Lengyel kórus dobta fel, nem is kicsit, a szombathelyi Fő tér hangulatát

A „Mali Kujawiacy” népdalokkal, polkával és egy Bagossy-feldolgozással lepte meg az arra járókat.

Hiába sietős mindig a szombathelyieknek, a „Mali Kujawiacy” nevű gyermekkórusnak sikerült megállásra késztetnie őket hétfőn délután.

Először csak a különleges ruhák keltették fel a Fő téri járókelők figyelmét, majd később a dalok is. Többen találgatták, hogy honnan is érkezett a csapat, és azoknak volt igazuk, akik Lengyelországra tippeltek.

Lengyel diákok énekelnek
Mészáros D. Zsolt

A csoport 15 évvel ezelőtt alakult Wegiersk faluban. Először fiatalabb (6-10 éves) gyerekekkel kezdtek, de most már két csoport van. Magyarországra most az idősebbekkel (11-15 évesekkel) érkeztek.

Elsősorban hagyományos lengyel népdalokat énekelnek. Eddig főleg a helyi ünnepségeken léptek fel, idén májusban például Grunwaldban (ez egy híres lengyel-német középkori csata helyszíne) képviselték Kujávia régiót. A kórus tavaly Magyarországon is járt Veszprémben. Általában hangszerekkel lépnek fel, most a zenei háttér felvételről szólt.

Meglepetésnek most magyarul és lengyelül is felcsendült a Fő téren a Bagossy Brothers „Olyan ő” című slágere.

Lengyel diákok énekelnek
Piotr Wolinsky zenekarvezető és Horváth Soma egy lengyel esernyővel
Mészáros D. Zsolt

A koncerten – ami láthatóan nagy sikert aratott az alkalmi nézők körében – megjelent Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester is. A városvezető köszöntötte a csapatot, megemlítette a történelmi magyar-lengyel barátságot és azt is, hogy Szombathelynek 2022 májusa óta lengyel testvérvárosa is van Szombathelynek már hivatalosan is van lengyel testvérvárosa 2022. May 06. 19:50 . Ráadásul Elblag – lengyel mércével mérve – nincs is olyan messze Wegiersktől.

Lengyel diákok énekelnek
Kattintson a képre a galériához!
Mészáros D. Zsolt

Wegiersk magyar kapcsolatai 2016-ban kezdődtek. Egy testvériskolai kapcsolat nyomán először a lengyel gyerekek érkeztek Püspökmolnáriba és Rábahídvégre, majd a magyar diákok látogatták meg Vas megyei fiatalok újrajátszották az 1921-es lengyel-magyart 2018. June 19. 19:20 a lengyel gyerekeket.

A kölcsönös látogatások azóta is tartanak, a lengyel diákok nem most énekelnek először Szombathelyen, ahová minden Vas megyei látogatásuk alkalmával betérnek.

Részlet a műsorból. A Bagossy-szám 4.33-nál kezdődik

2021-ben a „Szállj el kismadár” című Republic-dalt adták elő Így éneklik lengyel gyerekek a Szállj el kismadárt a szombathelyi Iseumban 2021. August 21. 19:31 az Iseumban.

Tavaly pedig Savaria Mozinál a Gyöngyhajú lányt énekelték „Álmodtam vagy igaz talán” - Lengyel gyerekek magyarul és lengyelül is elénekelték a Gyöngyhajú lányt 2023. June 10. 16:31 magyarul és lengyelül.

Magyarországra most a varsói magyar nagykövetségnek és Magyarország bydgoszczi tiszteletbeli konzuljának segítségével jutottak el. Szombathelyen kívül ellátogattak még Kőszegre is, és természetesen felkeresték a püspökmolnári iskolát is.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra