Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathely mostohagyerekét, a keleti városrészt is be akarja vonni a város vérkeringésébe Nemény András

Sok-sok fejlesztést terveznek, amiktől azt remélik, hogy fellendítik a keleti városrészt.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szombathelyen, a Sas utca és a Kötő utca kereszteződésében tartott sajtótájékoztatót csütörtök délelőtt az Éljen Szombathely! frakcióvezetője és polgármesterjelöltje, Nemény András és Putz Attila, a körzet képviselőjelöltje. Azért itt, mert bár kihaltnak tűnik ez a környék, nagyon sokan élnek és járnak dolgozni a környező utcákban, így Szombathely egyik fontos csomópontjáról van szó.

Még fontosabb csomópont is lehetne, hogyha annak idején a terveket megvalósították volna, mely a vasútállomás és a belváros összekötését jelenti a gyakorlatban

– mondta Nemény András, aki hozzátette, hogy polgármesterjelöltként fontosnak tartja, hogy Szombathely minden pontján, legyen szó lakótelepről vagy kertvárosról, ugyanazt az életminőséget szeretnék biztosítani mindenkinek. Ez persze nem azt jelenti, hogy a házak és lakások mindenhol ugyanannyiba kerülnek majd és mindenki ugyanolyan életvitelt folytathat, hanem azt, hogy maga a város mindenhol ugyanannyit nyújtson a lakóknak.

Eddig a város mostohagyereke volt ez a rész, és mi azt szeretnénk, hogyha a városnak egyetlenegy mostohagyereke se lenne, ha minden városrészt édes gyerekként tudnánk kezelni

– mondta. Aztán Putz Attila vette át a szót, aki a keleti városrész 2300 háztartásából már közel 900-ban járt az elmúlt négy hét alatt, hogy a lakók elmondhassák neki problémáikat és igényeiket.

Szavaiból kiderült, hogy a lakók nagyon sok olyan problémát jeleztek, amik már egyáltalán nem új keletűek, hanem sok-sok éves, akár évtizedes elmaradások a városvezetés részéről. Egyik ilyen probléma, hogy a lakók már nagyon régóta szerettek volna egy kijáratot a vasútállomásról a Sas utca felé. Amikor a '70-es években elkészült a vasúti aluljáró, felmerült, hogy meg kellene ezt hosszabbítani, de nem lett belőle semmi. Aztán 25 évvel ezelőtt újra előkerült a dolog, de a megvalósítás akkor is elmaradt.

Czömpöl Bianka

Azért lenne szükség az átjáróra, mert az Éhen Gyula lakótelepen élők így könnyebben bejutnának a városközpontba és nem esne útjukba a hajléktalanszálló, aminek néhány lakója folyamatosan zaklatja az arra járókat, főleg nőket és gyerekeket. Emellett könnyítene az ipartelepen dolgozó több ezer ember helyzetén is, akik vonattal ingáznak. Szerinte így nem szállnának buszra pár száz méter miatt, csökkenhetne a munkásbuszok száma, a forgalom is mérséklődne, ráadásul nem lenne akkora közlekedési káosz.

Tervben van még az is, hogy a Zanati út kerékpárútját kétirányúsítják, mivel jelenleg elég balesetveszélyes, hogy a vasúti aluljáróban a fal mellett kell mennie annak, aki szabályosan szeretne kerékpározni, így sokan inkább a szabálytalanságot választják.

És ha már a Zanati útnál tartunk, a forgalomról sem feledkezhetünk meg, ami főleg a műszakváltáskor tetőzik. Erre megoldást jelenthetne egy újabb nagyon régi projekt: a Puskás Tivadar utca megnyitása a körgyűrű irányába.

A lakók elpanaszolták neki azt is, hogy a Bébic-telep tulajdonképpen lakhatatlanná vált, ugyanis brutálisan megnőtt a Szatmár utca forgalma, mióta megépült a Csaba utcai felüljáró és mindenki arra akar rövidíteni. De nincs bicikliút sem és temérdek autó parkol a szűk utcapadkán, ezért egy átfogó közlekedési stratégia kidolgozását tűzték ki célul.

A kerékpárutak állapota is tragikus városszerte. Életveszélyesek például a Zanati úton, ugyanis nincsenek lefedve a csapadékvízelvezető árkok és annyira benőtte őket a fű, hogy nem is látszanak. Emiatt pedig bármikor komoly balesetet is szenvedhetnek a biciklisek. Nagy problémát jelent az is, hogy el vannak hanyagolva a közterületeken lévő fák és növények, méteres a gaz az iparterületeken. Pedig nagyon fontos lenne az igényesség, hiszen a cégek nem fogják olyan helyre vinni a csúcstechnológiát, ahol elhanyagolt a környezet.

Vannak olyan utcák, amik nagyon el vannak hanyagolva. Ilyen a Hámor utca, az Ipar utca, Acél és Vas utca, mivel nagyon kieső helyen vannak és kevesen élnek itt, ráadásul főleg idősek. Ahogy András is mondta, jó lenne, ha minden kis utcában ugyanazt a fejlettségi szintet tudnánk hozni, mint a belvárosban

– mondta Putz.

Végül Nemény András visszavette a szót és azzal zárt: a tervük az, hogy visszahozzák a keleti városrészt és Zanatot Szombathely vérkeringésébe, mert most olyan, mintha épp csak csordogálna ide némi energia és erő, hiszen nem kapott elég lehetőséget ez a városrész.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Önkormányzati választás 2019

Hirdetés