Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Életbe lépett az új szabályozás Ausztriában

Háromszázhatvan napra hosszabbodik az oltási igazolások érvényessége.

Szerdától változott az osztrák beutazási rendelet, és ezek a változások részben az ingázókat is érintik - írja közösségi oldalán az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB).

Az oltási igazolások érvényessége kitolódik 270-ről 360 napra (kivéve az egy adagos vakcinák esetében - pl. Janssen - ez valószínűleg véletlenül maradt ki a módosításból), és belekerült, hogy az első és a második oltás között legalább 14 napnak kell eltelnie az érvényességhez.

Megjelent a rendeletben a további oltások (alapesetben ez a harmadik, de egyadagosoknál pl. a második) érvényessége: ez szintén 360 nap, ha ezen oltás és az előző oltás között legalább 120 nap (4 hónap) eltelt. Nem részletezi viszont a jogszabály a kevert oltások esetében (pl. 2 Szputnyik után Pfizer vagy Moderna) az érvényességet. Megkeresésünkre a Minisztérium jelezte, hogy ez még kidolgozás alatt van.

Spanyolországra már csak az általános szabályozás vonatkozik. Ciprusról légi úton beutazók esetén elfogadják a gyógyultsági igazolást is.

Alacsony kockázati besorolású országok listájára felkerül Uruguay, lekerül viszont Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Brunei, Izrael, Japán, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Thaiföld, valamint az USA.

Vírusvariáns országok listájára felkerül Chile, Costa Rica és Suriname, lekerül viszont Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Zimbabwe és Uruguay.

A beutazási rendelet hatálya kitolódott 2021. október 31-ig. A változások 2021. szeptember 15-vel lépnek hatályba.

Ami nem változott: a tesztek érvényessége Magyarországról rendszeresen ingázók esetén továbbra is 7 nap: foglalkoztatáshoz kapcsolódó beutazás, iskolai, tanulmányi célú beutazás vagy családlátogatás. Minden más esetben Magyarországról beutazva a tesztek érvényessége 72 óra (PCR), 48 óra (antigén) és 24 óra (otthon, de hatóságilag online rögzített antigén teszt).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Covid 19

Tovább az oldalra