Élvezési jog, vagy mit tudom én - Karneválszínház, ahogy akartuk

Igen, igen, tobzódunk a hús-vér karakterekben, és ebben a poénokkal megtűzdelt sokrétegű nyári szabadtéri komédiázásban. Imádjuk, hogy mai és szombathelyi. Ez az idei Karneválszínház, amit mi akartunk. A Netkomédiázás Udvaros Dorottyával és a Könnyű Prédával révbe ért.

Feszült a kezdés, a Megyeháza udvarán a szokottnál is fojtogatóbb a teltház. Egymásba izzadunk, a főpróbán a helykihasználás biztosan maximális. Párnával is kemény a pad, a szomszédok hátsói verejtékező satuként préselnek, és a lábat sincs hová lógatni. De ez semmiség, komolyan. Mert aztán tíz perc után azon kapom magam, hogy a többiekkel együtt vinnyogva röhögök, elsodor a komédia fülledt-frivol áradata.

Aki anyád voltam minden anyád helyett… - Ő Főnix Mirella (Lázár Kati), aki szegény a premier előtti napokban a valóságban lábát törte. Azonban így is vállalta a játékot, és milyen jól tette… Ha Jordán Tamás az előadás kezdete előtt nem hívja fel a figyelmünket arra, hogy Lázár Kati a sajnálatos balesett miatt kényszerül tolószékben játszani, mi simán elhisszük, hogy ez is a koncepció része.

Könnyű Préda
A jövőt fürkészik
Nagy Ákos Balázs

Színpad nincs, hagyományos értelemben legalábbis. A darab képzeletbeli helyszínét a Megyeháza udvarából alakították ki, egy szombathelyi újgazdag kertjévé, fazonra fodrászolt tujákkal, nyírt pázsittal, hintával és medencével. A Megyeháza falából pedig a luxusvilla hátsó traktusa lett. Ötletes egyszerű megoldások, ahogy az is, hogy a Megyeháza kapuján ki-be zúgnak az autók. Hol egy suzukiamiautónk, hol egy piros álomkabrió hoz vagy visz új hősöket.

Könnyű Préda
Szívemben bomba van
Nagy Ákos Balázs

A Könnyű Préda legnagyobb érdeme, hogy minden benne van, ami egy nyári komédia elengedhetetlen tartozéka, szabadság és szerelem, kavarok és amit akartok, Savaria Legioval, slágerekkel, Jordán szavalta versidézetekkel. A könnyű szabadtéri komédiázáson túl csipetnyi kor-és társadalomrajz, orrunk alá dörgölik az újgazdagokról gondolt sztereotípiáinkat.

Könnyű Préda
Könnyű prédák, fiatalabb kivitelben
Nagy Ákos Balázs

Hozzá ahogy ilyenkor kell, a színészek kitöltik a szerepek adta tereket, habzsoljuk például Udvaros Dorottya gesztusait, és végre Hollósi Frigyesre sem rutinból ledarálandó mellékszerep jutott, látjuk mai posztkádárista ügyeskedőnek, közben azon örvendezünk, még mindig mennyire jó színész. Mindezt kapjuk a nyakunkba egy átgondolt rendezésben, Schlanger Andrástól.

Könnyű Préda
Klárika özvegyi gyászban
Nagy Ákos Balázs

Lőrinczy Attila szövege is bejön, erősen kikarikírozott karakterei telibe találnak. Felkapjuk a fejünket például Orosz Robi alkoholista monológjára…

Hogy miről is szól a Könnyű Préda?

Darabunk prédája egy középkorú hamvadó szépasszony, Klárika (Udvaros Dorottya), aki harmincévnyi házasság után éppen most temette el harminc évvel idősebb férjét, a kőművesből lett dúsgazdag építési vállalkozót. A temetés utáni torba csöppenünk bele, ahol éppen kezdődik a közös gyászmunka. A hímek a gazdag özvegy körül zsongnak, a rokonok privát sebeiket nyaldossák.

Könnyű Préda
A szombathelyi autónepperek
Nagy Ákos Balázs

Itt van az elhunyt alkoholista fia (Orosz Robi), annak Floridában élő zenész barátja (Szerémi Zoltán), az ambiciózus fiatal yuppie (Zayzon Zsolt), a költői lelkű idős nőgyógyász (Jordán Tamás), és az elhunyt legjobb barátja, aki újsütetű kapitalistaként is párás szemmel idézi fel a munkásőrséget (Hollósi Frigyes). A történetben megjelenik két pitiáner kis gengszter, fel-feltűnik egy roma maffiózó, tiszteletét teszi a Savaria Legió, és a dráma csúcspontján meglepetésvendégként beállít egy hamvas kislány (Märcz Fruzsina) is a Csíki havasokból. És hogy miről is szól eztán a darab? Nézzék meg…

A Könnyű Préda keletkezéstörténete – a netkomédiázás

Mint korábban időről-időre beszámoltunk róla, az idei karneválszínházi darab egy sajátos netes játék keretein belül született meg. A Netkomédia - ahogy mesélte anno az ötlet gazdája, Schlanger András rendező - egy „nagy közös játék”, ami azért is érdekes volt, mert a nézők maguk mondhatták el milyen helyzetek, figurák és konfliktusok izgatják őket. Érdemes volt. Tavaly november közepén startolt a különleges színházi ötletbazár, a netkomedia.hu. Naponta közel harminc-negyven új hozzászólást kaptak. A fórumon megindult a párbeszéd, vitáztak, továbbgondolták egymás bejegyzéseit. Az darabötleteket december elején zsűri értékelte (elnöke Jordán Tamás, tagjai Várady Szabolcs író, költő, műfordító, szerkesztő, Bognár Róbert műfordító, dramaturg, szerkesztő, Rudolf Péter és Schlanger András színész-rendező. A projekt fővédnöke Lator László költő, műfordító, irodalomtörténész).

A díjazott ötletekből aztán profi drámaírók szinopszisokat készítettek, amelyeket feltettek a világhálóra, és ott bárki rangsorolhatta és véleményezhette őket. A zsűri előzetes szűrése után Kiss Judit Ágnes és Lőrinczy Attila szinopszisa maradt versenyben. Végül Lőrinczy Attila Könnyű prédája vitte el a pálmát.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Udvaros Dorottya lesz a Könnyű préda - az idei Karneválszínházban

Íme a Netkomédiázás végeredménye, elkészült a szombathelyi karneválszínházi darab, Udvaros Dorottyával, Lázár Katival és Hollósi Frigyessel a főszerepben.

Kell egy kis áramszünet – a tartalékosokon röhögtünk

Tegnap este az elmúlt évek legszórakoztatóbb karneválszínházi előadását láttam. Feydeau-bohózata könnyű nyári muzsika, annyi utángondolást igényel, mint egy Balázspali-koncert. De kell egy kis áramszünet, időnként mindenkinek…

Manipulálja újfent a Karneválszínházat! – Most beleszólhat!

A különleges szombathelyi színházi projekt, a Netkomédia új fejezethez érkezett. A zsűri előzetes szűrése után Kiss Judit Ágnes és Lőrinczy Attila szinopszisa közül választhatjuk ki, melyiket szeretnék Karneválszínházon látni. A voksokat március 2-ig várják.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra