Megnéztük, hol nem építi meg a gellérthegyi siklót a Vas megyei milliárdos

A főváros valamiért kihátrált a projekt mögül. De legalább sétáltunk egy jót a külföldi turisták között.

Lapunk többször is beszámolt arról, hogy Budapesten új siklót terveznek Vas megyei milliárdos a Gellért-hegyi siklóépítők csapatában 2020. July 03. 19:28 . A budai vár után a Gellérthegyre is menne ilyen járgány.

Ez, valljuk be, logikusnak tűnik, először is, mert ismét egy szolgáltatás, amivel meg lehet csapolni a – főleg külföldi – turisták pénztárcáját, másrészt megszűnne a hegyre tartó buszforgalom, ami olykor meglehetősen kaotikus jelleget öltött és masszív balkáni színezetet adott Magyarország egyik legnépszerűbb idegenforgalmi helyszínének.

A projekt azért is érdekes volt, mert az építők csapatában ott volt Kreinbacher József . A Vas megyei milliárdos zászlóshajója a Metal Hungária Holding Zrt. (ők vették meg és költöznek be a szombathelyi Tóvendéglőbe Látványos, modern irodaépületet alakítanak ki a volt szombathelyi Tóvendéglőből 2022. February 16. 15:08 ), de legalább ennyien ismerik a Somló hegy oldalában üzemelő borászatot és pezsgőpincészetet (Kreinbacher Birtok Kft.), amely mellesleg Szombathelyen van bejelentve.

A Kreinbacher Birtok a Somlón
www.kreinbacher.hu

Kreinbacher ott van a siklóépítők csapatában is, pontosabban ott volt.

Merthogy a múlt héten a fővárosi közgyűlés elállt a megvalósítástól , így az egészből nem lesz semmi, annak ellenére, hogy a nem sokkal korábban a hírek még arról szóltak, hogy megvannak az engedélyek Megkapta az engedélyt a Gellérthegyi Sikló 2021. November 24. 11:00 és nemsokára megkezdődik Hamarosan elkezdi építeni a Vas megyei vállalkozó a Gellért-hegyi siklót 2021. August 20. 18:53 maga az építkezés.

Ez lett volna a Gellérthegyi Sikló útvonala
Facebook/Vitézy Dávid

Hogy egyszer lesz-e folyatás, azt nem tudni, de a hír alibinek jó volt, hogy megnézzük, hol nem épül meg a sikló, és egyben felsétáljunk Gellérthegyre, ami alapból a külföldi turisták territóriuma.

A sikló alsó megállója a Hegyalja út Erzsébet felőli végén épült volna, valahol errefelé:

Budapest, Gellérthegy, Gellért-hegy
Józing Antal

Aztán egy darabig föld alatt, majd föld felett ment közlekedett volna. Ez a fotó némileg ízelítőt ad, hogy milyen kilátás lett volna.

Budapest, Gellérthegy, Gellért-hegy
Józing Antal

A két tervezett állomás között egyébként most is lehet sétálni. Ez a hegy kevéssé frekventált, északi része, de éppen ezért talán még romantikusabbak a fák között kanyargó sétautak.

Ilyenkor tél végén meglehetően csupasz a táj, éppen ezért jobb a kilátás, nem nehéz olyan helyet találni, ahonnan rácsodálkozhatunk lenyűgöző fővárosunkra.

Budapest, Gellérthegy, Gellért-hegy
Józing Antal

Jelenleg egyébként a Szabadság-szobor és környéke le van zárva, de ettől - és a járványtól - függetlenül meglehetősen sok külföldi turista flangál errefelé, magyar szót alig hallunk, kicsit úgy érezzük magunkat, mint néhány hónappal ezelőtt a közeli Gellért-fürdőben Ilyen a külföldi turisták között megmártózni a Gellért fürdőben 2021. October 31. 12:01 .

A kissé hűvös, szeles idő ellenére egy-két órát most el lehet tölteni itt, nézegetni a várat, a Dunát, a hidakat és a bűnös Pestet, közben megállapítani, hogy az épülő MOL-tornyot csak erős túlzással lehet felhőkarcolónak nevezni.

Budapest, Gellérthegy, Gellért-hegy
Az épülő MOL-torony valahol a kép közepe felé
Józing Antal

Lám, milyen jó, hogy jött ez a siklóügy és vele együtt ez a kis séta.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Ilyen a külföldi turisták között megmártózni a Gellért fürdőben

Régóta szemezgettem a világ talán legszebb fürdőjének fotóival.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek