Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Közpénzből fizetik ki az Elios lámpafelújításait, csak ne vizsgálódjon az EU csalásellenes hivatala

13 milliárd forintról van szó, és persze Tiborcz Istvánról.

A magyar kormány lemond az Elios-projektekért járó EU-s pénzről - jelentette ki kedden Jávor Benedek. A Párbeszéd európai parlamenti képviselője hozzátette, több egymástól független magyar és uniós forrás egybehangzó állítása szerint a magyar kormány kiveszi a Bizottságnak leadandó végleges számlacsomagból az Elios által megvalósított, az OLAF által vitatott közvilágítási projektek számláit. Azaz gyakorlatilag lemond az uniós finanszírozásról, reménytelennek ítélve, hogy meggyőzze Brüsszelt a projektek jogszerűségéről.

Jávor megjegyezte, ezzel lényegében

beismerték, hogy Tiborcz István, a kormányfő veje érdekeltségébe tartozó cég törvénytelen, korrupt módon nyúlta le az uniós pénzt.

Szerda délelőtt a hvg.hu kérdésére az Innovációs és Technológiai Minisztérium azt válaszolta, semmi meglepő abba, hogy végül nem adnak le számlát az unió felé. Kijelentették, teljesen bevett gyakorlat, hogy egy ország több projektet finanszíroz meg előre, mint amennyit az unió támogat, mivel mindig vannak olyan projektek, amiket az Európai Bizottság vitat.

Sötétségben a zalaegerszegi Mártírok tere
Garai Antal Atom

Az OLAF, az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala tavaly januárban jelezte 40 millió eurós szabálytalanságot találtak Orbán Viktor vejének közbeszerzéseinél 2018. January 12. 11:49 a magyar ügyészségnek, hogy 40 millió eurós, azaz mintegy 13milliárd forintos szabálytalanságot találtak az Elios Kft. közbeszerzéseinél, a cég a vizsgált időszakban Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak a tulajdonában volt.

A cék akkorra már több városban korszerűsíthette a közvilágítást uniós pénzből, például Szolnokon, Hévízen, Szekszárdon, Mezőhegyesen, Dunaújvárosban, Zalaegerszegen és Sárváron is. Zalaegerszegen átlátszó trükközésekkel hozták ki nyertesnek Átlátszó, gusztustalan trükközésekkel hozták ki győztesnek Tiborcz István, Orbán vejének cégét Zalaegerszegen is 2018. February 15. 14:11 az Eliost, Sárváron is sötétséget hozott Sárvár is sáros lehet: Vasban is elcsalhatták Tiborczék a közvilágitásra szánt közpénzt 2018. February 21. 17:30 a felújítás, ráadásul a tervezettnél 100 millióval drágább Elios-ügy: mintegy százmillióval lett drágább a közvilágítás korszerűsítése Sárváron? 2018. February 28. 19:08 is lett.

Az OLAF-jelentés időszakában, bő egy éve Szombathelyen is az Elios Kft-vel tervezte Egy milliárd 450 millió forintért hozhat világosságot Szombathelyre az Elios 2018. January 26. 10:37 a felújítást a városvezetés, egy milliárd 450 millió forintért. Pár hónappal később kiderült, hogy a felháborodások hatására a városvezetés visszalépett Balassa: Fellépésemtől meghátrált a fideszes többségű városvezetés 2018. March 02. 12:28 a szerződéstől, de májusban már új konstrukciót terveztek Egy bank közbeiktatásával újítaná fel Szombathely közvilágítását az Elios 2018. May 04. 07:02 , amiben megint csak felmerült az Elios neve.

Sárvár, az Elios felújítása után
Gergits Konrád

Nyár közepén már nem az Eliosban, hanem a cég egyik üzleti partnerében Strómanok a szombathelyi közvilágítás felújításánál? 2018. July 09. 13:55 gondolkodtak, ez őszre már biztos volt Hiába tűnt el az Elios, a Tiborcz-féle cég üzlettársai újítják fel a szombathelyi közvilágítást 2018. November 13. 16:42 . Ez év elején aztán minden különösebb hírverés nélkül elkezdték kicserélni Csendben elkezdték kicserélni Szombathelyen a világítótesteket, terjed a sötétség 2019. February 03. 10:34 a szombathelyi lámpákat, egy nap múlva megtaláltuk a közbeszerzési szerződést A Tiborcz-féle Elios volt üzleti partnerei állnak a szombathelyi lámpacserék mögött 2019. February 04. 13:57 is. Ebből kiderült, hogy az a a Roneko Kft. újítja cseréli a lámpákat, amelyik az Elios partnere volt több stadion világításának kiépítésében, így az újpesti Szusza-stadionban, Dunaújvárosban, Tatabányán, Ajkán, összesen 663,5 millió forint értékben.

Miután a hír napvilágra került, kitört a lámpaháború Kitört a lámpaháború Szombathelyen 2019. February 06. 12:42 , az ellenzék olyan képeket közölt, ahol sötétség van a lámpacserék után, a városvezetés és a Fidesz fotóin fényárban úszik minden.

Szombathelyen egyébként már eredetileg sem tervezték, hogy uniós pénzből újítják fel a közvilágítást. A jelenleg zajló munka 1,14 milliárdba kerül, a K&H Bank fizeti ki a beruházás költségeit az alvállalkozóinak, az önkormányzat pedig 12 évig fizeti az 1 milliárd 140 millió forint utáni lízingdíjat.

Az elvégzett munka sikere minimum kétséges, de az biztos, hogy az önkormányzat most 12 évre eladósodott, miközben folyamatosan azt hangoztatta a városvezetés, hogy nyolc éve nem vettek fel hitelt. De itt legalább nem utólag kell közpénzből kifizetni a munkát, nehogy az EU újabb csalásokra deríthessen fényt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra