Mennyi pénze van a 10 leggazdagabb magyarnak? - Boldogít-e 1900 milliárd forint?

Most ne azt firtassuk, honnan esett be a vagyon, hanem azon elmélkedjünk, mi a rossebet lehet vele kezdeni.

Mikor Mészáros Lőrinc üstökösszerű felemelkedése elkezdődött, még lelkesen írogattam arról, hogy ezen vagy azon a napon hány milliárd forinttal lett gazdagabb a magyar csodavállalkozó, aki jobbnál jobb közbeszerzési ajánlatokat tett le az asztalra, és aki gyorsan beérte a világ elitjét Mészáros Lőrinc sokkal gazdagabb, mint az angol királynő 2018. June 26. 11:49 .

Mészáros vagyona aztán továbbra is gyarapodott - ellentétben az én lelkesedésemmel.

Merthogy némi meglepetéssel láttam, hogy a magyar nép egy jelentős részét nem izgatja túlságosan a könnyen jött milliárdok kiapadhatlan forrása. Ami, tegyük szívünkre a kezünket, valahol mégis érthető: a legtöbb honfitársunknak leköti a figyelmét a havi számlák kiegyenlítése, és majdnem édesmindegy, hogy a huncut úri népek közül éppen ki és mennyit visz haza.

Költői kérdés: Miért érzik úgy a gazdagok, hogy nekik jachtot kell venniük?
Pixabay.com

Amikor Lőrinc még nem volt szupergazdag, neki akkor sem volt könnyebb az élete, és arról sincs meggyőződve, ha éppen nem Lőrinc bácsi nyúlná le a fél Balatont, vagy éppen Szijj Lászlónak kisebb lenne a jachtja, könnyebb lenne az élete.

A milliárdos összegek más univerzumban mozognak.

Szóval ezt a szálat most engedjük el, nézzük meg inkább, hogy mennyi pénze van a 10 leggazdagabb magyarnak, és próbáljuk együtt értelmezni a számokat.

A 100 leggazdagabb 2020 kiadvány szerint most így néz ki a hazai élcsoport.


1. Csányi Sándor (bankár, befektető-üzletember) – 310 milliárd forint
2. Gattyán György (internetes felnőtt szolgáltatások) – 280 milliárd forint
3. Mészáros Lőrinc (közbeszerzés-király) – 270 milliárd forint
4. Felcsuti Zsolt – (ipari befektető, miniszteri tanácsadó) – 187 milliárd forint
5. Széles Gábor (üzletember, Videoton-vezér) – 160 milliárd forint
6. Veres Tibor (Wallis-tulajdonos) – 160 milliárd forint
7. Szijj László (útépítő nagyiparos, Közgép, MKB stb.) – 120 milliárd forint
8. Jellinek Dánel (Indotek-csoport) – 115 milliárd forint
9. Kasza Lajos (Feldolgozóipar, kereskedelem, borászat) – 113 milliárd forint
10. Bige László (műtrágyakirály, éppen nehéz helyzetben) – 112 milliárd forint

Néhány másodperces számolással az jön ki, hogy:

Magyarország 10 leggazdagabb embere 1837 milliárd forintos vagyont mondhat magáénak.

Azaz ha szétosztanák a vagyonukat, ők tízen, minden magyar állampolgárnak jutna belőle 187 ezer, családonként úgy cirka 750 ezer forint.

No persze mért is tennének ilyent?

Inkább elmélkedjünk a magunk földhözragadt módján, hogy boldogít-e ennyi mafla sok pénz, és mivel nem tudunk rá válasz adni - lám Mészáros Lőrincnek sem sikerült megtartani az asszonyt Válik Mészáros Lőrinc! 2020. September 04. 17:23 -, játsszunk el azzal a gondolattal, mit is lehet kezdeni ilyen irgalmatlan mennyiségű pénzzel.

Ennyi pénzt hiába költenénk utazásra, étteremre, ruhára, iskoláztatásra, könyvekre és egyéb prózai dolgokra, amiről azt hisszük, hogy elég az élethez, meg sem kottyanna a bankszámlánknak. Így komolyabb tételekben kell gondolkodni.

Például:

 • 60 évig lehetne üzemeltetni belőle Szombathely városát
 • 115 darab Haladást-stadiont lehetne építeni
 • Szombathely összes lakóingatlanát meg lehet venni belőle
 • Bőven kijönne belőle kétszer is a Budapest-Belgrád vasútvonal
 • 300 darab luxusjachtot lehetne venni(amilyenen Szijjártó Péter is pihent Horvátországban nyaralt Orbán Viktor - írja egy horvát lap 2020. August 24. 13:14 az Adrián)
 • Bevallom, még szándékoztam sokáig nyújtani a listát, hogy egészségügy, kultúra, oktatás és Ferrari Testarossa, de látom, hogy elérkeztem a populizmus édes tengeréhez, ahol inkább befejezem a mai utazást.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény