3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

Kitüntette a Szombathelyi Képtár igazgatóját a Művészeti Akadémia

Művészetelméleti munkásságáért kapott díjat Cebula Anna.

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) tagozatai idén is díjazták a művészet, a művészetelmélet, a művészetszervezés és a művészetigazgatás területén különleges életművet felmutató alkotókat. Minden évben egy magyarországi és egy külhoni művésznek ítélik oda a kilenc tagozaton a díjakat, amelyekkel az alkotók és szakemberek pályáját és munkáit ismerik el. A díjazottak hétfőn, a Pesti Vigadóban vehették át az elismeréseket.

A művészetelméleti munkásság elismeréseként járó Cs. Szabó László-díjat a Szombathelyi képtár igazgatója, Cebula Anna művészettörténész és Pécsi Rita neveléskutató kapta.

Mint méltatásában írják, ő végzi és irányítja a Szombathelyi Képtár kortárs textilművek több ezres nagyságrendű gyűjteményének a muzeológusi rendszerezését. A lódzi Központi Textilmúzeum által rendezett triennálék nemzetközi bizottságának magyar főkurátora volt. Mintegy 100 saját koncepciójú kiállítást rendezett, számos publikációja jelent meg. Fő rendezője és házigazdája a Szombathelyi Textilbiennáléknak, illetve Textiltriennáléknak.

https://www.mma.hu/

Cebula Anna 2016-ban kapta meg Őket díjazták a Magyar Kultúra Napján Szombathelyen 2016. January 22. 20:52 a Kiemelkedő Kulturális Munkáért-díj I. fokozatát a Magyar Kultúra Napján Szombathelyen.

Általános és középiskolai éveit Szombathelyen töltötte, miután Lengyelországból Magyarországra költöztek. 1989 és 1994 között a lengyel állam ösztöndíjasaként végezte tanulmányait a krakkói Jagelló Egyetemen, ahol művészettörténészi diplomát szerzett.

1994-től a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteményének vezetője, majd 2012-től a képtár igazgatója. 2003-tól a Textiltriennálék társkurátora. 2006-tól folyamatos megbízást kap a lengyelországi lódzi Centralne Muzeum Wlókiennictwa intézménytől az általuk rendezett textiltriennálék magyar konzulensi feladatára.

Ez a textilművészeti seregszemle a második legrangosabb – a szombathelyi triennálék mellett – a világon. Ő jelöli ki a seregszemlére a Magyarországot és a magyar textilművészetet reprezentáló művészeket és alkotásaikat.

Mészáros Zsolt

Gyűjteményvezetői munkájának köszönhetően a Szombathelyi Képtár Textilgyűjteménye jelentősen gyarapodott. Személyének köszönhető, hogy a jeles művészek nagy értékű gobelin alkotásaikat a képtárnak ajándékozták.

Általa szervezett és rendezett kiállítások jutottak el a megye és az ország jelentős kiállítótereibe, Lengyelország több városába, Csehországba, Szlovéniába és Németországba egyaránt.

Családi kötődése Lengyelországhoz és a lengyel kultúrához gazdagítja a Szombathelyi Képtár nemzetközi arculatát, ezáltal a lengyel-magyar művészeti élet egyik jelentős találkozóhelyéül is szolgál.

Cebula Anna vezetőként kivételes szorgalommal, empátiával rendelkezik. Munkáját áthatja a kortárs textilművészet szeretete, szoros kötődése intézményéhez és a textilgyűjteményhez – írták korábbi méltatásában.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra