Életbe lépett az új szabályozás Ausztriában

Háromszázhatvan napra hosszabbodik az oltási igazolások érvényessége.

Szerdától változott az osztrák beutazási rendelet, és ezek a változások részben az ingázókat is érintik - írja közösségi oldalán az Osztrák Szakszervezeti Szövetség (ÖGB).

Az oltási igazolások érvényessége kitolódik 270-ről 360 napra (kivéve az egy adagos vakcinák esetében - pl. Janssen - ez valószínűleg véletlenül maradt ki a módosításból), és belekerült, hogy az első és a második oltás között legalább 14 napnak kell eltelnie az érvényességhez.

Megjelent a rendeletben a további oltások (alapesetben ez a harmadik, de egyadagosoknál pl. a második) érvényessége: ez szintén 360 nap, ha ezen oltás és az előző oltás között legalább 120 nap (4 hónap) eltelt. Nem részletezi viszont a jogszabály a kevert oltások esetében (pl. 2 Szputnyik után Pfizer vagy Moderna) az érvényességet. Megkeresésünkre a Minisztérium jelezte, hogy ez még kidolgozás alatt van.

Spanyolországra már csak az általános szabályozás vonatkozik. Ciprusról légi úton beutazók esetén elfogadják a gyógyultsági igazolást is.

Alacsony kockázati besorolású országok listájára felkerül Uruguay, lekerül viszont Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Brunei, Izrael, Japán, Koszovó, Montenegró, Észak-Macedónia, Szerbia, Thaiföld, valamint az USA.

Vírusvariáns országok listájára felkerül Chile, Costa Rica és Suriname, lekerül viszont Eswatini, Lesotho, Malawi, Mozambik, Namíbia, Zimbabwe és Uruguay.

A beutazási rendelet hatálya kitolódott 2021. október 31-ig. A változások 2021. szeptember 15-vel lépnek hatályba.

Ami nem változott: a tesztek érvényessége Magyarországról rendszeresen ingázók esetén továbbra is 7 nap: foglalkoztatáshoz kapcsolódó beutazás, iskolai, tanulmányi célú beutazás vagy családlátogatás. Minden más esetben Magyarországról beutazva a tesztek érvényessége 72 óra (PCR), 48 óra (antigén) és 24 óra (otthon, de hatóságilag online rögzített antigén teszt).

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Covid 19