Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Kemenesi Gábor szerint sokáig itt lesz a járvány

„Ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet, és be nem áll egyfajta egyensúly.”

„A járvány sajnos addig tart, amíg a bolygón képes még immunitással nem rendelkező társadalmakban komoly gócpontokat kialakítani” – fejti ki a virológus, mert legnagyobb eséllyel itt születnek az újabb variánsok, melyek a megfelelően átoltott társadalmak védelmét is képesek lehetnek rontani.

Ez vezethet újabb és újabb hullámokhoz addig, „ameddig az egész bolygón el nem csendesedik a helyzet és be nem áll egyfajta egyensúly - várhatóan amikor a világ nagy része már immunizálódott” – válaszol Facebook-bejegyzésében Kemenesi Gábor a kérdésre.

A virológus kifejti: mióta a delta variáns terjedésnek indult, közismertté vált az a tudományos tény, hogy „az oltással élők is képesek elkapni, illetve bizonyos fokig tovább is adni a vírust.” Hozzáteszi: ettől még a súlyos megbetegedéstől és kórházi kezeléstől kiválóan védenek a vakcinák, de szerinte akik nem oltatták be magukat, illetve a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók személyében  „van még kit megvédenünk a kórházba kerüléstől.”

Kemenesi a maszkhasználat, a távolságtartás és a fertőtlenítés fontosságára hívja fel a figyelmet. Mint írja: minden olyan esetben, ahol vakcinával élők és nem élők találkoznak egymással, ha veszélyeztetettnek minősülő emberek is jelen vannak, vagy amennyiben veszélyesnek minősülő vírusvariáns terjed ajánlott maszkot hordani, ahogyan a közösségi terekben, így a közlekedés során és nagy gyülekezések alkalmával is hasznos a maszkviselés.

„A vakcina önmagában egy törékeny eredményt jelent a járványban, amit óvni kell. Amíg a világ döntő részén, az alacsony oltottságú országokban újabb és újabb variánsok születnek, a vakcinák által nyújtott védelem bármikor tovább csökkenhet. Így nagyon fontos megértenünk – a járványnak mindaddig nincs vége, ameddig mindenhol nincs vége” – jelenti ki Kemenesi Gábor, aki külön kiemeli: ő használ maszkot, és „mindenki mást is erre buzdít, a tudomány eredményeire alapozott szakmai álláspont jelenleg ez.” - idézi az atv.hu .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra