatóan ezt a felújítást is októberben kezdik el és 20 millió forintba kerül majd.

Pázmány Péter krt. 54-64. tömbbelsőben található járda kivitelezési terve
joskarola.blog.hu

Öt éve adta be először Kelemen Krisztián ezeknek a járdaszakaszoknak a felújítási kérelmét az önkormányzathoz, de a fideszes képviselők folyamatosan leszavazták. Most viszont gyakorlatilag abból a költségvetési forrásból fog megvalósulni, amit a szombathelyi közgyűlésben az új többség, az Éljen Szombathely javasolt: 1 milliárd 20 millió forintra bővítették ki az eredetileg tervezett 500 millió forintos költségvetési keretet az út- és járdafelújításokra.

Másfél évvel ezelőtt már voltak a Pázmány 42-52-nél Nemény Andrással, aki akkor azt mondta, hogy ha lesz rá lehetőség, akkor ez a járdaszakasz biztos, hogy az elsők között lesz, amiket az Éljen Szombathely felújít és forrást biztosít ezekhez. Ez pedig pontosan így is történik most.

Szombathely, Pázmány Péter krt. 54-64.
joskarola.blog.hu

Ugyanezen a két helyszínen játszótérbővítés is sorra kerül, összesen 1,8 millió forintból: új játékelemmel, többek között mászókákkal, mászóvárakkal, hintákkal, libikókákkal gyarapítják ezeket. Emellett pedig zöldterület-fejlesztésbe is belevágnak, amit szintén az új többség által megszavazott 30 millió forintos játszótér-felújítási keretből valósítanak meg.

2015-ben gyakorlatilag az alapítványi játszótér felújításával kezdtem meg a munkásságomat. Azóta öt helyen bővítettem a közterületi játszótereket és most ez a két új helyszín következik. Pontosan ezért volt számunkra fontos, hogy egy külön költségvetési soron elkülönítsünk 30 millió forintot a játszóterek felújítására. Ugyanis nagyon sokszor tapasztaltuk, hogy a Szompark kiemelte az Európai Uniós szabványnak nem megfelelő játékokat és nem volt pénz ezeknek a pótlására. Tehát gyakorlatilag a lakók azt vették észre, hogy a tömbbelsők közötti régi játszóterek egyszer csak eltűnnek

– mondta Kelemen Krisztián.

Nyugat.hu

A Pázmány 2-22. tömbbelsőben végeztek egy közvéleménykutatást arról, hogy mit szeretnének a lakók az itt található zöld területtel. A többség azt kérte, hogy fejlesszék, de maradjon meg ugyanígy nyugodt zöldövezetnek, tehát pihenőparkká alakítsák át.

Szombathely, Pázmány Péter krt. 2-22.
joskarola.blog.hu

Ez a munka most el is kezdődött, a képviselői keretemből fog megvalósulni. Egy 2,8 millió forintos beruházásról van szó. Új sétányt alakítanak ki, 7 darab új padot is kihelyeznek, új növényeket telepítenek, illetve új fákat is ültetnek

– árulta el.

Zöldterületfejlesztés a Pázmány Péter krt. 2-22. tömbbelsőben
Nyugat.hu

Az új többség által megszavazott egymilliárd forintban tervezési költségekre is van fedezet, ezért a Joskar-Ola lakótelepen folyamatban van az új parkolók tervezése, három különböző helyszínen is. Az egyik a Barátság utca 17. mellett lesz, a másik a Károlyi Antal utca végén, a harmadik pedig a Pázmány 25. mellett.

Szombathely, Barátság utca 17.
joskarola.blog.hu

A Barátság utcánál már meg is volt a tervezői kooperáció és minimum 16, maximum 26 parkolót tudnak kialakítani. A Károlyi Antal utca végében elképzelhető, hogy több ütemben, de ott is 30-50 parkolót terveznek, ugyanígy a Pázmánynál. Amennyiben a lakók ismét nekem szavaznak bizalmat, értelemszerűen ezeket a parkolókat a jövő évben megépítjük

– mondta Kelemen, majd Nemény hozzátette, hogy ahogy ígérték, ezer új parkolót fognak építeni és ezer fát is ültetnek Szombathelyen.

Szombathely, Pázmány Péter krt. 25.
joskarola.blog.hu

Kelemen Krisztián egyébként elárulta, hogy két kérése volt a tervezőkhöz: a parkolók érdekében egyetlenegy fát sem vághatnak ki, valamint a lehető legjobb helykihasználással a lehető legtöbb parkolót építsék.

Szombathely, Károlyi Antal utca vége
joskarola.blog.hu
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Önkormányzati választás 2019