Most akkor forog még a Föld?

A korabeli ingatesttel végeztük el a 144 évvel ezelőtti ingakísérletet Szombathelyen.

A Föld forgását először Jean Bernard Léon Foucault tudta bebizonyítani 1851-ben, majd 29 évvel később, az első nyilvános magyar kísérletet Szombathelyen mutatták be. Az 1880-as esemény Kunc Adolf és Gothard Jenő nevéhez fűződik, az ingakísérletről itt írtunk részletesen Hamarosan kiderül, hogy forog-e még alattunk a Föld June 16. 13:29 .

Foucault inga kísérlet a székesegyházban
Leng az inga
Mészáros D. Zsolt

2024. június 19-én mi is elvégeztük a Foucault ingakísérletet, méghozzá a Gothard Jenő által készített eredeti ingatest segítségével. A 30 kilós vasgolyót a szombathelyi Sarlós Boldogasszony Székesegyház kupolájából lógatták le, nekünk pedig csak annyi dolgunk volt, elégessük a zsinórt, ami nyugalmi helyzetben tartotta az ingát.

Foucault inga kísérlet a székesegyházban
Szabó M. Gyula még kipróbált valamit - a képre kattintva galéria nyílik
Mészáros D. Zsolt

A kezdés előtt azért megkérdeztük Dr. Dencs Zoltán, lehet-e rosszul indítani, amire az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium munkatársa elmondta, hogy igen, sőt több példa is volt erre az elmúlt napokban. És, hogy forog-e még alattunk a Föld? Igen, az alábbi videó bizonyítja:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tech