Retoxikált kőszegi polgármester – Vidám szüreti felvonulás

Megszivatták Kőszeg első emberét, méghozzá jófajta helyi borral, infúziós palackból. Az idén is látványosra sikeredett a szüreti felvonulás, képgalériánkból egyetlen csapat sem maradt ki. Bemutatjuk az új borkirálynőt és néhány érdekesség is lencsevégre került.

Borkirálynő választás

Kilencedik alkalommal került korona borkirálynő fejére Kőszegen, pénteken este. A nagy rendezvénysátorban nem sok üres hely maradt, a kőszegiek és a vendégek kíváncsiak voltak a versenyre, amiben borfelismerés, illat és íz azonosítás mellett borral és szőlővel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk a hölgyeknek. Mint képgalériánkból is kiderül, a versenyt a korábbi évek királynői segítették. A nézők között egyébként az ő boraikat is kisorsolták.

Nehéz elmenni szó nélkül amellett a tény mellett, hogy ugyanebben az időben a közeli Szombathelyen is borkirálynőt választottak, kvázi konkurenciaként a kőszegi rendezvénnyel. A híres szombathelyi borvidékről azonban hiába keresnénk adatokat, így érthetetlen, minek a városnak borkirálynő? Az érdeklődés is ennek megfelelő volt, az öt zsűri mellett hét néző volt kíváncsi arra, ki lesz a három jelöltből a királynő. Ezt jövőre talán már nem kellene erőltetni.
Kőszegen Mailach Gyöngyi, 21 éves fodrász nyert, aki már a nyári országos borkirálynő választáson is segítette a Borbarát Hölgyeket.

A későbbi királynő a megmérettetésen
Tánczos Mihály

Bagi-Nacsa és a sztárvendégek

A rendezvénysátor sztárvendége Bagi Iván és Nacsa Olivér volt, akik számos hírességet idéztek meg. Nem maradhatott ki Korda György, Győzike, vagy éppen Uri Geller, akinek a showját egy meglehetősen jó hangulatba került, akadozó nyelvű kőszegi is színesítette a színpadon. A páros nem igazán vesztegette az idejét füttygép beszerzésére, de a szabadszájúságra még időben felhívták a figyelmet. „Látom, vannak gyerekek is, ők majd időben fogják be a fülüket, hiszen itt bizony elreppen néhány lófasz is.” – közölte Olivér, majd saját szavai szerint benyalt a polgármesternek, dicsérve munkáját és a várost.

Dugó a 87-es úton

Szombaton dél után Kőszeg közelében már torlódtak az autók. A belvárost lezárták a felvonulás miatt és a főbb csomópontokban rendőrök irányították a forgalmat. A MOL kút közelében parkolóhelyet kereső és zsákutcába futó autósok növelték az adrenalinszintet, ami időnként velős káromkodásban tört felszínre. Nem csak a sofőrök, a forgalmat terelő rendőr és polgárőr idegszála is elpattant, percekkel a felvonulás kezdete előtt. Erre egy hangos szóváltásból következtettünk.

Ez már másik galéria! Kattintson!
Tánczos Mihály

Közepes minőségű termés várható

A borús időben pontosan indultak a felvonulók. A menet élén lovasok, fúvósok és mazsorettek haladtak, majd a polgármester és a képviselőtestület érkezett integetve a tribünhöz. A város első embere így már fogadni tudta a hintón érkező királynőt és a hegyközség elnökét. Stefanics Kornél a hagyomány szerint jelentette a polgármesternek a szőlő állapotát és engedélyt kért a szüretre. Később a nyugat.hu-nak elmondta, hogy a korai érésű szőlők szüretelése elkezdődött, azok 16-17 cukorfokos mustot adtak, a későbbi érésűek viszont még javulhatnak, ha naposra fordul az idő. Így közepes minőségű termés várható. A lisztharmat és peronoszpóra után augusztus 4-én jégeső is pusztított a szőlőkben.

Tarka felvonulás

A Kőszegi Szüret felvonulása minden évben tartogat meglepetést. Ilyen volt az idén a borkirálynőt kísérő, díszes ruhás zászlóvivők csapata, vagy éppen a Genius Akrobatikus Rock and Roll Klub veteránautós, malacos-vadmotoros szereplése. A kőszegi strand elkötelezett hívei az idén zsákutcás pólóval köszönték meg a városvezetők „segítségét” és egy kád vizet húztak maguk után, „strand” felirattal. A csapat minden évben mást eszel ki. Hozzájuk köthető a platón külön generátorral működtetett légvédelmi sziréna működtetése is, aminek a hangját kilométerekkel arrébb, a szőlőkben is hallani lehetett.

Kőszegi Szüret 2008.
Tánczos Mihály

Az idén is nemzetközi volt a felvonulás, de egy török csapat sajnos nem érkezett meg időben, az ő helyüket az utolsó pillanatig tartották a menetben. A burgenlandi veterán traktorok most is végigpöfögtek Kőszeg utcáin és nagyjából úgy néztek ki, mintha tegnap jöttek volna ki a gyárból. Ezek a traktorok még Magyarország területén kezdték a munkát, de aztán elcsatolták azokat a területeket, így Ausztriába csöppentek – mélázott el a felvonulás szpíkere, majd némi gondolkodás után hozzátette – Valószínűleg azért vannak még ilyen jó állapotban, mert nem Magyarországon dolgoztak velük.

Burgenlandi traktorveteránok felvonulása - Kőszegi Szüret 2008.
Tánczos Mihály

Mellőzött viharágyú

A tűzoltók az idén is körbevitték a viharágyút, most viszont csak petárdákat durrogtattak benne. Korábban még minden sarkon elsütötték, halálra rémisztve a gyengébb idegzetűeket és a seregélyeket, de mivel a kilövés során izzó pernye is szállt a levegőben, ezért a szervezők a sűrű tömegben nem akarták kockáztatni hajak lelobbanását, kabátok kiégését.

Retoxikált polgármester

Kőszegi Szüret 2008. - Retoxikált polgármester
Tánczos Mihály

Huber László, Kőszeg polgármestere vidáman integetett minden csapatnak, fogadta az ajándékokat és kezet fogott a felvonulók képviselőivel.
Akkor sem fogott gyanút, amikor a Mobil Detoxikáló feliratú traktor mellett sertepertélő Kaczér Lujza nővér érkezett hozzá egy tolószékkel. A polgármester vele is kezet fogott, de a nővér nem engedte el a városvezetőt, hanem belenyomta a székbe, majd egy infúziós palackból vörösbort engedett előbb a Huber László poharába, majd meggyorsítva a folyamatot a polgármester szájába. A detoxikálás helyett így retoxikálták Hubert, aki kifejezetten élvezte a helyzetet, a nevetve tapsoló szemtanúkkal együtt. Fényképezőgépünk természetesen ezt is megörökítette.

Élet a téren

A felvonulás után újra benépesült a Fő tér. Itt láttuk a már megszokottá váló osztrák-magyar járőrpárt és itt találkoztunk a hazai lufikirállyal, Dömötör Zsolttal is. A férfi 20 éves kora óta, 13 éve foglalkozik lufihajtogatással és gyakorlatilag alig van valami, amit ne tudna elkészíteni színes lufijaiból. (Az extrém és nem teljesített kérések dobogós helyén a bolha és a lábgomba szerepel.) Dömötör ötévesen látott egy lufival ügyeskedő bűvészt, ekkor tetszett meg neki a dolog és nyolc évvel később már ő is lufihoz jutott. Nem állt meg a kard, kutya, zsiráf, virág motívumnál, hanem profi szintre fejlesztette magát. Mesefigurákat, összetett állatokat, hordható ruhákat (!) is hajtogat.
Világbajnokságon második lett a Maszk figurájával, itthon pedig a dobogó legmagasabb fokára állhatott Shrek és szamár lufiváltozatával. Kőszegen is nagy sikert aratott. A téren természetesen enni, inni is lehetett. A friss must mellett a kemencés finomságok, lángos, pogácsa volt a legnépszerűbb és természetesen a bor, amiről az egész programsorozat szólt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Újabb bejegyzés került a világhírű kőszegi Szőlőjövések könyvébe

Szent György napja 268 éve jeles nap a kőszegiek naptárjában: ilyenkor minden a bor, a szőlő körül forog...

Kőszegen jót mulattak!

Ragyogó napsütés kísérte a Kőszegi Szüret háromnapos rendezvényét, ami természetesen a szőlő és a bor körül forgott.

Kőszegi szüret - 100. jubileumi felvonulás

Borkóstolóval egybekötött fúvóstalálkozó és jelmezes felvonulás, sok-sok vidámsággal,...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű