Mégsem lesz hómentes a téli szünet

Örülhetnek a gyerekek: úgy tűnik, mégis lesz mód a szilveszteri szánkózásra. A Nyugat.hu ott volt,...

Bár az elmúlt napokban már erősen zúzmarásak voltak a reggelek, a gyerekek által várt hó csak nem akar megérkezni. A korábbi évek telein viszont már megszokhatták a szombathelyi gyerkőcök, hogy ha a környéken nincs is hó, a szánkópályán jó eséllyel találhatnak. Ha minden jól megy, akkor ezúttal sem lesz másképp.

A Városgazdálkodási Kft. munkatársai már csütörtökön kivonultak a hóágyúval az emlékmű alá és várták a kedvező időt. Ez egészen pontosan -5 fok körüli hőmérsékletet jelent. A hóágyú ugyanis nevével ellentétben nem havat lő, csak nagy nyomáson apróra porlasztott hideg vízcseppeket, amelyek aztán a levegőben fagynak meg és már hógömbökként hullanak alá.

Hogy is működik a hóágyú?
A sielok.hu portálon a hóágyúk működését részletesen taglalják:
„A ventilátoros hóágyúk (ilyenek vannak a legtöbb helyen Ausztriában és Szlovákiában, illetve hazánkban már a Kékestetőn is) a sűrített levegőt saját kompresszorokkal állítják elő. Ezért ezeket vezetékeken keresztül nem csak magas nyomású vízzel, hanem elektromos árammal is el kell látni, azonban sűrített levegővel már nem. A magas nyomású vizet és az összeszorított levegőt ebben a rendszerben egy úgynevezett nukleátorszórófej keveri össze. Távozáskor egy keverék keletkezik, majd lehűl, amiből aztán szintén kis kristálygócok keletkeznek. A nukleátorszórófejet egy vízkarika veszi körül, melyből vizet porlasztanak szét, hogy ezáltal a jéggócok hókristályokká váljanak.

Majd ezután egy ventilátor segítségével a magasba fújja a víz és levegő keveréket, szintén azért, hogy így elegendő idő legyen a hó összeállásához. Ezeknek a hóágyúknak az előnye, hogy mobilak, így ratrakkal vagy helikopterrel a kívánt helyre szállíthatóak. A műhó előállításához nagynyomású vízre és sűrített levegőre van szükség. Ezeknek a rendszereknek a vízigénye viszonylag magas: 1 köbméter hó előállításához fél köbméter víz szükségeltetik. A vizet az erre speciálisan kialakított tavakban vagy tartályokban tárolják.
Egy búvárszivattyú segítségével veszik el a szükséges vízmennyiséget, majd egy nagynyomású pumpával 15 bar nyomás alá helyezik. Ezután speciális vezetékeken keresztül a nagynyomású vizet a hóágyúkhoz vezetik. Egy köbméter hó előállításához időjárási viszonyoktól függően 1-9 kWh áram szükséges. Ez mindkét rendszerben a víz, illetve a levegő összenyomásához kell, de ugyanakkor a ventilátoros hóágyúknál maga a ventilátor a legnagyobb áramigénylő.”

A műhó nem kristályos szerkezetű, kevesebb levegőt tartalmaz, mint a természetes hófajták, ezért tartósabb is, tovább megmarad. (A hófajtákról részletesebben:)

Az éjjeli hidegben kezdődhetett a hógyártás
A Nyugat.hu először csütörtökön 22 órakor látogatott ki a szánkódombra, de akkor még védőborításban árválkodott a hóágyú a szánkópályán és csak egy arra bóklászó róka kiabálása törte meg a csendet.

A Városgazdálkodás munkatársai óránként ellenőrizték a hőmérsékletet, de a sűrű köd miatt lassan hűlt le a levegő. Pénteken hajnalban viszont a kritikus -4 fok alá süllyedt a hőmérséklet, így indulhatott a hószórás. Fél órával később a hókészítést felügyelő Gerencsér Gábor már meg is gyúrta az első hógolyót és megdobálta munkatársait, miközben lassan egyre vastagabb hóréteg fedte be a növényzetet.

A hóágyú már beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Négy éve minden télen hó borítja az emlékmű alatti domboldalt és gyerekek, felnőttek ezrei keresik fel az ingyenes szórakozási lehetőséget.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Könnyű