Mit tegyünk, ha radioaktív anyag kerülne a levegőbe? A szakértő elmondta

Óvatosan a jódtablettákkal!

A csernobili atomerőmű telephelyének orosz megszállása és a Zaporizzsjai Atomerőművet ért támadást követően sokan fordultak Prof. Dr. Aszódi Attilához azzal a kérdéssel, hogy mi a teendő, ha jelentős radioaktív anyag kibocsátásával járó esemény történne. A szakértő blogjában leszögezte , hogy olyan típusú, azonnali kibocsátást okozó baleset, mint amit az 1986-os csernobili baleset kapcsán láttunk, nem tud bekövetkezni az Ukrajnában most működő vízhűtésű vízmoderálású reaktorokban.

Ráadásul az atomerőművek baleseteiből származó kibocsátások tipikusan az erőmű 10-30 km-es körzetében okozhatnak akkora lakossági dózisokat, hogy lakosságvédelmi intézkedéseket legyen szükséges elrendelni. Így 1986-ban sem lett volna indokolt érdemi lakosságvédelmi intézkedéseket hozni Magyarországon - tette hozzá.

Kitért arra is, hogy szükséges-e jódtablettát szedni. Ennek kapcsán egyrészt hangsúlyozta, hogy a jódtabletta alkalmazása csak atomerőművi baleset esetén merül fel és akkor, ha a baleset működő reaktorban történt. Másrészt megjegyezte, hogy a jódtabletta csak egy rövid időablakban, néhány órával a radioaktív jód felvétele előtt vagy közvetlenül utána alkalmazva hatásos és csak ott indokolt, ahol a lakosság nagyobb mennyiségben találkozhat radioaktív jóddal.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy "a stabil jód nagy adagját csak akkor célszerű bevenni és csak azoknak, amikor és akik számára a hatóságok azt elrendelik! Magyarországon ekkor történik a központi raktárakban tárolt jódtabletták kiosztása is" .

Végül megjegyezte, hogy a laikusoknak nem feltétlenül érdemes sugárzásmérőt vásárolnia, használatához ugyanis érteni kell, hogy mit mér és mire tudja használni az adatokat. Ebből a szempontból sokkal jobb, ha a nagy pontosságú, a hatóságok által működtetett sugárzásmérő rendszer adatait követjük, és figyeljük a hatóságok, szakemberek instrukcióit - jegyezte meg.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech