Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A mai napon eléri az oltottak száma az 5,5 milliót, lekerülnek a maszkok

Orbán Viktor bejelentette a maszkmentes időszakot, de szerinte lesz negyedik hullám.

A mai napon eléri az oltottak száma az 5,5 milliót, így jöhetnek az enyhítések - jelentette be a Kossuth Rádió reggeli műsorában Orbán Viktor.

Ugyanakkor a miniszterelnök felhívta a figyelmet arra, hogy feltehetően lesz ősszel negyedik hullám, ami megtalálja a be nem oltottakat.

Azok, akik beadatták maguknak az oltást nagy valószínűséggel elkerülhetik a megfertőződést vagy sokkal enyhébb tünetekkel vészelhetik át a betegséget.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Orbán Viktor hozzátette, hogy az egészségügy készen áll arra, hogy megbirkózzon a negyedik hullámmal.

A harmadik oltásról

A harmadik oltással kapcsolatban a kormányfő elmondta, hogy egyelőre nem oltunk harmadszorra, mert nem tudjuk, hogy annak milyen hatása lenne és a gyógyszergyártó cégek sem vállalják a felelősséget a harmadik oltással kapcsolatos esetleges szövődmények miatt.

Hogyan változik az életünk?

A nyilvános helyekre vonatkozó, beltéri maszkviselés tavaly tavasz óta velünk van, ezt az óvintézkedést nem oldották fel tavaly nyáron sem. Persze, most is vannak kivételek, ilyenek az egészségügyi és szociális intézmények, ezekben továbbra is maszkot kell viselni.

Pixabay.com

De ha a mindennapi életünket nézzük, a legszembeötlőbb az lesz, hogy a boltokban, üzletekben, vendéglátóhelyeken sem előírás a maszk, és a tömegközlekedésben, azaz a buszokon, vonatokon, metrón stb. sem .

Az újabb enyhítések már szerda este megjelentek Szevasz, maszk: már kormánydöntés is van róla July 01. 10:02 a Magyar Közlönyben, de a hatályba lépésükkel meg kellett várni, hogy meglegyen az 5,5 millió első körös beoltott.

Ennek a határnak az átlépését Orbán Viktor jelentette be péntek reggel a Kossuth rádióban.

Az érvénybe lépő enyhítések

– védettségi igazolvány nélkül is szabad lesz a belépés a vendéglátó üzletekbe, szálláshelyekre, szabadidős létesítményekbe, és az előreváltott ülőhelyes nézőtérrel megrendezett kulturális rendezvényekre, előadásokra;

– megszűnnek az üzletekre vonatkozó korlátozások (a tíz négyzetméter/vásárló, és a távolságtartási szabály);

– családi események, magánrendezvények esetén az eddigi 50 fős létszámkorlátozás 100 főre, a lakodalom esetén a 200 fős létszámkorlátozás 400 főre emelkedik.

– a rendezvényekre vonatkozó újítás szintén, hogy nem minősül rendezvénynek a kulturális esemény, ha az előadó-művészet valamely ágának fellépése céljából megtartott esemény és a) az e művészet céljára rendelt helyszínen kerül megtartásra b) előre megváltott ülőhelyre szóló jegy ellenében látogatható, és c) a néző az előadás időtartama alatt az előre megváltott ülőhelyén köteles tartózkodni;

– a sportrendezvények, a zenés-táncos rendezvények, illetve a zárt térben tartott, vagy 500 főt meghaladó szabadtéren tartott egyéb rendezvények tekintetében nem történik enyhítés, maradnak a hatályos szabályok, vagyis ezeken a rendezvényeken marad a létszámkorlátozás és változatlanul csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni. A 18 év alattiak is csak védettségi igazolvánnyal vagy védett személy felügyelete mellett vehetnek részt ezeken a rendezvényeken.

– az egyetemek és a főiskolák is készülődhetnek a jelenléti oktatás visszaállítására;

– hatályát veszíti a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, horgászatra vonatkozó speciális szabályok, vagyis már nem kell védettségi igazolvány az éjszakai horgászathoz.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19

Tovább az oldalra