Hatalmas buli a Lamantin fesztivál bluesnapján

Állítólag a blues unalmas műfaj. Legalábbis néhány műrockzenész és elektronikába habarodott lemezcsúsztatgató szerint, akik nem értik igazán a dolgok lényegét. A Lamantin fesztivál szerdai koncertnapja erősen rácáfolt erre.

Mindig is a blues nap vonzotta a legnagyobb közönséget a fesztiválon, azt még nem tudjuk, az idén is így lesz-e, hiszen még bőven benne vagyunk a sűrűjében. De már a fél hetes kezdéskor bő háromnegyedház volt a sátorban, a jegyszedők késő estig folyamatosan dolgoztak.

Fül nem maradt szárazon

Miközben még az első nap eseményeit próbáljuk elemezni, megnyugszik a lelkünk, hiszen finom fanyalgásunkkal Langyos estével nyitott a Lamantin jazzsátor – Vissza az alapokhoz 2009. June 24. 13:01 sokan egyetértenek. De hagyjuk a múltat, fél hét után néhány perccel a Palermo Boggie Gang csap a húrokba. Kár, hogy úgy mutatják be magukat, mint az ország egyetlen rhythm and blues és boogie-voogie zenekara. Azért van még néhány rajtuk kívül is…

Lamantin Jazz Fesztivál - Szerda
A szájharmonikás frontember: Szabó Tamás
Mészáros Zsolt

Legutóbb négy éve, szintén a Lamantin fesztiválon láttuk őket, most valahogyan átütőbb volt a műsoruk. Fekete Jenő gitáros, énekes kissé a háttérbe húzódott, a frontember egyértelműen Szabó Tamás szájharmonikás, énekes lett. Biztos rhythm and blues alapok, korrekt hangszerelés, hangsúlyos dinamika. Nem véletlen, hogy már 1994-ben írt róluk a világ vezető bluesmagazinja, a Living Blues.

Valamikor régebben Tímár Péter főszervező azzal indokolta a blues bevonását a jazzfesztiválba, hogy végülis rokon műfajokról van szó, és mindkettőben komoly szerepe van az improvizációnak. Hát, a Palermo Boggie Gang műsorában is volt. A közepe felé a két szólista olyan kompozíciót rögtönzött, hogy fül nem maradt szárazon.

Brutális Hammond-hangzás

Gyorsan vége lett a gyenge egy órának, az improvizációs tábor hallgatóinak aktív közreműködésével aztán két ráadást is kellett adnia a zenekarnak. Egyáltalán nem bántuk.

Lamantin Jazz Fesztivál - Szerda
Enrico Wressnig
Mészáros Zsolt

A szünetben szembesültünk azzal, hogy megoldották az egyik legnagyobb logisztikai problémát, a koncert végéig nyitva tartották a főtéri nyilvános wc-t. Előző nap ugyanis zárva volt, így a jó 600 fős közönség a közeli kávézókba volt kénytelen bekérezkedni. Ami azért kellemetlen.

A következő zenekarnak hosszú neve van, nem is tudtuk megjegyezni, de most leírjuk: Raphael Wreesnig & Enrico Crivellaro Organ Combo. Amerikai és osztrák közös formációról van szó, mint a név is mutatja, két nagy egyéniség talált itt egymásra. Az első hangnál brutálisan szólalt meg a Hammond orgona, aminek eredeti hangját semmiféle szintetizátorral nem sikerült eddig leutánozni. Lévén félmechanikus szerkezet. A mellettünk álló kolléga harsány örömkönnyekben tört ki hallatán, igen, ritkán hallani most már ezt így.

A jazz és a blues sikeres keveredése

Érdekessége volt a zenekarnak, hogy nem volt sem bőgős, sem basszusgitáros, a mélyszólamokat főként az orgona hozta. Magával ragadó, elementáris előadásmód, virtuóz hangszerkezelés. Talán az volt az egyetlen negatívum, hogy az orgona hangereje szinte elnyomta a többi hangszert, de itt most ezen volt a hangsúly. Raphael Wreesnig mindent megtett az orgonával, amit csak lehet, háttal a billentyűknek játszott, felmászott a tetejére, lábbal nyomva a kíséretet. És mindez nem tűnt erőltetettnek, pont a helyén volt.

Lamantin Jazz Fesztivál - Szerda
Raphael a Hammondon
Mészáros Zsolt

Enrico Crivellaro gitáros méltó társa volt, olykor egyedül helyettesítette az egész zenekart, néhány perc erejéig még az egykor legendásnak tűnő kétnyakú gitárt is elővette. Ezen a hangszeren az egyik nyakon a hagyományos hat húr van, a másikon pedig tizenkettő, párosával. Egyedülálló, csengő hangja van. Valamikor Jimmy Page, a Led Zeppelin gitárosa játszott ilyennel előszeretettel, Magyarországon az ős-HBB-ben Szénich János gitáros használta.

Most komplett hangzást pótolt, és valóban tapasztalható volt a blues és a jazzelemek keveredése, ami keveseknek sikerült eddig. Hatalmas hangulatot teremtettek, még a trombita kissé melankolikus szólóját is ovációval fogadta a zsúfolásig megtelt sátor. Amelynek végében még spontán tánckar is alakult.

Lamantin Jazz Fesztivál - Szerda
Spontán tánckar - szólistával
Mészáros Zsolt

Igazi csemege a végén

Némileg aggódtunk a szünetben, lehet-e ezt tovább fokozni. Ian Siegal következett saját zenekarával. Ő négy évvel ezelőtt már volt itt a fesztiválon, akkor egyedül, egyszál gitárral kavart olyan hangulatot, hogy még az eső is elállt tőle. De nem csalódtunk. Kissé nehezen rázódtak bele a dolgokba, de a negyedik számnál már lejött, hogy mesteri tudású, emocionálisan is jelen lévő csapatról van szó. Néha leheletfinom megoldások, alig hallható szólamok, máskor elementáris erejű energialöket.

Így leírva ez banálisnak tűnhet, de a számítógép billentyűzete nem alkalmas arra, hogy közvetítse a koncert hangulatát. Sajnos, mert akkor mi is átélhetnénk újra. A chicagói blues és az ún. fehérblues szimbiózisa szólt a színpadon, vegyítve Ian Siegal teljes egyéniségét magában foglaló előadásmódjával. Kár, hogy ekkor már kissé ürült a sátor, hiába, nehéz négy és fél órán át befogadni a súlyos zenéket.

Lamantin Jazz Fesztivál - Szerda
Ian Siegal
Mészáros Zsolt

Pedig az igazi csemege a végére maradt. Ian váratlanul (legalábbis számunkra) jam sessiont hirdetett, amelyre lelkesen jelentkezett az előző zenekar jó része. Így az utolsó fél órát egy olyan örömzenélés töltötte ki, ahol a hangszerek mesterei adták egymásnak a szólamokat. Leesett állal bámultunk, még a kezünkben tartott söröspohárról is elfeledkezve. Valahol mélyen pedig sajnáltuk azokat, akik korábban hazamentek.

Majdnem fél 12 volt, amikor az utolsó hang is eloszlott a hangfalakban, bő félórát tettek rá a műsorra. Sokunk örömére. Ma este cseh, szlovák és lengyel jazzcsapatoké a sátor. Nehéz dolguk lesz, a szerdai koncertet nehéz lesz felülmúlni.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Langyos estével nyitott a Lamantin jazzsátor – Vissza az alapokhoz

Jó, tudjuk, hogy a szving a jazz lelke, de ennyi azért sok belőle. Az eső megkímélte a jazzfesztivál első koncertnapját, a komolyan vett tradíció nem. Képes beszámolónk.

Jubilál a Lamantin Jazz Fesztivál – Itt lesz a szakma krémje

Születésnapi tortát kóstolgattunk az idei fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján. De nem ez a lényeg, az idén is köszönthetünk világsztárokat Szombathelyen.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra