Retoxikált kőszegi polgármester – Vidám szüreti felvonulás

Megszivatták Kőszeg első emberét, méghozzá jófajta helyi borral, infúziós palackból. Az idén is látványosra sikeredett a szüreti felvonulás, képgalériánkból egyetlen csapat sem maradt ki. Bemutatjuk az új borkirálynőt és néhány érdekesség is lencsevégre került.

Borkirálynő választás

Kilencedik alkalommal került korona borkirálynő fejére Kőszegen, pénteken este. A nagy rendezvénysátorban nem sok üres hely maradt, a kőszegiek és a vendégek kíváncsiak voltak a versenyre, amiben borfelismerés, illat és íz azonosítás mellett borral és szőlővel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk a hölgyeknek. Mint képgalériánkból is kiderül, a versenyt a korábbi évek királynői segítették. A nézők között egyébként az ő boraikat is kisorsolták.

Nehéz elmenni szó nélkül amellett a tény mellett, hogy ugyanebben az időben a közeli Szombathelyen is borkirálynőt választottak, kvázi konkurenciaként a kőszegi rendezvénnyel. A híres szombathelyi borvidékről azonban hiába keresnénk adatokat, így érthetetlen, minek a városnak borkirálynő? Az érdeklődés is ennek megfelelő volt, az öt zsűri mellett hét néző volt kíváncsi arra, ki lesz a három jelöltből a királynő. Ezt jövőre talán már nem kellene erőltetni.
Kőszegen Mailach Gyöngyi, 21 éves fodrász nyert, aki már a nyári országos borkirálynő választáson is segítette a Borbarát Hölgyeket.

A későbbi királynő a megmérettetésen
Tánczos Mihály

Bagi-Nacsa és a sztárvendégek

A rendezvénysátor sztárvendége Bagi Iván és Nacsa Olivér volt, akik számos hírességet idéztek meg. Nem maradhatott ki Korda György, Győzike, vagy éppen Uri Geller, akinek a showját egy meglehetősen jó hangulatba került, akadozó nyelvű kőszegi is színesítette a színpadon. A páros nem igazán vesztegette az idejét füttygép beszerzésére, de a szabadszájúságra még időben felhívták a figyelmet. „Látom, vannak gyerekek is, ők majd időben fogják be a fülüket, hiszen itt bizony elreppen néhány lófasz is.” – közölte Olivér, majd saját szavai szerint benyalt a polgármesternek, dicsérve munkáját és a várost.

Dugó a 87-es úton

Szombaton dél után Kőszeg közelében már torlódtak az autók. A belvárost lezárták a felvonulás miatt és a főbb csomópontokban rendőrök irányították a forgalmat. A MOL kút közelében parkolóhelyet kereső és zsákutcába futó autósok növelték az adrenalinszintet, ami időnként velős káromkodásban tört felszínre. Nem csak a sofőrök, a forgalmat terelő rendőr és polgárőr idegszála is elpattant, percekkel a felvonulás kezdete előtt. Erre egy hangos szóváltásból következtettünk.

Ez már másik galéria! Kattintson!
Tánczos Mihály

Közepes minőségű termés várható

A borús időben pontosan indultak a felvonulók. A menet élén lovasok, fúvósok és mazsorettek haladtak, majd a polgármester és a képviselőtestület érkezett integetve a tribünhöz. A város első embere így már fogadni tudta a hintón érkező királynőt és a hegyközség elnökét. Stefanics Kornél a hagyomány szerint jelentette a polgármesternek a szőlő állapotát és engedélyt kért a szüretre. Később a nyugat.hu-nak elmondta, hogy a korai érésű szőlők szüretelése elkezdődött, azok 16-17 cukorfokos mustot adtak, a későbbi érésűek viszont még javulhatnak, ha naposra fordul az idő. Így közepes minőségű termés várható. A lisztharmat és peronoszpóra után augusztus 4-én jégeső is pusztított a szőlőkben.

Tarka felvonulás

A Kőszegi Szüret felvonulása minden évben tartogat meglepetést. Ilyen volt az idén a borkirálynőt kísérő, díszes ruhás zászlóvivők csapata, vagy éppen a Genius Akrobatikus Rock and Roll Klub veteránautós, malacos-vadmotoros szereplése. A kőszegi strand elkötelezett hívei az idén zsákutcás pólóval köszönték meg a városvezetők „segítségét” és egy kád vizet húztak maguk után, „strand” felirattal. A csapat minden évben mást eszel ki. Hozzájuk köthető a platón külön generátorral működtetett légvédelmi sziréna működtetése is, aminek a hangját kilométerekkel arrébb, a szőlőkben is hallani lehetett.

Kőszegi Szüret 2008.
Tánczos Mihály

Az idén is nemzetközi volt a felvonulás, de egy török csapat sajnos nem érkezett meg időben, az ő helyüket az utolsó pillanatig tartották a menetben. A burgenlandi veterán traktorok most is végigpöfögtek Kőszeg utcáin és nagyjából úgy néztek ki, mintha tegnap jöttek volna ki a gyárból. Ezek a traktorok még Magyarország területén kezdték a munkát, de aztán elcsatolták azokat a területeket, így Ausztriába csöppentek – mélázott el a felvonulás szpíkere, majd némi gondolkodás után hozzátette – Valószínűleg azért vannak még ilyen jó állapotban, mert nem Magyarországon dolgoztak velük.

Burgenlandi traktorveteránok felvonulása - Kőszegi Szüret 2008.
Tánczos Mihály

Mellőzött viharágyú

A tűzoltók az idén is körbevitték a viharágyút, most viszont csak petárdákat durrogtattak benne. Korábban még minden sarkon elsütötték, halálra rémisztve a gyengébb idegzetűeket és a seregélyeket, de mivel a kilövés során izzó pernye is szállt a levegőben, ezért a szervezők a sűrű tömegben nem akarták kockáztatni hajak lelobbanását, kabátok kiégését.

Retoxikált polgármester

Kőszegi Szüret 2008. - Retoxikált polgármester
Tánczos Mihály

Huber László, Kőszeg polgármestere vidáman integetett minden csapatnak, fogadta az ajándékokat és kezet fogott a felvonulók képviselőivel.
Akkor sem fogott gyanút, amikor a Mobil Detoxikáló feliratú traktor mellett sertepertélő Kaczér Lujza nővér érkezett hozzá egy tolószékkel. A polgármester vele is kezet fogott, de a nővér nem engedte el a városvezetőt, hanem belenyomta a székbe, majd egy infúziós palackból vörösbort engedett előbb a Huber László poharába, majd meggyorsítva a folyamatot a polgármester szájába. A detoxikálás helyett így retoxikálták Hubert, aki kifejezetten élvezte a helyzetet, a nevetve tapsoló szemtanúkkal együtt. Fényképezőgépünk természetesen ezt is megörökítette.

Élet a téren

A felvonulás után újra benépesült a Fő tér. Itt láttuk a már megszokottá váló osztrák-magyar járőrpárt és itt találkoztunk a hazai lufikirállyal, Dömötör Zsolttal is. A férfi 20 éves kora óta, 13 éve foglalkozik lufihajtogatással és gyakorlatilag alig van valami, amit ne tudna elkészíteni színes lufijaiból. (Az extrém és nem teljesített kérések dobogós helyén a bolha és a lábgomba szerepel.) Dömötör ötévesen látott egy lufival ügyeskedő bűvészt, ekkor tetszett meg neki a dolog és nyolc évvel később már ő is lufihoz jutott. Nem állt meg a kard, kutya, zsiráf, virág motívumnál, hanem profi szintre fejlesztette magát. Mesefigurákat, összetett állatokat, hordható ruhákat (!) is hajtogat.
Világbajnokságon második lett a Maszk figurájával, itthon pedig a dobogó legmagasabb fokára állhatott Shrek és szamár lufiváltozatával. Kőszegen is nagy sikert aratott. A téren természetesen enni, inni is lehetett. A friss must mellett a kemencés finomságok, lángos, pogácsa volt a legnépszerűbb és természetesen a bor, amiről az egész programsorozat szólt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Újabb bejegyzés került a világhírű kőszegi Szőlőjövések könyvébe

Szent György napja 268 éve jeles nap a kőszegiek naptárjában: ilyenkor minden a bor, a szőlő körül forog...

Kőszegen jót mulattak!

Ragyogó napsütés kísérte a Kőszegi Szüret háromnapos rendezvényét, ami természetesen a szőlő és a bor körül forgott.

Kőszegi szüret - 100. jubileumi felvonulás

Borkóstolóval egybekötött fúvóstalálkozó és jelmezes felvonulás, sok-sok vidámsággal,...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű