Nem most habzott először Szombathelyen szökőkút

A jelenségnek komoly hagyománya van a városban.

Tegnap éjszaka valaki habzó anyagot dobott a szombathelyi Fő téren működő szökőkútba. Előkerestünk néhány képet korábbi helyi esetekről és felelevenítjük, hogy néhány ember szerint 2006-ban mi teszi aberrálttá a Fő téren sétáló gyerekeket.

Ahogy arról lapunk is beszámolt Mintha habfürdőzni készült volna valaki a belváros kellős közepén Szombathelyen – Frissítve April 14. 09:48 , ismeretlenek habzó folyadékot öntöttek a szombathelyi Fő tér szökőkútjába, amit egyébként alig egy hete nyitottak meg.

De az eset korántsem példa nélküli.

Az első "habosításnál" 2002. októberében jártunk, amikor a Berzsenyi Dániel Megyei Könyvtár előtt dobott valaki erősen habzó anyagot a szökőkútba.

Habzó szökőkút 2002. októberében, Szombathelyen Fotó: Tánczos Mihály
TM/Nyugat.hu

A mintavételnél megállapították, hogy lúgos anyag került a vízbe, feltehetőleg mosószer. Ilyen eseteknél ezért sem tanácsos belegázolni a vízbe, vagy a habot nyalogatni, hiszen nem a habpartykra kifejlesztett ártalmatlan anyagról van szó.

Habzó szökőkút 2002. októberében, Szombathelyen Fotó: Tánczos Mihály
TM/Nyugat.hu

2006-ban próbaüzemben működött a frissen megépített Fő téri szökőkút, amikor valaki abba is habzó anyagot dobott. Képünkön a Veszélyhelyzeti Felderítő Csoport járműve látható a háttérben, a gyerekek pedig ma már huszonéves felnőttek.

A Veszélyhelyzet Felderítő Csoport a szombathelyi szökőkútnál, 2006-ban (a háttérben)
TM/Nyugat.hu

Egy asszony annyira fellelkesült a látványtól, hogy fejest ugrott a 40 centiméter "mély" vízbe, majd boldogan pancsolt benne. A fürdőzésnek rendőrök vetetettek véget, majd a pszichiátriára szállították a nőt. Úgy tudjuk, nem ő habosította a vizet.

Habzó szökőkút 2006. augusztusában, Szombathely Fő terén Fotó: Tánczos Mihály
TM/Nyugat.hu

A víz habzásáról 2006-ban Vas megyében a legtöbb embernek a Rába jutott az eszébe, ami osztrák bőrgyár vizétől habzott akkoriban Szentgotthárd környékén.  A sors furcsa fintora, hogy több osztrák turistacsoport is lefényképezhette a habzó szombathelyi szökőkutat.

Habzó szökőkút 2006. augusztusában, Szombathely Fő terén Fotó: Tánczos Mihály
TM/Nyugat.hu

A frissen átadott szoborcsoportot szintén habzástól fellelkesült turisták vetették alá nyúzópróbának. A faunt és a táncoló párt szerencsére megfelelően rögzítették, így senkire nem dőltek rá, bár a pirosan habzó víz valószínűleg még több nézelődőt csábított volna.

Vidám turisták a faun szobrán, a habzó szökőkút mellett, Szombathely Fő terén Fotó: Tánczos Mihály
TM/Nyugat.hu

A szökőkutat leállították, elkerítették és két nap múlva áttisztították. A keringető berendezést nem károsította a vegyszer.

Megrontja a gyerekek lelkét a szoborcsoport?

Itt említenénk meg egy másik helyi érdekességet is. A "Profán Szentháromság" gúnynéven is emlegetett, Blaskó János által készített szoborcsoport 2006-ban felháborított néhány embert, akik hangosan fejezték ki nemtetszésüket. Szerintük ugyanis a táncoló pár túlságosan erotikus, valójában nem is táncolnak, hanem nemi aktust végeznek és ez megrontja a gyermekek lelkét, "szexuálisan aberrálttá teszi őket".

A szökőkút népszerű találkozási hely és előadások is zajlanak itt
TM/Nyugat.hu

Tapasztalatunk alapján az elmúlt 16 év alatt nem lett Szombathely a pornó fellegvára a szobrok ellenére sem, a szoborcsoport pedig kedvelt látványosság és találkozási hely. A gyerekek jellemzően vidám szobrokat látnak.

Van, akinek a pornó jutott az eszébe a szoborcsoportról
TM/Nyugat.hu

2006 óta nem is nagyon hallottuk, hogy bárki a pornóval hozta volna összefüggésbe a szökőkút szobrait, akkor azonban hetekig lehetett heves, szinte hisztérikus kirohanásokat olvasni pl. az iWiW-en. Többen a szobrok eltávolítását és a tér "újraszentelését" követelték. Volt, aki teljes komolysággal kifejtette, hogy a szökőkút vizének változó intenzitású spriccelése is egyértelmű utalás az ejakulációra. Sajnos az iWiW vonatkozó csevegőfóruma nyom nélkül törlődött, de nagyon örülnénk annak, ha valakinek lenne belőle mentett verziója és elküldené nekünk.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Tudtad-e?