A Lord és az Anima Sound System Szombathely kulturális értéke lett

A városi értéktár bizottság szerint a két együttes is Szombathely kulturális örökségei közé tartozik.

A Szombathelyi Értéktár legutóbbi ülésén a Lord együttest és a Anima Sound Systemet is beválasztotta a Kulturális Örökséghez tartozó szombathelyi érték közé. A döntés aktualitását az adja, hogy a Lord idén 50 éves, az Anima pedig jövőre lesz 30.

Az értéktárról többször írtunk A Tankenyérbolttól a Szent Márton temetőig - Ezek a nemzeti értékek vannak Szombathelyen 2019. October 27. 07:45 már, a kulturális értéknek nyilvánításról az Értéktár Bizottság dönt, a bizottságnak jelenleg ők a tagjai:

 • Agrár- és élelmiszergazdaság: Schmalzel Antal
 • Egészség és életmód: Dr. Dul Zoltán
 • Épített környezet: Mátis Barna
 • Ipari és műszaki megoldások: Bukits Zoltán
 • Irodalom: Dr. Fűzfa Balázs
 • Kulturális örökség: Horváth Zoltán
 • Sport: Németh Zsolt
 • Természeti környezet: Varga László
 • Turizmus és vendéglátás: Kovács István
 • Zene: Kalló Zsolt
 • A most meghozott döntés azért is érdekes, mert eddig könnyűzenei produkció, csoport nem volt az értéktárban. A Lord és az Anima most olyanok társaságába került, mint például az Életünk irodalmi folyóirat, a Képtár, a Savaria Történelmi Karnevál, a Szent Márton templom, a Capella Savaria, a Romkert vagy a Bloomsday. A szombathelyi kulturális örökségek listáját itt lehet megnézni .

  A Lord együttes

  A Lord 1972-ben alakult, 1978-ban írták első saját dalukat Rakétamotor címmel. 1980-ban eljutott az együttes a budapesti Metró Klub országos tehetségkutató versenyére. Ezután csatlakozott a csapathoz Erős Attila, majd 1981-ben Pohl Mihály lett a Lord énekese, így kezdett kialakulni a Lord klasszikus felállása.

  A Lord a 80-as években

  A 80-as évek igazi sikertörténet volt a zenekar számára, tagcserék után 2004-bn indult újra a zenekar. A zenekar alapító Vida Ferenc később kilépett a zenekarból és Vida Rock Band néven folytatta tovább a zenélést egészen 2017-es haláláig. Azóta a zenekar két alaptagja Erős Attila és Pohl Mihály viszi tovább a Lord hagyományokat. Idén 2022-ben ünnepli a zenekar 50 éves fennállását, ami igazi ritkaság a magyar rock történelemben!

  A Lord zenekar Szombathely meghatározó zenekara. Mindig is ezer szállal kötődtek a városhoz és azon belül is az első próbahelyet és koncerthelyszínt adó Művelődési és Sportházhoz. A Lord legendája 50 év után még ma is élő és naprakész. Több generáció dúdolja dalaikat és résztvevője koncertjeiknek.

  Pályafutásuk során többször felmerült, hogy székhelyüket a fővárosba helyezzék át, de végül mindig úgy döntöttek, hogy Szombathelyen maradnak.

  Az Anima Sound System

  Az Anima Sound System történetét külföldi turnék, világsztárokkal való együttműködések, számtalan emblematikus dal, milliós nézettségű videók, díjak és elismerések jellemzik. A zenekart közel 30 éve alapította Szombathelyen Prieger Zsolt és Prieger Szabolcs, akik azóta is meghatározó szereplői az Anima történetének.

  Az Anima Sound System közel 30 évvel ezelőtt

  Az együttes az elmúlt évtizedekben 11 sorlemezt adott ki, s éppen most, 2022-ben készült el a 12. Anima nagylemez. Emellett számtalan külföldi és belföldi válogatás lemezen hallható az együttes. 2001-ben Arany Zsiráf díjat kapott a Gipsy Sound Clash lemezért, majd 2004-ben Fonogram díjjal jutalmazták az Aquanistan című albumot. 2012-ben a zenekar VIVA Comet életmű díjas lett.

  A zenekar szombathelyi próbatermébe tavaly nyáron látogattunk el Ismét szombathelyi zenekarrá vált az Anima Sound System 2021. July 13. 18:22 , majd beszámoltunk Alaposan megtekerte az Anima és közönsége a Végállomásban 2021. December 28. 12:58 tavaly karácsonyi koncertjükről. Március végén jelent meg Önálló filmművészeti alkotásnak is elmegy az új Anima-klip 2022. March 25. 11:59 új klipjük, amit nemrég a berlini klipfesztivál döntőjébe is beválogattak A berlini zenei klipfesztivál döntőjébe került az új Anima-klip 2022. April 07. 09:36 .

  (Forrás: szombathelyiertektar.hu )
  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra