Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lezárták a vizsgálatot a Rába habzásának ügyében

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Rába nevű folyó, ami sűrű, szürkésfehér habot hányt partra, két politikus pedig jól összeveszett rajta.

December 12-én Habzott a Rába Vas megyében 2020. December 13. 18:00 a Mi Rábánk és a környező természet nevű Facebook-oldal fotókat osztott meg a közösségi médiában, ezeken pedig jól látható, hogy a folyó sűrű, koszosfehér habot vet partra. Az oldal több tagja azonnali vizsgálatot követelt, sokan ugyanis erős környezetszennyező tevékenységre gyanakodtak.

Pár nap se kellett ahhoz, hogy a habzó Rábára mutogatva aztán két szombathelyi politikus összeakassza bajuszát. A habzó Rába is jó ürügy egy kis politikai pengeváltásra 2020. December 16. 11:14 Ungár Péter és az LMP egy közleményben – a Facebookos hozzászólásokkal egyetértve – szintén környezetszennyezésre, azon belül is főleg az osztrák üzemekre utalt.

Erre a közleményre aztán reagált a Közösen Vas Megyéért Egyesület, melynek Bana Tibor is tagja. Szerintük a habzásnak semmi köze nem volt környezetszennyezéshez, Ungárt pedig felszólították, hogy ne keltsen alaptalanul pánikot.

Az egyesület azt is hozzátette, hogy a vízügyi hatóság vizsgálatai is alátámasztották, hogy nem környezetszennyezés áll a habzás mögött. Nem sokkal később a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság megkeresésünkre azt a választ adta, hogy a vizsgálat folyamatban van.

És az igazság pillanata

December 23-án megkaptuk a vízügyi igazgatóság tájékoztatását. Eszerint december 14. óta megvizsgálták az összes környező szennyvízbebocsátó üzemet magyar és osztrák oldalon is, több ponton vettek mintát a vízből, és ezeket is bevizsgálták.

Az eredmények alapján az igazgatóság nem lát rá okot, hogy környezetszennyező tevékenységre gyanakodjon. Eddigi tapasztalataik azt mutatják, hogy ilyen mértékű habzást a lebomló szerves anyagok – például az őszi levelek, vagy a mezőgazdasági talaj – is okozhatnak.

„Megállapíthatjuk, hogy a habképződés természetes eredetű, további intézkedést nem igényel” – írják.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

A habzó Rába is jó ürügy egy kis politikai pengeváltásra

Ungár Péter szerint a jelenséget az osztrák multik környezetszennyezése okozhatja, a Közösen Vas Megyéért Egyesület szerint nem. Valakinek nincs igaza.

Habzott a Rába Vas megyében

Vízügyi szakemberek szerint természetes jelenség lehetett.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra