Átadták az M80-as új gyorsforgalmi Vasszentmihály és Rábafüzes közti szakaszát

A 9,5 km-es szakaszt mától használhatják az autósok, az év végére készen lesz az út Körmendtől az osztrák határig.

Különösebb ceremóniák nélkül adták át az M80-asra keresztelt, korábban M8-asnak nevezett gyorsforgalmi útszakaszt csütörtök délben. Az autósok által már használható szakasz 9,5 kilométer hosszú, Vasszentmihálytól indul és a Szentgotthárd-Rábafüzes közti bekötőútra csatlakozik.

NIF

A szakasz befejezéséről pont egy hónappal ezelőtt írtunk Május végére elkészül az M8-as Vasszentmihály és Rábafüzes közti szakasza 2021. May 04. 19:30 , akkor már világos volt, hogy május végére készen lesz. Az átadást követően Rönök és Jakabháza már megszabadul a 8-as főút átmenő forgalmától.

Az M80-as Rábafüzesnél az osztrák S7-es gyorsforgalmi útra csatlakozik, és azon át az osztrák autópálya-hálózatra. Viszont az S7-est még építik az osztrákok, az M80-as 1,5 kilométeres csatlakozását az S7-es megépülése után építik ki, és várhatóan 2024-ben helyezik forgalomba.

NIF

Az új gyorsforgalmi szakasz átadásán jelen volt V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, Huszár Gábor Szentgotthárd, Pékó Tamás, Rönök polgármestere és Pántya József, a NIF Zrt. útfejlesztési igazgatója. Pékó Tamás kijelentette, az új gyorsforgalmival a település több évtizedes álma valósult meg, nem csak az átmenő forgalom csökkenése miatt, hanem a várható pozitív gazdasági hatása miatt is.

A teljes, Körmendtől Rábafüzesig tartó szakasz az év végére készül el

A Körmend és Rábafüzes közti, 28,9 kilométeres gyorsforgalmit 2018-ban kezdték építeni, mi 2019 márciusában néztük meg közelebbről Tényleg feltűrték az ingujjat az M8-as út Körmend és a határ közötti szakaszán 2019. March 28. 19:24 a munkát.

Vasszentmihálynál megépült közben Vasszentmihálynál már megcsodálható Magyarország egyik leghosszabb völgyhídja 2020. August 12. 19:16 a Dunántúl leghosszabb völgyhídja, tavaly augusztus közepére már 60 százalékban készen volt Hatvan százalékban kész az M8-as Körmend és Rábafüzes közti szakasza 2020. August 19. 07:34 az új út. Közben azt is megtudtuk, hogy a Rábafüzes és Szentgotthárd közti bekötőút csatlakozásánál vasbetonnal és bitumennel tartják távol Vasbetonnal és bitumennel tartják távol a belvizet az M8-as épülő aluljárójánál 2021. January 11. 07:01 a kerékpáros aluljárótól a talajvizet.

Idén február elején az is kiderült, Alakul az új 8-as út Rábafüzestől Kecskemétig 2021. February 01. 11:36 hogy az új út hogyan illeszkedik az országos úthálózatba.

Az M80-as Körmend és Rábafüzes közti nyomvonala
BZ

Körmend és Rábafüzes között négy különszintű csomópont (Körmend nyugat, Csákánydoroszló, Vasszentmihály, Szentgotthárd), egy szintbeni csomópont (86. számú főút, kezdő csomópont), egy pár egyszerű pihenő (Gasztony) és egy pár komplex pihenő (Szentgotthárd) épül.

Az S7-es gyorsforgalmi út Ausztriában
Forrás: meinbezirk.at

Érdekes, hogy az építkezés során 10,2 hektár csereerdőt telepítenek, összesen 336 ezer 175 fát ültetnek.

A teljes szakasz forgalomba helyezése év végére várható, a kivitelezést a Duna Aszfalt Kft. – Mészáros és Mészáros Kft. végzi, nettó összege pedig 62 milliárd forint.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech