Nemesbőd háziorvosa részletesen elmagyarázza, mit kell tudni a koronavírus elleni harmadik oltásról

Azt is leírja, kinek ajánlott a harmadik oltás, és hogyan lehet hozzájutni.

Dr. Timár Péter egy Vas megyei falu, Nemesbőd háziorvosa. Idén márciusban a falu közösségi csoportjában tette közzé az akkor induló tömeges oltásról és az oltási akcióról szóló részletes tájékoztatóját, amit megosztottunk olvasóinkkal Nemesbőd háziorvosa részletesen és érthetően elmagyarázza az oltási kampányt 2021. March 05. 17:06 és sokan tájékozódtatok belőle.

Tímár doktor most a harmadik, úgynevezett ismétlő oltásról állított össze egy részletes és közérthető anyagot. amit mi is közzé teszünk. A tájékoztatóban azt is leírja, kinek ajánlott a harmadik oltás, és hogyan lehet hozzájutni.

Dr. Tímár Péter tájékoztatója a COVID 19 elleni 3. oltásról

A COVID 19 elleni emlékeztető, 3. vagy más néven booster oltások ügyében szeretném tájékoztatni Önöket, ill. felhívni figyelmüket az oltás jelentőségére.

A harmadik oltás beadása különösen ajánlott az időseknek, a krónikus betegségben szenvedőknek , és a legyengült immunrendszerű betegeknek annak érdekében, hogy megerősítsék védettségüket.

Jelenleg csak az a 18 év feletti személy fog tudni a 3. oltásra időpontot foglalni, akinek eltelt legalább 4 hónap a második oltástól számítva és mindkét oltását Magyarországon kapta meg.

Szakmai ajánlás a 3. oltással kapcsolatban:

A harmadik oltás beadásával kapcsolatos eljárásrendet az egészségügyi szakmai grémium dolgozta ki (a Nemzeti Népegészségügyi Központ, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, a Dél-pesti Centrumkórház, az Országos Korányi és Pulmonológiai Intézet szakmai vezetői és virológusai, a Szakmai Kollégiumi Tagozat képviselői).

Az alábbi táblázat megértéséhez fontos tudni, hogy a COVID elleni vakcináknak 3 csoportja van:

1. mRNS – vakcinák: Moderna, Pfizer
2. vektor vakcinák: Astra Zeneca, Jansen, Szputnyik
3. elölt vírust tartalmazó vakcina: Sinopharm

A szakmai ajánlás szerint aki első két oltásnak vektorvakcinát kapott, az elölt vírust tartalmazó vagy mRNS-vakcinát kaphat emlékeztetőül és fordítva. Erőteljesebb immunválasz várható ugyanis attól, ha egy más hatásmechanizmussal működő vakcinát adnak emlékeztető oltásnak.

Az is lehetséges ugyanakkor, hogy kontrainidkáció esetén valaki ugyanazt az oltást kapja harmadikként, mint amilyennel az alapimmunizálása történt.

Első és második oltásra használt vakcina Harmadik oltásra javasolt vakcina
AstraZeneca (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, AstraZeneca
Janssen (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Janssen
Moderna (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Moderna
Pfizer (mRNS) Sinopharm, Janssen, AstraZeneca, Pfizer
Sinopharm (inaktivált) Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Sinopharm
Szputnyik (vektorvakcina) Pfizer, Moderna, Sinopharm, Szputnyik

Hol történik a harmadik oltás?

A harmadik oltásokat a megyei kórházakban lehet felvenni, ahová online lehet időpontot foglalni. Ezeken az oltópontokon mindegyik olyan vakcina típus elérhető lesz, ami a harmadik oltásokhoz felhasználható.

A harmadik oltást a háziorvosoktól is lehet igényelni, számukra az igények alapján a Megyei Oltási Munkacsoportok biztosítják majd a szükséges vakcinát.

Dr. Tímár Péter

(forrás: www.koronavirus.gov.hu )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Covid 19