Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Megvan a reális esély arra, hogy szeptemberben végre kinyisson a felújított Aréna óvoda

Úgy néz ki, közel három éves huzavona után néhány hónap múlva végre újra birtokba vehetik a gyerekek az Aréna utcai óvodát.

Temérdek cikket írtunk már Szombathely egyik legnépszerűbb óvodájának kálváriájáról. A történet 2016 elején kezdődik, amikor olyan hírek láttak napvilágot, hogy már készülnek a tervek az Aréna utcai óvoda felújítására és bővítésére. Bővítenék a szombathelyi Aréna Óvodát 2016. February 22. 18:11 2017 augusztusában zárták be az intézményt azzal az ígérettel, hogy a gyerekek 2018 szeptemberében már a felújított épületbe térhetnek vissza.

Ez viszont túl szép volt, hogy igaz legyen, ugyanis az első közbeszerzési pályázat sikertelen lett, Tavaly augusztus óta áll a szombathelyi Aréna Óvoda felújítása 2018. April 17. 09:41 így hát új pályázatot írtak ki, de 2019 szeptemberében kiderült, Valószínű, hogy még a 2019-2020-as szezonban is zárva lesz a szombathelyi Aréna óvoda 2018. September 16. 19:14 hogy az sem volt eredményes. Mindkét alkalommal az volt a gond, hogy a kivitelezők sokkal drágábban vállalták volna a munkát, mint amennyi keret van rá.

Ezért állítólag új tervek is készültek, de kiderült, hogy ezeket bizony jóvá kell hagynia a minisztériumnak. Addig pedig nem írhatnak ki új közbeszerzést, aminek egyébként legalább három hónap az átfutási ideje, és ugyebár még ez sem garancia a sikerre.

De szerencsére fordult a kocka, a harmadik pályázat már sikerrel zárult, így tavaly júniusban végre elkezdhették a munkálatokat. Közel két éves huzavona után elkezdődött a szombathelyi Aréna utcai óvoda felújítása 2019. June 14. 07:25 Júliusban rábukkantunk a kivitelezési szerződésre, melyből kiderült, hogy a szerződés június 4-ei aláírása után 240 napja van a kivitelezőnek, hogy elvégezze a felújítást. Tehát 2020 februárjára el kell készülnie az Aréna óvodának.

Kiss Tamás

Vagyis kellett volna. Akkor még nagyon elhitte mindenki, hogy ez össze is fog jönni végre, hiszen serényen dolgoztak már rajta, sőt, tavaly szeptemberben még bejáráson is voltunk. Megnéztük, hogyan is áll most a szombathelyi Aréna Óvoda felújítása 2019. September 17. 15:48 Puskás Tivadar volt polgármester akkor elmondta, hogy összesen 640 millió forintból újulnak meg a szombathelyi óvodák, ebből pedig 288 millió forint jut az Aréna óvodának.

A hivatalos átadót február 1-jére tervezte az akkori városvezetés, de megjegyezték, hogy ez még egyáltalán nem jelenti azt, hogy a gyerekek rögtön vissza is térhetnek. De nemhogy a gyerekek nem vehették birtokba az új óvodát, még el sem készült februárra. Októberben aztán az önkormányzati választásokon leváltotta az Éljen Szombathely a fideszes vezetést, de örökélték többek között az Aréna óvoda problémáját is.

Az új városvezetés januárban még próbált pozitív lenni Úgy néz ki, csak szeptemberben költözhetnek vissza a gyerekek a szombathelyi Aréna óvodába 2020. January 07. 19:15 és reménykedett abban, hogy határidőre elkészül az óvoda, hiszen már ez is egy meghosszabbított határidő volt. De még laikus szemmel is jól látszott, hogy biztosan nem lesz kész, hiszen bár az első épület már le volt vakolva, de a hátsó, nagyobb, emeletes épületről még nem volt ez elmondható, ráadásul az ablakokon bekukucskálva is látni lehetett, hogy belül is sok munka van még.

Horváth Attila alpolgármester akkor azt mondta, abban biztosak az önkormányzatnál, hogy szeptemberben már birtokba vehetik a felújított óvodát a gyerekek. Azt is elmondta, hogy nyomon követik a felújítást, és azon lesznek, hogy határidőre végezzenek a munkások, de megjegyezte, hogy az új városvezetés sorra oldja meg az elmúlt kilenc évből megörökölt hiányosságokat és gondokat.

Közben viszont az is kiderült, Egy jól behatárolható üzleti kör nyerte a szombathelyi közbeszerzéseket - jelentették ki egy mai sajtótájékoztatón 2019. November 13. 14:21 hogy tavaly ősszel a kivitelező plusz 30,7 millió forintot kért Plusz 30 millió forint kell, hogy befejeződjön a szombathelyi Aréna óvoda felújítása 2019. November 23. 19:11 azért, mert egy részen újra kellett vakolniuk a belső falakat, ez pedig nem volt bent az eredeti szerződésben. Az új városvezetés pedig válaszút elé került: vagy leállíttatják a munkát és megvizsgálják, jogos-e a kivitelező kérése – de így még néhány évet csúszhat a felújítás –, vagy odaadják a pénzt és vizsgálatot indítanak az ügyben.

A közgyűlés végül novemberben úgy döntött, hogy a második lehetőséget választják. Át is utalták a pénzt és el is indították a vizsgálatot. Április 15-én aztán megkapta az önkormányzat a jelentést és arra a döntésre jutottak, hogy visszakérik a 30,7 millió forintot a kivitelezőtől. Vissza kell fizetnie a kivitelezőnek a szombathelyi Aréna óvoda vakolására adott plusz 30,7 millió forintot 2020. May 02. 11:33

Kiss Tamás

Lassacskán pedig újra elérkezünk a már sokadszorra is eltolt újranyitás időpontjához, így megkérdeztük a városvezetést, melyik fázisban tartanak jelenleg a munkálatok és a jelenlegi állás szerint elkészül-e az óvoda a nyár végi határidőre, hogy ősszel végre újra birtokba vehessék az épületet az óvodások.

Károlyi Ákos jegyző azt válaszolta, hogy jelenleg az Aréna óvodában a kivitelező garanciális javításokat, az E.ON pedig villamos teljesítménybővítéssel kapcsolatos munkákat végez. Nyáron rendbeteszik az udvart és felülvizsgálják az udvari játékok állapotát is, szükség esetén pedig a Köznevelési GAMESZ elvégzi majd a javításokat.

Az óvoda egyébként új kerítést is kap, amire a közgyűlés még idén január végén szavazott meg újabb 30 millió forintot. Újabb 30 millió forint kell az Aréna óvoda felújításához, nem tervezték a kerítés cseréjét 2020. February 03. 11:38 Ezt a Köznevelési GAMESZ által megbízott vállalkozó készíti el, a munkaterületet pedig már át is adták június 4-én.

„Az önkormányzat szándéka az, hogy a gyermekek az új nevelési évet a felújított óvodában kezdhessék meg, amelyre megvan a reális esély. Ennek feltétele ugyanakkor a felújításban közreműködő kivitelezők határidőre történő, szerződésszerű teljesítése” – zárta válaszát a jegyző.

Kedves Olvasó!
Kérjük, támogasd havonta rendszeresen a Nyugat.hu szerkesztőségének a munkáját! Mert veletek együtt tudjuk kideríteni, megírni, megmutatni, hogy mi történik körülöttünk.
Köszönjük!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra