Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Koronavírus: Létezik a szuperimmunitás, ami megvéd az összes mutációtól

Bizonyítékot is találtak rá a tudósok.

Egyes embereknél rendkívüli immunitás mutatható ki a koronavírus fertőzéssel szemben - írja Shane Crotty immunológus a Science szaklapban.

A tudósok nemrég bizonyítékot találtak arra, hogy vannak olyan emberek, akik "golyóállónak" bizonyultak a koronavírus támadásaival szemben. A tudósok ezt „emberfeletti” immunitásnak nevezték el, az immunológusok inkább "hibrid" immunitásnak hívják. De mindegy is, ez a fajta védelem a SARS-CoV-2 elleni hibrid immunitás lenyűgözően erősnek tűnik.

123rf.com

Az "emberfeletti" immunitással rendelkezők szervezete nagyon magas antitest-szintet állít elő és jelentős rugalmassággal rendelkező antitesteket termel, melyek valószínűleg képesek leküzdeni a világban keringő koronavírus-változatokat, s hatékonyak a jövőben megjelenő variánsokkal szemben is.

A 2021 augusztusában online közzétett tanulmányban Bieniasz és kollégái leírják: olyan antitesteket találtak ezeknél az embereknél, amelyek erősen semlegesíthetik a vizsgált, aggodalomra okot adó 6 vírusváltozatot. Köztük a deltát és a bétát, valamint számos más, SARS-CoV-2-vel kapcsolatos vírust.

Ezzel az immunitással azok rendelkeznek, akik 2020-ban megfertőződtek a koronavírussal, majd 2021-ben immunizálták őket az mRNS-vakcinákkal, azaz a Pfizerrel vagy a Modernával.

„Ezek az emberek lenyűgöző reakciót mutatnak az oltásra” – mondta Theodora Hatziioannou, a Rockefeller Egyetemen virológusa, aki szintén számos tanulmányt vezetett. – “Úgy gondolom, ők vannak a legjobb helyzetben a vírus elleni küzdelemben. A vérükben levő antitestek akár semlegesíthetik is a SARS-CoV-1-et, az első koronavírust, amely 20 évvel ezelőtt jelent meg. Ez a vírus rendkívüli módon különbözik a SARS-CoV-2-től.”

Ezek az antitestek valójában képesek voltak hatástalanítani azt a vírust is, melyet szándékosan úgy terveztek, hogy a semlegesítéssel szemben nagymértékben ellenálló legyen. Ez a vírus 20 olyan mutációt tartalmazott, melyekről ismert, hogy megakadályozzák a SARS-CoV-2 antitestek kötődését.

A tudósok ugyanakkor nem tudják a választ egy lényeges kérdésre: vajon mindenkinél kialakul-e ilyen figyelemre méltó immunválasz, akinek volt koronavírus-fertőzése, majd felvette az mRNS-vakcinát.

Gyanítja azonban, hogy a jelenség gyakori. Mint mondta, minden egyes vizsgált embernél ugyanazt tapasztalták és a tanulmány 14 páciens adatait közölte. A feltételezést számos más tanulmány is alátámasztja, azaz támogatja az elképzelést, miszerint a koronavírusnak és az mRNS-vakcinának kitettség kivételesen erős immunitás kialakulását eredményezi.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra