Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

"Hat napon át liftezett a lázam, a konyhába is alig tudtam kimenni" - Két szombathelyi Covid-történet

Egy harmincas éveiben járó fiatalember és egy házaspár mesélte el, mi történt velük.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Én még könnyen megúsztam - mondta szombathelyi olvasónk, aki négy hétig volt karanténban egy 40 négyzetméteres lakásban, egyedül. A harmincas évei közepén járó fiatalember most már jól van, visszament dolgozni, de történetét elmesélte nekünk.

"Vacogott a fogam a 25 fokos lakásban"

"Az egész azzal kezdődött, hogy másfél hónappal ezelőtt, egy hétfő reggel arra ébredtem, hogy nem érzem a szagokat. Felhívtam a munkahelyet, hogy itthon maradok, és körbehívtam az ismerősöket is, akikkel az előző napokban találkoztam. És bejelentettem a háziorvosomnak.

Az első hat nap volt a legrosszabb, liftezett a lázam, egyik pillanatban még 36,5-öt mértem, de közben vacogott a fogam a 25 fokra felfűtött lakásban, fél óra múlva 38 fokos lázam volt.

Nem köhögtem, úgy látszik, a tüdőmet nem támadta meg, de a láz annyira megviselt, hogy a konyhába is alig bírtam kimenni. És napról napra rosszabb lett, betegség engem így még nem terített le. Enni sem tudtam igazán.

A bejelentés után pár nappal kaptam időpontot a tesztre, a mentőállomásra. Saját autóval mentem, pontos időpontra, várnom sem kellett. Ez a kirándulás viszont annyira kimerített, hogy hazaérve két órát feküdtem, mielőtt bármit tudtam volna csinálni.

A teszt után két nappal emailben megjött az eredmény, pozitív lett. Nem sokkal később felhívtak a Népegészségügyi Intézettől, és közölték, hogy a teszt időpontjától számított 10 napig legalább hatósági karanténban, vagy ahogyan ők nevezték, járványügyi elkülönítésben leszek. Másnap megkaptam a piros matricát, amit ki is ragasztottam az ajtóra.

Minden második nap jöttek a rendőrök, ellenőrizni, hogy otthon vagyok-e, igaz, nagyjából ugyanabban az időszakban.

"Egy hét után lettem jobban"

Közben egyre jobban lettem, egy hét után elmúlt a lázam, ami miatt nagyon sokat szenvedtem, volt olyan, hogy éjszaka létszer is pólót kellett cserélnem, miközben rázott a hideg.

Amikor lejárt a tíz nap, ki kellett töltenem egy űrlapot, ami az állapotomat mérte fel, igennel vagy nemmel kellett válaszolni a kérdésekre. Volt olyan kérdés, hogy a szaglásérzékelésemben történt-e változás, én beírtam, hogy igen, mert még nem tért vissza a szaglásom.

Nem sokkal később felhívtak, hogy a karantén automatikusan meghosszabbodik újabb 11 napra. Akkor már jól voltam, de betartottam a szabályokat, amikor ez is letelt, újabb kérdőív következett. Addigra ismét éreztem a szagokat, ezt jeleztem is.

Felhívtak, hogy megszüntetik a karantént, nincs veszély, kockázat nélkül kimehetek és visszatérhetek a munkába. Ezt azonban nem siettem el, de most már dolgozom ismét.

"Később már inkább a bezártság nyomasztott"

Az első öt-hat nap volt borzasztó, ilyen betegnek még soha nem éreztem magam. Amikor elmúlt a láz, sokkal jobban lettem, akkor már inkább a bezártság nyomasztott. Négy hetet töltöttem egyedül, egy 40 négyzetméteres lakásban.

A bevásárlásban barátok, szomszédok segítettek, nekik köszönet érte. Egyébként mintegy 7-8 kilót fogytam, mert az első héten alig tudtam enni, később sem volt valami nagy étvágyam.

Ami érdekes még, hogy nálam nem volt kontaktkutatás. Ugyanis a tünetek megjelenése előtt pár napot már otthon töltöttem, náthával. A nátha nem a koronavírus tünete, ezzel a mentőknél sem foglalkoztak.

Utólag visszagondolva, valószínű, hogy vásárlás közben, valamelyik boltban kaptam el a vírust. Most azt kell mondanom, én még könnyen megúsztam" - fejezte be olvasónk.

A középkorú házaspár mindkét tagja megfertőződött

Másik, szintén olvasónk feleségével együtt élte át a fertőzést és a karantént. Ő is elmesélte a történetét.

"Bő egy hónappal ezelőtt kezdődött, amikor nem voltak még óvintézkedések és nem volt rendkívüli jogrend sem, és a második hullám sem indult még be igazán.

A feleségemnek enyhe láza volt, fájt a feje. Ez nem volt rá jellemző korábban, így tesztet kértünk. Telefonálgattunk egy sort, két nappal később a mentőállomáson letesztelték a feleségemet. Újabb két nap múlva megjött a pozitív eredménye.

Újabb két nap múlva a népegészségügyi intézet emailben közölte, hogy őt hatósági karanténba rendelték. Azt is közölték, hogy ha a 11. napon nincsenek tünetei, kiléphet a karanténból, ha vannak, akkor további 11 nappal meghosszabbítják azt. Matricát viszont nem kaptunk, így anélkül maradtunk otthon.

Én önként döntöttem úgy, hogy vele maradok és letöltöm a tíz napos karantént, ezt egyébként a munkahelyem is kérte.

"Fejfájás, hőemelkedés, nem éreztük az ízeket és a szagokat"

Minimális tüneteink voltak. Fejfájás, hőemelkedés, nem éreztük az ízeket és a szagokat. Ez összesen négy napig tartott, utána tünetmentesek voltunk, így a 11. napon kijöttünk.

De nekünk is furcsa volt, hogy újabb tesztelés nélkül kiengedtek minket. Én sem tudtam, bennem van-e még a koronavírus, úgy éreztem, nincs, hiszen egészséges voltam és azóta is az vagyok" - mesélte olvasónk.

A két történetből nem derül ki, hogy egyedül élő olvasónk betegsége miért lett súlyosabb, ráadásul ő a fiatalabb.

De ahogyan látszik, nincs két egyforma eset, úgyhogy mindenki vigyázzon magára.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Covid 19

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra