Marilyn Manson volna a Sátán? – Tiltakoznak a katolikusok

De hát ki is ő? Jobban mondva kik ők, hogy középkori módon rettegni kelljen felléptüktől? A Marilyn Manson amerikai rockzenekar, illetve az együttes énekesének művészneve is. Megjelenésükkel és zenéjükkel nagy felháborodást kavartak, ezzel szemben az együttesnek rengeteg rajongója van, eddig 44 millió lemezt adtak el.

A Marilyn Manson eredetileg csak az énekes-vokálosnak a neve (valódi neve: Brian Hugh Warner), az együttes neve Marilyn Manson & the Spooky Kids volt, ezt később rövidítették. A név Marilyn Monroe – színésznő és szexszimbólum – és Charles Manson sorozatgyilkos nevének párosítása.

Marilyn Manson
Marilyn Manson

Háttér

Az együttes története a 80-as évek legvégén kezdődik a floridai Fort Lauderdaleben, itt találkozott az eredetileg Ohio-ból származó Brian Warner és Scott Putesky, akik 1989-ben alapították meg az együttest Marilyn Manson & The Spooky Kids néven. Megállapodtak, hogy mindenki megváltoztatja a nevét, az új névben pedig egy szexszimbólum keresztnevét keresztezik egy sorozatgyilkos vezetéknevével. Így Brianből Marilyn Manson, Scottból pedig Daisy Berkowitz lett. Manson írta a dalszövegeket, Daisy gitározott, hangszerelte a dalokat, és programozta a dobgépet. 1993-ig több demót is készítettek, az utolsót Refrigerator címen. Ebben az évben rövidült az együttes neve Marilyn Mansonná.

Első lemezüket 1994-ben Portrait Of An American Family címmel adták ki, miután a Nine Inch Nails frontembere szerződtette őket saját Nothing Records nevű kiadójához. 1994-ben indultak első turnéjukra. Már ekkor borzolták a kedélyeket színpadi előadásmódjukkal. Ez év őszétől majdnem az év végéig tovább turnéztak a Nine Inch Nails-szel. 1994 legvégén pedig Manson azzal botránkoztatta meg ismét a közvéleményt, hogy tiszteletbeli tagságot kapott az Anton Szandor LaVey által alapított Sátán Egyházában.

Marilyn Manson
Marilyn Manson

Antichrist Superstar

1996 őszén megjelent az együttes második albuma, a hírhedt Antichrist Superstar, ami a Billboard lista 3.helyén debütált, és több mint 7 millió példány fogyott belőle világszerte. A Beautiful People és a Torniquet című dalokhoz felforgató videoklip született, majd világ körüli turnéra indultak, melynek a Dead To The World Tour nevet adták. A turné nem volt mentes a botrányoktól sem, Manson bibliát tépett szét, dobfelszerelést gyújtott fel, vagdosta magát, a pletykákkal ellentétben viszont szexre, állatáldozásra, sátánidézésre soha sem került sor.

Mechanical Animals

1998-ban megjelent a Dead To The World turné videója, melyet még ebben az évben követett az új album, Mechanical Animals címen, ami a Billboard lista első helyén landolt, és több mint kétmillió fogyott belőle. 1999 áprilisában ismét kritika érte az együttest, amikor a Columbine középiskolában két fiatal megölt 12 tanulót, egy tanárt és saját magukkal is végeztek. A tragédia után Manson-t vádolták meg azzal, hogy az ő zenéje ihlette meg a fiatalokat a bűntettre. Az esettel kapcsolatban Manson a következőket nyilatkozta:

...Sokan elfelejtik és nem ébrednek a tudatára annak, hogy a kétségbeesés illetve a hipokrízis kritikájaként indítottam a zenekaromat. A Marilyn Manson név sohasem népszerűsítette azt a szomorú tényt, hogy Amerika a Time magazin címlapjára tette a gyilkosokat, és olyan hírhedtté változtatta őket, mint a kedvenc filmcsillagjainkat. Jesse James-tól Charles Mansonig a média a bűnözőket nemzeti hősökké nemesítette. Ezt tették, kreáltak két újabb ilyen »hőst« abból a szaros Dylan Kleboldból meg Eric Harrisből, amikor fényképeiket az összes újság elejére benyomták. Ne lepődjön meg senki, ha a hányatott sorsú fiatalok őket nevezik ki majd két új bálványuknak...

Holy Wood

Novemberben megjelent a Last Tour On Earth című koncert-dvd, majd az együttes 2000-ben elkezdte készíteni új albumukat, amely 2001-ben Holy Wood néven jött ki. A Billboard tizenharmadik helyén debütált. Az új LP ismét változást hozott, részben visszatértek a régi, sötét, hangosabb zenéjükhöz, mellyel élesen bírálják az egyházat és a médiát, az amerikai társadalmat.

Marilyn Manson
Marilyn Manson

The Golden Age Of Grotesque – Lest We Forget (2003–2007)

Az új albumnak a Golden Age Of Grotesque címet adták, amely 2003 májusában került a boltokba, és a Billboard első helyén nyitott. A lemez két kislemeze "Mobscene" illetve a "This Is The New Shit" jó eredményeket ért el a slágerlistákon, illetve szívesen játszották őket a rádiók és a zenecsatornák. Turnéztak, Magyarországon is koncertet adtak.

Eat Me Drink Me (2007–2009)

Az albumra melankolikus, elvont hangulat a jellemző, melynek hátterében az énekes sikertelen házassága áll, az album központi témája így a szerelmi csalódás. Az első kislemez a Heart-Shaped Glasses volt, melynek erotikus videoklipben akkori barátnője, Evan Rachel Wood szerepelt. Ezt követte a Putting Holes In Happiness című videó.

Már a lemez megjelenése előtt turnéra indultak, melyen európai fesztiválokra látogattak el, majd egy rövid szünet után egy körülbelül 30 megállós koncertsorozatot indítottak a trash metal egyik legmeghatározóbb együttesével, a Slayerrel, majd ismét Európa következett, mely után hamarosan bejelentették, hogy a zenekar egykori emblematikus figurájának számító dalszerző-basszugitáros, Twiggy Ramirez visszatér az együtteshez gitárosként. Az újraegyesülést egy Észak-amerikai turnéval ünnepelték meg, melyen főképp a régi, még együtt írott dalok hangzottak el.

Tiltakozás

Ennyi Mansonról, és a kifogások: Marilyn Manson soproni fellépése ellen tiltakozik a Győri Egyházmegye. A sokak által sátánistának titulált csapat szombaton este a VOLT Fesztiválon koncertezik. Az egyházmegye nem csak a Sopron környéki, de a legtöbb Győr-Moson-Sopron megyei templom ajtajára kiragasztotta tiltakozó plakátját, amelyen az áll, hogy őszinte megrökönyödéssel veszik tudomásul az amerikai sátánista zenekar magyarországi fellépését. Ez ugyanis a plakát szerint alkalmat ad a keresztények elleni gyűlöletkeltésre.

Azt kérjük a hívektől, hogy imádsággal és böjt felajánlásával könyörögjenek a gyűlöletkeltőkért és megtévesztett testvéreinkért

- mondta a Független Hírügynökségnek J. Kovács Andrea, a Győri Egyházmegyei Hivatal sajtóreferense. Marilyn Manson fellépése a július 1-jén kezdődő VOLT Fesztivál egyik legnagyobb attrakciója lesz. A négynapos rendezvényre körülbelül 70 ezer látogatót várnak. Nincs komment.

Tőke Tamara megy a Marilyn Manson koncertre
Tánczos Mihály

Tamara ott lesz a koncerten

Most indulok a VOLT Fesztiválra. Nekem semmi bajom Mansonnal, sőt, kíváncsi vagyok a koncertjére és biztosan meg fogom nézni. Én nem tartom őt keresztényellenesnek, legalábbis eddig nem gondolkodtam ilyenen. Szerintem ez a plakát egyetlen fiatalt sem riaszt el a Marilyn Manson koncerttől, sőt, inkább felhívja rá a figyelmet. Akik eddig nem tudták, hogy lesz, most azok is megtudják

- foglalta össze Tőke Tamara, aki éppen a Sopron felé tartó buszra várt a peresztegi templom előtti buszmegállóban.


Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

VOLT Fesztivál 2009