Az új tulajdonosok rendet vágtak a tervezett Magellán Center helyén

Tervek még nincsenek Szombathely egyik legértékesebb telkére, de a Mithras-szentélyre odafigyelnek a hatóságok.

A szombathelyi Kossuth és Kiskar utcák sarkán álló terület már 15 éve gondozatlanul állt, valóságos erdő nőtt rajta, így kellemes meglepetés volt, amikor nemrég munkagépek tisztították meg a dzsumbujtól.

Magellán center
Mészáros D. Zsolt

Ide valamikor a Magellán Centernek elnevezett üzletközpontot Magellán Center – gigantikus bevásáróközpont a város szívében? 2006. November 22. 23:37 tervezte az első magántulajdonosa, aki az ÉDÁSZ-tól vásárolta meg a területet a 2000-es évek elején. A terv azonban pár év alatt kútba esett Nem lesz Magellán Center 2012. April 25. 10:16 , ennek egyik oka az építési engedély körüli huzavona, majd a gazdasági világválság volt.

Közben, 2008-ban egy Mithras-szentélyt találtak Mithras-szentélyt találtak a Magellán Centernél 2008. July 03. 15:30 a kötelező feltáráskor a régészek, ennek később még lesz jelentősége.

Magellán center
Mészáros D. Zsolt

A tulajdonos próbálkozott még, többszintes lakóházat tervezett ide Újabb kísérlet a szégyentelken 2012. May 09. 08:10 , a földszinten üzletekkel, de ez sem jött össze. 2015-ben felröppent a hír, hogy egy Aldi üzlet épül Most már biztos: Aldi lesz a Magellán Center helyén 2015. October 09. 11:17 a területen, el is készültek a tervek, de aztán ebből sem lett semmi.

2016-ban új tulajdonosa lett a területnek, a ma is aktív, mindkét politikai oldalhoz közel álló Leisztinger Tamás cége vette meg, de ennek nem volt látszata.

Magellán center
Mészáros D. Zsolt

A dzsumbuj közben egyre nőtt, idén márciusban egy meccsről hazafelé tartó szurkoló esett bele Ókori katonaisten szentélyébe esett bele egy szurkoló Szombathelyen 2019. March 16. 13:21 az egyik gödörbe, pár nappal később az erős szél lebontotta kerítést Ókori katonaisten szentélyébe esett bele egy szurkoló Szombathelyen 2019. March 16. 13:21 .

Magellán center
Mészáros D. Zsolt

Most viszont, mint cikkünk elején írtuk, kipucolták a területet, eltűnt a dzsumbuj. Kiderült, hogy megint új a tulajdonos, a Monden Market Kft. vette meg. A cég tulajdonosainak több szombathelyi ingatlanban van érdekeltségük, egyiküket el is értük telefonon.

Megerősítette, hogy megvették a telket, és mint jó tulajdonosnak, az volt az első lépésük, hogy eltüntették a dzsumbujt, hamarosan újraépítik a kerítést is.

Magellán center
Mészáros D. Zsolt

De arról még nem döntöttek, hogy mire használják a területet. Több lehetőség is felmerült, néhány hónapon belül meghozzák a döntést. Azt azért hozzátette, hogy elsősorban nem lakásokban, hanem kereskedelemben, szolgáltatásokban gondolkodnak.

A már említett Mithras-szentély azonban még megkavarhatja a dolgokat. A Savaria múzeumtól megtudtuk, hogy néhány leletet valóban a múzeumba szállítottak, de magát a szentélyt még nem találták meg, több földalatti helyiség is lehet még a feltáratlan részen.

Magellán center
Mészáros D. Zsolt

2017-ben a múzeum kiadott egy régészeti szakvéleményt a területre, ebben - többek között - azt írták, hogy további jelentős vallási emlékek, esetleg szentélyek előkerülése várható. Ezért, ha építkezést terveznek, akkor az egész területet fel kell tárni.

Ami a legújabb tulajdonos terveinek megvalósítását is megnehezítheti.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet