Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A kutatók még vizsgálják a harmadik vakcina szükségességét

Egy idő után gyengül ugyan a Pfizer-vakcina nyújtotta védelem a koronavírussal szemben, a kórházi kezelés azonban másként alakul.

Mindig is várható volt, hogy a védőoltás révén kialakuló védettség hosszú távon gyengülni fog. Kérdéses ugyanakkor, hogy ez vajon olyan mértékű problémát jelent-e, amely közegészségügyi szempontból is aggodalomra adhat okot a kórházi kezelésre szoruló betegek és a COVID-19 okozta halálesetek számának potenciális növekedése nyomán. A legfrissebb vizsgálati eredmények tükrében úgy tűnik, ettől egyelőre nem kell tartani – szemlézte dr. Stephen Thomas, a Pfizer-vakcina klinikai kísérleteinek kutatásvezetőjének az nbcnews.com-on megjelent nyilatkozatát a Házipatika.hu.

A szakember és munkatársai az oltóanyag klinikai kísérletei harmadik fázisában részt vevő több mint 44 ezer önkéntestől gyűjtöttek további adatokat idén március közepén. Az alanyok előzőleg vagy a vakcina két dózisát, vagy placebót kaptak három hét eltéréssel.

Az adatok elemzése során a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a vakcina még hat hónap elteltével is 97 százalékos hatékonysággal képes elejét venni a súlyos lefolyású COVID-19-nek. Eközben azonban 96 százalékról 84 százalékra csökkent a hatékonyság általában véve a koronavírus-fertőzés okozta tünetek megelőzése terén, függetlenül azok súlyosságától.

Mivel a tanulmány csupán idén márciusban gyűjtött adatokon alapul, így nem tisztázza, hogy vajon a védőoltás hatékonysága miként változik a koronavírus mostanra a világ számos pontján egyre dominánsabbá váló delta variánsa ellen, illetve kell-e emiatt emlékeztető, avagy harmadik oltást beadni az embereknek. Dr. Stephen Thomas a téma kapcsán további vizsgálatokat tart szükségesnek.

„Úgy gondolom, tanulmányunk is azt mutatja, hogy fennáll annak lehetősége, hogy szükségünk lesz emlékeztető oltásra, amennyiben a vakcina protektív hatékonysága tovább csökken idővel. Számomra azonban ez továbbra is egy megválaszolatlan kérdés” – fogalmazott a kutató.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Covid 19

Tovább az oldalra