Eddig: 352 020 / 3 000 000 Ft, 20 támogató. Még12nap.
Légy része az igazságnak!

Az országban elsőként városi tömeges oltópontok indulnak Szombathelyen - frissített

A tervek szerint már jövő hét elején elindulnak a hűtők és az oltások a Savaria moziban, a Képtárban és a Schrammel-múzeumban.

A múlt héten jelentette be Nemény András: Szombathely saját oltási tervet készített, négy oltóhelyet és 17 oltópontot jelöltek ki 2021. March 04. 16:52 Nemény András polgármester, hogy az önkormányzat oltópontokat állít fel azért, hogy segítsék a háziorvosok munkáját.

Légy része az igazságnak!
Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Jelenleg a háziorvosok is adnak be koronavírus elleni védőoltásokat, viszont a rendelőkben, az egyéb munkájuk elvégzése közben nem képesek tömeges oltásra. Ugyanakkor fontos, hogy a rendelkezésre álló vakcinát minél gyorsabban és minél több szombathelyihez el tudják juttatni - írja az oltópontok kijelöléséről szóló javaslat.

A volt Éva-malom
Mészáros D. Zsolt

Ennek érdekében saját oltási tervet dolgozott ki az önkormányzat. Ennek lényege, hogy a háziorvosok ne a rendelőkben adják be a védőoltásokat, hanem a város jól megközelíthető, központi helyein, ahol lehetőség van nagyobb számú autó parkolására is.

Ezeken a oltópontokon adnák be a védőoltásokat a háziorvosok, egy közösen egyeztetett beosztás alapján. A regisztrált állampolgárok telefonos értesítését a polgármesteri hivatal munkatársai végeznék, az oltópontokon az adminisztratív feladatokat közművelődési dolgozók és védőnők látnák el.

A Savaria mozi
Kiss Tamás

Mivel felmerülnek adatvédelmi aggályok, ezért a polgármesteri hivatal adatfeldolgozói szerződéseket kötnek az oltásban részt vevő háziorvosokkal.

A Szombathelyen működő 35 háziorvos közül 27 írásban vállalta, hogy részt vesz az oltások ilyen módon történő megszervezésében és lebonyolításában.

Az önkormányzat három oltóhelyet jelölt ki:

 • a Képtár
 • a Savaria mozi
 • a Schrammel-gyűjteménynek helyet adó volt Éva-malom
 • A Savaria mozi oltóhelyének a Kőszegi utca 17. alatti parkolóban 36 parkolóhelyet jelölnek ki, kizárólagos használattal, a másik két oltóhelyre érkezőknek a zeneiskola mögött 85 parkolóhelyet tartanak majd fenn.

  A Képtár
  Kiss Tamás

  Induláskor a Képtárban öt, az Éva-malomban szintén öt, a Savaria moziban négy oltópontot alakítanak ki. Mivel az oltóhelyeknek meg kell felelniük az egészségügyi előírásoknak, a helyszíneket megvizsgáltatták az érintett hatóságokkal, akik megfogalmazták a szükséges tennivalókat, és úgy ítélték meg, hogy az oltóhelyeket alkalmassá lehet tenni a tömeges oltásra.

  A fentiek mellett a kórház főbejáratával szemközt lévő, új alapellátó központban három háziorvos csatlakozik a rendszerhez, ők a rendelőben oltanak majd, két oltóponton.

  A polgármester a városi képviselők támogatását kéri a rendszer kialakításához a javaslat végén.

  Exkluzív

  Lapunk kérdésére Nemény András polgármester az előterjesztéssel kapcsolatban elmondta: a kezdeményezés az országban egyedülálló, és már most, indulás előtt érdeklődtek más települések is - még a főváros is -, így a szombathelyi oltópontok működtetése akár országos mintaprojekt is lehet.

  A kezdeményezés mindössze 4 millió forintba kerül (hűtőszekrények, akkumulátorok stb.), merthogy a város sok mindent saját erőből old meg. Az oltásokat a szombathelyi háziorvosok adják majd, de az adminisztrációs és szervezési feladatokat – amik miatt valójában szűk a keresztmetszet – a hivatal és a városi cégek munkatársai végzik, összesen körülbelül kétszázan.

  Úgy számolnak, hogy ezen helyszínek révén valóban el tud indulni Szombathelyen a tömeges oltás, hiszen míg a háziorvosok egy nap kb. 15 lakost tudnak beoltani, addig egy-egy oltóponton mintegy ötvenet. Úgy számolnak, hogy így napi ezer oltást is be tudnak adni a városban.

  A városvezető bízik abban, hogy a felpörgött ütemhez az állam tudja biztosítani az oltóanyagot, hiszen most úgy tűnik, hogy jóval több oltóanyag van az országban, mint amennyit a rendszer fel tud használni.

  A tervek szerint elsőként a Képtár nyitva meg kapuit, már jövő kedden. Így senki ne lepődjön meg, ha már ezen a hétvégén telefonos értesítést kap. Ezt követi majd a Schrammel-múzeum és a Savaria mozi.

  A szombathelyi tömeges oltás 8-10 hétig is eltarthat, de természetesen sok függ az oltóanyag ellátástól, és hogy mindebben mennyire lesznek partnerek az állami szervek. Nemény András bízik abban, hogy mindenkinek érdeke a gyorsítás, illetve abban is, hogy továbbra is jó lesz az együttműködés a városi és az állami szervezésű oltópontok között.

  (J.A.)
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Covid 19

  Tovább az oldalra