Nem lesz szentgotthárdi csomópontja az M80-asnak, egy ipari utat kell majd használni

Nem építenek külön csomópontot a Rábafüzes-Szentgotthárd közti bekötőútnál.

Június elején adták át Átadták az M80-as új gyorsforgalmi Vasszentmihály és Rábafüzes közti szakaszát 2021. June 03. 14:15 a Körmendet Rábafüzessel és az osztrák határral összekötő M80-as gyorsforgalmi utat, ami párhuzamosan halad a régi 8-as főúttal.

Az új utat videóval Az M80-as eddig átadott szakasza útszűkülettel, sebességkorlátozással, előzési tilalommal 2021. October 21. 12:14 és szubjektív beszámolóval 2x1 sávon is szuper lett az M80-as út, csak vannak, akik nem tudják használni 2021. November 03. 07:05 is bemutattuk. És már akkor is feltűnt, hogy az út láthatóan készen van ugyan a magyar-osztrák határig, viszont Rábafüzes magasságában le kell térnünk róla, és egy bekötőúton a régi rábafüzesi elkerülőre kell ráhajtani, az egyik benzinkút mellett. A régi elkerülő vezet a határátkelőhöz, illetve innen lehet felhajtani egy lámpás kereszteződés legyűrése után a Szentgotthárd felé vezető bekötőútra.

Az M80-as gyorsforgalmi.
TM/Nyugat.hu

Ez nagyon ideiglenes megoldásnak tűnik, ezért megkerestük a nagy állami beruházásokat lebonyolító Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.-t (NIF) kérdéseinkkel. Arra voltunk kíváncsiak, miért kell lehajtani a régi 8-as főútra, lesz-e felhajtási lehetőség a Rábafüzest Szentgotthárddal összekötő bekötőútra. A bekötőutat egy jó szakaszon meg is emelték, új felüljárót építettek, ami alatt halad a határ felé a gyorsforgalmi.

Igaz, hogy heteket kellett várni, de végül megérkezett a válasz, és még tervrajzot is kaptunk. Kiderült, hogy a Rábafüzes-Szentgotthárdi bekötőútra nem építenek fel- és lehajtó sávot, ahogyan írták, ott nem épül különszintű csomópont.

Ezt azzal indokolták, hogy a rábafüzesi komplex pihenőhelyet és a gyorsforgalmi bekötőút alatti elvezetését a helyi adottságok, (Ausztria közelsége, a meglévő ipari park és kerékpárút, csirketelep, a bekötőút meglévő csomópontjának közelsége), a környezeti körülmények (Natura 2000 területek) és a térség, valamint a város távlati fejlesztéseinek (rendezési terv) figyelembe vételével tervezték meg.

Szentgotthárd felé viszont ki lesz építve egy, a jelenlegi ipari parkon átvezető ipari út folytatása. Ezt az utat a szentgotthárdi önkormányzat építteti meg uniós forrásból, és ezen az úton át lesz lehetséges Szentgotthárd és az ipari park közvetlen rávezetése az M80 autóútra.

A NIF által küldött tervrajzon az új ipari utat szaggatott vonallal jelezték. A rajzon felül van a déli irány, tehát a kép tetején van Szentgotthárd és az alján Rábafüzes:

Forrás: NIF Zrt.

Hogy átláthatóbb legyen az elképzelés, kerestünk egy műholdképet. A fotót meg kell fordítanunk, hogy ugyanazt a nézetet mutassa, mint a tervrajz, ezért vannak a feliratok fejjel lefelé.

 • A képen lilával van jelölve az M80-as jelenleg használható vonala, a letérővel Rábafüzes felé, majd a csatlakozás a régi 8-asra.
 • Fehérrel van bejelölve az M80-as most nem használható szakasza, és a rábafüzesi komplex pihenőhely.
 • Sárga színű a régi 8-as főút és a Rábafüzes-Szentgotthárd bekötőút.
 • Pirossal jeleztük a tervekben szereplő ipari utat, amin keresztül Szentgotthárdról és az ipari parkból le- és felhajtani lehet majd az M80-as felől és felé.
 • Forrás: szentgotthard.hu

  Az új ipari út építése a jövő év tavaszán kezdődik el, hogy mikorra lesz kész, azt nem tudjuk. Addig marad a rábafüzesi kitérő.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Tech