Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Alig van olyan ügy, amiben dönthetnek a megyei közgyűlések

Az államosítás és a központosítás a háttérbe szorította a megyéket.

Szeptember 28-án, pénteken tartja a nyári szünet utáni, első ülését a Vas megyei közgyűlés. Megnéztük a napirendet, és azt láttuk, hogy szinte nincs komoly ügy a napirenden.

Beszámolók, adományok, tájékoztatók

Először meghallgatják a legutóbbi ülés óta történt eseményekről szóló beszámolót, módosítják a megyei önkormányzat költségvetését, beszámolót hallgatnak meg a szombathelyi börtönről. Újabb beszámoló következik a foglalkoztatási paktumról, döntenek, hogy térképeket adjanak egy, a Vendvidék arculatáról szóló könyvhöz. Közösségi célú alapítványokat támogatnak, a zárt ülésen kitüntetéseket ítélnek oda.

Józing Antal (archív fotó)

Két, valódi döntést igénylő ügyük van, az egyik az uniós támogatással működő TOP (Terület és Településfejlesztési) Operatív Program Vas megyét érintő előrehaladásáról. És döntenek arról, hogy elinduljanak-e, és ezzel önerőt adjanak-e egy Interreg pályázathoz.

Komoly vagyonuk és feladataik voltak

2010. előtt a megyei önkormányzatok komoly vagyonnal és feladatkörrel rendelkeztek. Tulajdonukban voltak a megyei kórházak, szakrendelők. Kulturális intézmények, mint a Savaria Múzeum, az MMIK, a Képtár, a megyei könyvtár, a levéltár, a szimfonikus zenekar, két folyóirat, bábszínház.

A pénteki közgyűlés költségvetés-módosításából kiderül, hogy

a Vas megyei közgyűlés az idén mintegy egymilliárd forintból gazdálkodik.

Eközben Szombathely város éves költségvetése megközelíti a 30 milliárd forintot.

Államosítás, központosítás

A Fidesz a 2010-es kétharmad után hatalmas központosításba és államosításba kezdett. Azzal indokolták, hogy a megyei önkormányzatok hatalmas adósságokat halmoztak fel. 2011 őszén alá is írtak Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 a 19 megyei közgyűlései elnökkel egy szerződést, ami szerint az összes egészségügyi, oktatási, szociális, közművelődési intézmény megyei támogatása és fenntartása megszűnik január elsejétől. A megállapodás szerint mintegy 180 milliárd forintnyi adóssággal együtt az állam kezeli és működteti őket.

A Markusovszky kórházat is elvették
Mészáros Zsolt

Szombathelyen ez sok mindent érintett, erről itt írtunk Mit államosítanak Vas megyéből? – Mi lesz a megyei kórházzal, az MMIK-val? 2011. October 07. 10:34 . Nem sokkal később kiderült, hogy sokkal nagyobb vagyont vesz el Teljes vagyonát elvesztheti a megye 2011. October 12. 13:52 az állam Vas megyétől, mint amennyi adósságot jóváír, így a megyei önkormányzat rosszul járt az üzlettel, ennek ellenére a megyei közgyűlés 2011 októberében jóváhagyta az átadás-átvételt.

A megyei közgyűlés kiüresítéséről már 2011 decemberében írtunk A Vas megyei közgyűlés minden intézménye állami tulajdonba kerül 2011. December 27. 14:56 , de gyorsan jöttek a viharfelhők. Először a szimfonikus zenekart kellett megmentenie Szombathely átveszi a Savaria Szimfonikus Zenekart 2012. January 18. 14:50 a városi önkormányzatnak.

Gyorsan rájöttek, hogy ez nem működik

A kormány gyorsan rájött, hogy nem tudja működtetni a kulturális intézményeket, így azokat szép sorban felajánlotta a városi önkormányzatoknak. A városi önkormányzatok, köztük a szombathelyi is, pedig szépen át is vették ezeket, mert nem akarták, hogy megszűnjenek.

Az MMIK sorsa még most is bizonytalan
Mészáros Zsolt

Így lett Szombathelyé a múzeum, a Képtár, a megyei könyvtár, a szimfonikus zenekar, a bábszínház. Egyedül az MMIK sorsa nem tisztázott, hiába kérte a város, a minisztérium ne adta át, és közben szép lassan leamortizálódik az épület Omlásveszély, folyamatos beázás, amúgy semmi új: így rohad szét a szemünk előtt a szombathelyi MMIK 2018. June 20. 18:37 .

A megyéktől elvett egészségügyi intézményeket viszont megtartotta az állam, Miközben korábban a megye és a város mindent megtett a kórház normális működéséért, hiába vannak a látványos, EU-s pénzekből megvalósított beruházások, a működésben komoly gondok vannak. Az egyre fokozó elégedetlenséget a kormány úgy akarja csillapítani, hogy a kórházigazgatókra, vezetőkre hárítja a felelősséget A kormány szerint megfelelő az egészségügy finanszírozása, csak elfolyik a pénz 2018. August 13. 16:07 .

A megyéktől elvették, a városoknak odaadták

Vagyis, a megyei önkormányzatoktól szinte erőszakkal elvett vagyon egy részétől, a művelődési intézményektől az állam már megszabadult. A vagyon másik része, az egészségügyi intézmények rendszere maradt állami, központosított, de életbevágó problémákkal küzd.

A Berzsenyi könyvtárat is átvette a várost
Nagy Zoli

A megyei önkormányzatoknál csupán a terület és településfejlesztés egy része maradt, ami gyakorlatilag a kisebb három és négy számjegyű utak felújítása körüli döntések maradtak. Plusz a presztízsdolgok, a beszámolók, tájékoztatók és a kitüntetések átadása.

Pedig 2010 előtt a Fidesz és a magukat jobboldalinak tartó pártok a megyék fontosságát hangsúlyozták. Amikor a baloldali-liberális kormány kiépítette a regionális rendszert, regionális közigazgatást, a Fidesz azt hangoztatta, hogy a magyar közigazgatás alapvető eleme a megye, és példaként hozták az egykori vármegye rendszert.

Ehhez képest, hatalomra kerülésük után

két éven belül lenullázták, kiüresítették a megyéket.

A történtek ismeretében némileg jelzésértékű, hogy a Vas megyei közgyűlés által nemrég alapított megyei díszpolgári címet elsőként a kormány új emberminisztere, Kásler Miklós kapta meg Kásler Miklós miniszter lett Vas megye első díszpolgára 2018. August 18. 20:53 .

Kásler Miklós átveszi a megyei közgyűlés díszpolgári címét
Forrás: Facebook / Vas megye

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra