Miért pont a Károly Róbert utcát újítják fel Szombathelyen, amikor annyi más ramaty utca van?

Megtudtuk az árat, és azt is, hogy már kiírták a közbeszerzést.

A politikai táborok között kevés átjárás van, de abban gyakorlatilag mindenki egyetért, hogy Szombathely útjai szégyenletes állapotban vannak.

Lapunk két évvel ezelőtt indította Beszéljünk mondjuk Szombathely legrosszabb állapotú utcáiról 2021. June 05. 06:53 el azt a videósorozatát, amelyben a város legrosszabb utcáit mutatjuk be.

Hogy van-e közünk hozzá vagy nincs, azt máig nem tudjuk biztosan, mindenesetre az elmúlt időben felújított szombathelyi utcák zöme Örömkönnyektől párás szemekkel autóztunk végig Szombathely megújult utcáin 2022. October 04. 20:00 megegyezik a mi bejelentkezési helyszíneinkkel.

De ez a mostani történetünkben mellékszál.

A városvezetés januárban jelentette be Felújítják a szombathelyi Károly Róbert utca burkolatát 2023. January 25. 13:10 a Károly Róbert utca felújítását, majd májusban nemcsak a megerősítés Elkezdődik a szombathelyi Károly Róbert és Szőlős utcák felújítása 2023. May 16. 10:55 érkezett meg, hanem az is, hogy a Szőlős utca is megújul.

Miért éppen a Károly Róbert utca?
Mészáros D. Zsolt

Több olvasónk is jelezte, hogy nem érti, hogy miért pont a Károly Róbertet vette előre a felújításra várók sorában a városvezetés, amikor annyi más rosszabb állapotban lévő utca van.

És valóban, az olvasóinktól érkezett jelzések alapján összeálló, a jelenleg 109 utcát tartalmazó „szombathelyi legrosszabb utca” toplistánkon nincs ott a Károly Róbert.

Mészáros D. Zsolt

Így a polgármesteri hivatalhoz fordultunk magyarázatért.

Válaszuk lényege, hogy a Szent Quirinus utca pályázatából Váratlanul átadták Szombathely új útját – Már járnak az autók a Jáki út és a Körmendi út között 2023. March 10. 12:11 maradt pénz a két szóban forgó utcára. A Károly Róbert utca felújítására nettó 144 millió, a Szőlős utcára 189 milliót irányoztak elő.

Hogy ennyiből megáll-e, az nemsokára kiderül, ugyanis májusban mind a két helyszínre kiírták a közbeszerzést. Ha ez sikeres, akkor elvileg indulhatnak is a kivitelezési munkálatok.

Ami pedig a kiválasztást illeti, arról azt írták:

„Ennél a két utcánál a megvalósítani kívánt többlet műszaki tartalom megfelel a Pályázati Felhívásban előírt műszaki-szakmai feltételeknek, a fő beruházási helyszín közelében helyezkedik el, illeszkedik a „A Ferenczy utca hiányzó szakaszának kiépítése” című projekthez, az operatív programhoz, továbbá a kiviteli tervdokumentációk rendelkezésre álltak, a két útszakasz tulajdonviszonyai rendezettek. Az új többlettartalom megfelel a projekt fő céljának: a beavatkozás tárgya önkormányzati tulajdonú út felújítása annak érdekében, hogy Szombathely város gazdasági területei megközelíthetőek legyenek a vállalkozások és a munkavállalók számára, közvetve és közvetlenül hozzájárulnak a foglalkoztatás növeléséhez, a foglalkoztatottság megtartásához, a munkaerő mobilitás feltételeinek javításához.”

Aztán fel is kerestük a két érintett helyszínt.

Nos, a Károly Róbert utcánál vannak sokkal inkább futóműgyilkos burkolatok a városban. Olyan átlagos, vagy talán kicsivel jobb is. De az is igaz, hogy mondjuk Ausztriában már lejavították volna. Elég lehangoló, hogy ilyen trükkös módon lehet csak pénzt szerezni az utcafelújításokra, de ha már így alakult, akkor fogadjuk el. (Még mindig jobb, mint amikor azzal indokolják a vidéki stadionépítéseket, hogy „mostanában erre adnak pénzt”).

Oké, vannak ilyen szakaszok is
Mészáros D. Zsolt

A Szőlős utca körülbelül két kilométerre van a Szent Quirinus utcától, így láthatóan elég megengedőek voltak a pályázat felelősei, amikor elfogadták, hogy a „fő beruházási helyszín közelében helyezkedik el”.

A Szőlős utca
Mészáros D. Zsolt

Ez az utca - olvasói ajánlásra - fent van a Top100-as listánkon. Először azt hittük, hogy nincs nagyobb baja, aztán elkezdett dolgozni a futóművünk.

Ha szerencsénk van, nemsokára az útépítők is dolgoznak majd a helyszínen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet