Kétséges a szombathelyi tömeges oltópontok indulása, a kormányhivatal eltűnt a térképről

Nemény András polgármester nem zárja ki a politikai motivációt. A városi oltópontok ügy az utolsó állomásnál látszik elhasalni.

Lapunk többször is beszámolt az új szombathelyi tömeges oltópontok indulásáról Az országban elsőként városi tömeges oltópontok indulnak Szombathelyen - frissített 2021. March 10. 15:14 . Utolsó hírünk az volt, hogy kedden nyitja meg kapuit a már e célra átalakított és Képtár Megnéztük az oltópontnak berendezett Szombathelyi Képtárt, órákon belül elindulhatnak az értesítő telefonok 2021. March 11. 15:31 , és hogy a telefonok órákon belül elindulhatnak.

Nos, úgy tűnik, porszem került a gépezetbe, de a porszem, akár szikladarab is lehet.

Merthogy a városi oltópontok ügy az utolsó állomásnál látszik elhasalni.

Mészáros D. Zsolt

Ahogy írtuk, a nyitáshoz már csak a járási tisztifőorvosnak a bejárása kellene, amit tegnapra terveztek, és gyakorlatilag csak egy tudomásul vétel, azaz formalitás.

Csakhogy ez mindmáig nem történt meg, így most áll minden.

Nemény András polgármester néhány perccel ezelőtt tette fel az alábbi posztot a Fecabookra, amiben azt írja, hogy nemcsak a bejárás nem történt meg, de Harangozó Bertalan kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke sem veszi fel a telefont, és írásbeli megkeresésre sem válaszolt.

"Ha nem történik meg az oltóhely bejárása, nem tudjuk időben értesíteni a beoltandókat, és a háziorvosok tájékoztatása alapján borul az oltási terv. Az oltóhelyek kijelölése Harangozó Úr levele alapján történt. Eszerint a polgármester joga, hogy a védekezés során átmeneti jelleggel döntsön "az élet védelméhez szükséges intézkedések" felől. A döntés a háziorvosok kérésére új oltópontok kialakítása volt. Ezzel segítjük a munkájukat és készülünk fel még időben a tömeges oltásokra. Éppen az állami oltások indulásakor tapasztalt problémákat akartuk megelőzni azzal, hogy a fokozatosan elindított oltópontokkal időben tapasztalatot szerezve a legjobb helyzetbe hozzuk az oltakozni akaró szombathelyieket a tömeges oltások indulásakor. Csak remélni tudom, hogy semmilyen politikai érdek nem írja felül a ránk bízott emberek egészségének védelmét" – írja a polgármester.

Nemény Andrást sikerült elérnünk, aki telefonban megerősítette a posztban leírtakat. Azt mondta, tegnap délután és ma is többször próbálta elérni a kormánymegbízottat, sikertelenül. Ami már csak azért is furcsa, mert korábban Harangozó Bertalan megígérte a gyors bejárást, mondván, nincs ennél fontosabb ügy most.

Most gyakorlatilag áll minden, az oltásra beosztott háziorvosoknak át kell írniuk az oltási tervüket, és a hétvégén nekik kell telefonálniuk, hogy a megváltozott helyzetben is jöjjenek hozzájuk a rendelőbe oltani.

A vakcinák egyelőre a háziorvosoknál vannak, ha sikerül mégis elindítani az oltópontot, akkor néhány perc alatt át lehet vinni őket a Képtár hűtőibe – közölte kérdésünkre Nemény András.

A polgármester kérdésünkre közölte: nem zárja ki a politikai motivációt, elképzelhető, hogy központi utasítás érkezett, mondván, egy ellenzéki város ne akarjon saját oltópontokat kialakítani. „Ez nonszensz” – értékelte a kialakult helyzetet a városvezető, aki hozzátette, hogy az oltópontokról szóló előterjesztést az Éljen Szombathely! frakció és a független képviselők támogatták, a Fidesz eddig nem jelzett vissza.

Kérdéseinket elküldtük a Vas megyei kormányhivatalnak, amit kapunk válaszokat, frissítjük írásunkat.

Frissítés:

Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő arról tájékoztatta lapunkat, hogy a szombathelyi oltópontok körül kialakult helyzet miatt írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be az Országgyűlésben Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszternek.

A beadványban összefoglalja Nemény András Facebook-posztjának tartalmát, majd azt kérdezi a minisztertől, hogy politikai döntés volt-e, hogy Harangozó kormánymegbízott hátráltatja az oltási tervet Szombathelyen. Mi volt ennek az oka és "ezek után, hogyan mondhatják azt, hogy önöknek minden élet számít?" - kérdezi még a képviselő.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19