Most vagy soha! - Miért nem jók a nemzeti öntudat növelésre szánt magyar kalandfilmek?

Most, vagy soha! - Milyenek a magyar kalandfilmek?

/

letöltés 98.47MB
Az utóbbi idők legdrágább magyar történelmi filmjéből elvi kérdés lett. Mi szakmai szempontból vesézzük ki.

Vágvölgyi András mozgókép-pedagógussal készült podcastsorozatunkban sokat beszélgettünk már a kalandfilmek hőseinek karakteréről és evolúciós hátteréről. Megtudhattátok, milyen alaptípusai vannak a kalandfilmeknek és benne milyen hőstípusok próbálják megmenteni az emberi közösségeket, vagy éppen a világot.

Záró műsorunkban eljutottunk a magyar filmekig. Miről is beszélgettünk kiegészülve Katona Attila történésszel, Nagy Ákos Balázzsal és Roznár Gyöngyivel, a Nyugat.hu munkatársaival?

 • A kalandfilmeket felosztottuk típusokra.
  Ezek lehetnek katasztrófafilmek. Vagy háborús filmek, mint a például a mostanában bemutatott, de nem túl jól sikerült Napóleon.
  Esetleg egzotikus kalandfilmek, ahol a kulturális különbségek is összecsapnak - mint például a Szelíd motorosokban és az Indiana Jonesban.
  Bűnfilmek, vagyis a deviancia kalandfilmjei.
  Krimi, detektívtörténetek, gengszter és kémfilmek, politikai krimik.
  Akciófilmek, thriller, horror
 • Magyarországon a krimiknek és a történelmi tematikájú filmeknek van hagyománya.
 • 2018-tól, Andy Vajna után - aki a nemzeti filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztosként megfelelő mederben tudta tartani a magyar filmipart - jött az új kurzus. És felmerült a kérdés, hogy miért nincsenek a nemzeti öntudatot növelő történelmi filmjeink.
 • Szembe kell nézni azzal, hogy a specifikusan magyar történelemről szóló filmek nem lehetnek gazdaságilag sikeresek – nem elég nagy a belső piacunk, kis ország vagyunk.
 • Az utóbbi idők legdrágább történelmi filmjéből - Most vagy soha! - elvi kérdés lett. A filmet egyébként nem Rákay Philip rendezte – ő csupán kreatív producer volt -, hanem Lóth Balázs.
 • Mi történt, hogy egy eredetileg Petőfi-filmnek induló filmből – Petőfi élete rá is szolgált volna - egy március 15-éhez kapcsolódó, de fikciós film lett belőle?
 • Miért veszélyes, hogy új elemeket és szereplőket építettek be és felülírták a magyar történelem egyik legismertebb napjáról szóló eseményeket?
 • Nagyívű monológok nem tudnak történelmet csinálni.
 • Melyek az igazán szép, a magyar filmművészet legszebb hagyományaihoz kötődő jelenetek?
 • Az operatőri munka és a díszletek, ruhák, kosztümök is nagyon rendben vannak.
 • Végül természetesen szóba kerültek a régi, kosztümös történelmi filmek: A kőszívű ember fiai, vagy A tizedes meg a többiek, amelyben már a spájzban vannak az oroszok…
 • Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra