Műhavas újév a szánkódombon – Hóágyú kicsikért, nagyokért

Szánkózással búcsúztathatják az óévet a szombathelyiek, bár az egész Nyugat-Dunántúlon nincs hó, kivéve a Szombathelyi szánkódombot. Ismét beindult a hóágyú és már az első napon sokan csúszkáltak. A legidősebb aktív csúszkáló a 60. születésnapját ünnepelte éppen, a legtávolabbról pedig egy izraeli kislány érkezett.

Hadat üzentek a fekete télnek

A SZOVA az idén is bevetette a gyerekek számára egyik legkedvesebb fegyverét, a hóágyút, amely 2002. óta sikeresen küzd a komor tél ellen. Erre akkor van lehetőség, ha a hőmérséklet tartósan fagypont alá süllyed. Egy sikertelen kísérlet után december 29-én reggelre már csúszkálásra alkalmas hó fedte a szombathelyi szánkódomb felét. A hír gyorsan elterjedt a gyerekek között és máris özönlöttek szánkókkal, sílécekkel, fenéksível és a megszokott extrém eszközökkel. Voltak, akik jobb híján kartonpapíron siklottak.

Hóágyú varázsol havat a szánkódombra Szombathelyen
Hóágyú varázsol havat a szánkódombra Szombathelyen
Tánczos Mihály

Születésnapot ünnepelt

Nem tudtuk nem észrevenni azt a szakállas férfit, aki hol párjával, hol kislányával siklott le a dombon, majd villámgyorsan felbaktatott és már csúszott is újra és újra… Mint kiderült a remek kondícióban lévő férfi, Grünwald János éppen a 60. születésnapját ünnepelte.

- 40 éve futok, közép- és hosszútávot és a mai napig elfutok minden héten Szombathelyről Gencsapátiig és vissza. Van egy 7,5 éves kislányom, aki szerencsére örökölte a génjeimet, így jön velem úszni, korcsolyázni és most a szánkózást sem hagyhatjuk ki. Jól érzem magam, élvezzük az életet. Bár a tavalyi szánkózásaink után panaszkodtam az orvosomnak, mert mire huszadszor mentem fel a dombtetőre már alig kaptam levegőt. Ő azonban megnyugtatott, hogy nála ez a harmadik kör után előjönne. Most megyek nyugdíjba és büszke vagyok rá, hogy egyetlen napot sem voltam táppénzen – mesélte a fitt apuka, aki soha nem dohányzott, de a vörösbort nem veti meg. Naponta 2-3 pohárral legurít a finom nedűből és jó barátságot ápol a dobópápával, Németh Pállal. Tavalyi galériánkban is megtaláltuk, amint kislányával csúszik.

Grünwald János 60. születésnapján a kislányával
Tánczos Mihály

- Kicsit aggaszt, hogy a korosztályomból alig látni néhány sportoló embert. A szép Sugár úti pályán is van úgy, hogy napokig senkit nem látok, amikor futok. Nem csak idősebbeket, de fiatalokat sem. Ennek a legfőbb oka talán a lustaság. Sokan otthon ülnek, számítógépeznek és betegeskednek. Én is nézek televíziót és a számítógépet is használom, de csak mértékkel.

Először látott igazi (mű)havat

Harpaz Naomi Izraelből érkezett családlátogatásra. A kislány még soha nem látott havat, így rokonai izgatottan várták, mit szól majd a jól beöltöztetett gyerkőc a behavazott domboldalhoz. Nos, Naomi nagyon élvezte a szánkózást és hógolyózást, de talán alig akad gyerek, aki ne így lenne ezzel. A hóágyú közben fáradhatatlanul porlasztotta a Csónakázó tó hideg vizét a levegőbe, előtte pedig behavazott gyerekek szórták a hógolyókat egymás nyakába.

Harpaz Naomi Izraelből érkezett, most látott először havat
Tánczos Mihály

Sífelvonó is lesz

Ha marad a hideg idő, akkor a szánkódombon megjelenik majd a sífelvonó is, a szabadba csábítva a sítalpas siklás szerelmeseit. A szomszédos Ausztria és az Alpok lejtőihez képest ugyan eltörpül a szombathelyi „síparadicsom”, de ha figyelembe vesszük, hogy hóágyú nélkül legfeljebb az út széli befagyott pocsolyákon csúszkálhatnak ingyen a városlakók, akkor máris árnyaltabb a kép. Elő tehát a szánkókkal, kukafedelekkel, sítalpakkal és irány a szánkódomb. Korán sötétedik? Nem gond, a pályát reflektorok világítják be.

Sajátos KRESZ

A szánkópálya mindenkitől fokozott odafigyelést igényel. Nem csak azért, hogy mi ne üssünk el senkit, de azért is, hogy minket ne üssenek el. A csúszós terepen könnyen eltűnhet alólunk a talaj rövid időre, ha pl. egy szánkó elkaszálja a lábainkat. Sokan nem törődnek vele, hogy a havas lejtő a csúszni vágyóknak van és nem trécsparti helyszíne, de olyanok is akadnak, akik a domb közepén húzzák felfelé a szánjukat, akadályozva ezzel a többieket. A vagány bringások nem szívesen látott vendégek, a szülők veszélyesnek tartják, amikor a kerékpárosok vadul tekerve száguldanak le a havas dombon megállíthatatlan drótszamarukon. Elég egy figyelmetlen gyerek és máris gázolás a vége.

Hóágyú varázsol havat a szánkódombra Szombathelyen
Tánczos Mihály

Benne van a bukás

Nem is igazi szánkós az, aki egyszer-kétszer ne szántotta volna fel arccal, vagy fenékkel a hómezőt. A szánkódombon is akadnak látványos bukások, borulások, aminek rendszerint nagy nevetés, vagy keserves sírás a vége, életkortól és tapasztalattól függően. Sok szülő kiviszi még csak totyogó apróságát is. A legkisebbek kipirult arccal, kacagva várják az újabb é újabb lesiklást. A kezdőknek egy rövid és viszonylag lassú is a rendelkezésére áll.

A bukás is a játék része
Tánczos Mihály
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Eltűnt a szombathelyi sífelvonó!

Csak a mély keréknyomok árulkodnak arról, hogy komoly munka folyt az elmúlt hetekben. Utánajártunk, hova lett a beharangozott felvonó?

Mégsem lesz hómentes a téli szünet

Örülhetnek a gyerekek: úgy tűnik, mégis lesz mód a szilveszteri szánkózásra. A Nyugat.hu ott volt,...

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű