Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A beteg gyerekeké volt, most pusztul a szombathelyi Erdei iskola épülete

Katasztrófa-turistáskodásunk újabb állomása.

Tényleg nem szándékos, nincs benne tervszerűség, egyszerűen csak arról van szó, hogy fotós kollégánk rendszeresen belefut ezekbe.

Ha csak az utóbbi idők terméseit nézzük, itt van a szövőgyár Szélfútta, keserédes séta az egykori szombathelyi szövőgyárban February 28. 20:01 , a Szabadidőközpont Posztapokaliptikus állapotok az egykor szebb napokat megélt szombathelyi Szabadidőközpontban February 20. 07:07 és most az Erdei iskola.

szombathelyi edrei iskola
Szép lehetett valamikor. Kattintásra galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Ha hozzáadjuk még az olyan közismert mainstream elemeket, mint a Savaria Szálló Videó az elhagyott Savaria Szálló külsejéről és belsejéről 2019. June 10. 20:42 , a leégett Brenner-villa Gyalázatosan néz ki Brenner János vértanú szülőháza, a volt szombathelyi kaszinó 2018. April 18. 13:29 , a huszárlaktanya Így néz ki most a 11-es Huszár úti laktanya - körbejártuk 2016. February 21. 08:24 vagy a Magellán-gödör Biztosan nem lesz lakópark a Magellán-telken, a szombathelyi belvárosban 2019. November 13. 10:46 , akkor kijön belőle egy vérbő katasztrófaturista-körséta, több és izgalmasabb látványelemekkl, mint a Szent Márton-sétaút Márton-nap alkalmából megnéztük, milyen állapotban van a Szent Márton Sétaút 2020. November 11. 16:26 .

A beteg gyerekektől a pusztulásig

Szombathely nyugati szélén álló Erdei iskola a város fénykorában, 1908 nyitotta meg kapuit, hogy felkarolja a TBC által veszélyeztetett gyerekeket. (Ekkor még minden negyedik ember tüdőbajban halt meg.)

szombathelyi edrei iskola
Akár még megmenthető is lehetne. Kattintásra galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Eleinte pusztán csak egy favázas erdész házikó állt azon a 100 holdas területen amit az állam adományozott ingyen erre a célra. A kisház végül egész komplexummá nőtte ki magát - írja a szombathelyi Berzsenyi Könyvtár honlapja.

szombathelyi edrei iskola
Az udvaron lomok és romok
Mészáros D. Zsolt

Az iskola vezetője és egyben alapítója is Gerlits Sándor volt, aki az elesettek és szegény gyerekek ügyét is felkarolta. Egészen 1926-ig dolgozott az iskola élén. Emlékére oszlopot állítottak Szombathelyen, az Aranyhíd Nevelési–Oktatási Integrációs Központ udvarán.

szombathelyi edrei iskola
Az egykori bejáratot ma már csak a gaz őrzi. Kattintásra galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Az iskolai költségeket tagdíjakból, segélyekből, adományokból és jótékonysági aukciókból fedezték. Az épület 1945 után már üresen, kihasználatlanul állt. Egészen 1954-ig, mikor is a szombathelyi kórház szárnyai alá vette, és két évvel később tüdőbeteg osztályként üzemeltette tovább.

A hetvenes évektől már csak rehabilitációs osztályként használták. 1995-re ez a funkciója is megszűnt, majd később a SZOVA vette át a kezelését.

Jó, de mi a helyzet most?

A még romosan is szép épületet látva megállapíthatjuk, kár érte. Próbáltuk megtudni, hogy mi a helyzet az épülettel, van-e remény az újraéledésre.

szombathelyi edrei iskola
A melléképületekből se sok látszik már. Kattintásra galéria nyílik!
Mészáros D. Zsolt

Megkérdeztük a SZOVA-tól, hogy mikor és miért került a cég tulajdonába, ki használja a melléképületet, történik-e állagmegóvás, vannak-e jövővel kapcsolatos tervek?

szombathelyi edrei iskola
A főépület
Mészáros D. Zsolt

"Az Erdei iskola, vagyis a területen található két épület kezelője a SZOVA Nonprofit Zrt. Az ingatlanokat bérbe adtuk, egy magánszemély, illetve egy motoros klub használja őket. A bérleti szerződésük értelmében az épületek karbantartása a bérlők feladata, a szükséges munkálatokat ők végzik el" - közölte a cég, hozzátéve, hogy a további kérdések megválaszolása nem tartozik a Szova hatáskörébe.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek

Tovább az oldalra