Nyitott lokálpatriotizmus – Bejelentették Szombathely idei nyári kulturális nagyprogramjait

15 helyszínen 70 program a város szervezésében. Van, ahová már most érdemes regisztrálni.

Az mindenképpen jó hír, hogy Szombathely kultúráért felelős intézményei és személyei láthatóan fontosnak tartják, hogy a város által szervezett (és fizetett) programok megugorjanak egy bizonyos minőségi szintet, művészeti ágtól és a megcélzott fogyasztói csoporttól függetlenül.

Ezt hosszan lehetne ragozni, de most nem tesszük, helyette elmondjuk, mit tudtunk meg egy keddi városházi sajtótájékoztatón az idei nyári „Érezd Szombathelyt” programsorozatról, melyet június végén jelentettek be. Óriási programkavalkád Szombathelyen: mozizás az Emlékmű-dombon, bormámor a Csótó szigetén, buborékparti és Víztorony-nyitogató 2021. June 28. 19:07

Nyitott városháza sajtótájékoztató
Balról jobbra: Pavelkovics Petra, Horváth Zoltán, Horváth Soma, Prieger Szabolcs, Doma Bence.
Mészáros D. Zsolt

Horváth Soma kultúráért is felelős alpolgármester most is elmondta: július elejétől október elejéig 15 helyszínen mintegy 70 program zajlik majd a város szervezésében. Emellett fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a városvezetés komolyan gondolja, hogy a Városháza a városnak a háza, ami nyitott az itt lakók számára mint egyféle közösségi és művészeti tér, másrészt felhívta a figyelmet, hogy az idei programokat áthatja a lokálpatriotizmus.

Ezek után részleteket tudtunk meg az eseménysorozat első három nagy blokkjáról.

Az Agora nagyobb eseményei

Horváth Zoltán, az Agora Kulturális Központ igazgatója arról számolt be, hogy eddig kb. félezer fizető vendége volt a nemrég megnyílt Víztoronynak. Az új szombathelyi kulturális helyszínen július 17-én (szombaton) délután 3 órától egy családi nap lesz, koncertekkel, sporttal, miegyébbel.

Július 19-től a Savaria Moziban egy hétig Törőcsik Mari-filmhetet tartanak, ahol a nemrég elhunyt, Vas megyei kötődésű színészlegenda filmjeit vetítik majd kedvezményes, 500 forintos jegyárakkal.

Július 30-án a Csónakázótó szigete „Zöld Sziget”-té változik családi és környezettudatos programok regimentjével.

Augusztus 13-14-én az Emlékmű-dombon szabadtéri, éjszakai filmvetítések lesznek: A Csinibaba és a Made in Hungária mellett zenei dokumentumfilmeket is láthatnak a nézők.

Teraszkoncertek

Prieger Szabolcs, a város nagyrendezvényeinek koordinátora a tavaly indult és idén is folytatódó városházi Teraszkoncertekről beszélt.

Ezek továbbra is ingyenesek, de regisztrálni kell, és minél előbb, mert idáig már száz regisztráció futott be, és a terasznak korlátozott a befogadóképessége.

Egy tavalyi Teraszkoncert az ISIS Big Banddel és telt házzal.
Szombathely.hu/Bonyhádi Zoltán

A négy koncert a következő:

 • Slágerterasz (7.23. péntek, 19:30)
 • A „Dalok szárnyán” repítik el közönségüket legendás zenék segítségével az est énekesei és zenészei. A teljesen szombathelyi kötődésű csapat igazi slágerparádét varázsol a nyitóeste alkalmából a Városháza teraszára! Énekel: Danics Dóra, Tóth Dániel, Szokodi Zoltán, Alföldi Alexandra és Hertelendy Zénó. A zenekar: Aradszki Zsombor, Mészáros Gábor és Paksi János.

 • Koprive és Csorba Lóci közös koncert (7.30. péntek, 19:30)
 • A Koprive zenekar és Csorba Lóci barátsága egy újabb szombathelyi koncertben ölt testet. Lócinál senki nem táncol jobban, a koprivés fiúknál meg senki nem tamburázik jobban! Fergeteges este várható!

 • Savaria Szimfonikus Kamarakoncertek (8.06. péntek, 19:30)
 • Egy este a szórakoztató komolyzene jegyében! A Savaria Szimfonikus Zenekar négy kamaraegyüttese népszerű dallamokkal várja az érdeklődőket!

 • Holdosi Attila és színészbarátai koncert (8.13. péntek 19:30
 • Holdosi Attila és Újvári Tímea színészbarátaikkal lépnek színpadra, természetesen óriási slágerek kíséretében! A közkedvelt duóhoz csatlakozik a Weöres Sándor Színház két közkedvelt művésze Nagy-Bakonyi Boglárka és Jámbor Nándor énekkel, Sivia Palma csellón, Horváth Dániel „Dudu” hegedűn és Magyar Marcell ütőhangszereken!

  (A koncertekre regisztráció a teraszkoncert_KUKAC_szombathely_PONT_hu e-mail címen a konkrét koncert megjelölésével! Minden regisztráló 2 db jegyet igényelhet egy koncertre.)

  Nyitott városháza sajtótájékoztató
  Itt lesznek a Teraszkoncertek is.
  Mészáros D. Zsolt

  Utcaművészeti fesztivál

  Pavelkovics Petra programszervezőtől megtudtuk, hogy augusztus 7-8-án másodszorra rendezik meg az utcaművészeti fesztivált, ami „Szombathely szerelemgyereke.”

  Az volt a cél, hogy minél több művészeti ágat vigyenek ki az utcára, a komolyzenétől kezdve a képzőművészeten át az irodalomig – tudtuk meg.

  Így aztán változatos koncerteket, kiállításokat, kézműves-vásárokat talál majd a közönség a belváros utcáiban, kapualjaiban és sikátoraiban. Lesznek gyermek- és családi programok, graffiti-workshop és sok más. Mindez ingyen.

  Az Érezd Szombathelyt teljes programja itt érhető el, de később még több részletekről kapunk majd tájékoztatást, köztük a kisebb programokkal és a késő nyári és őszi nagyobb blokkokkal.

  A sajtóeseményen közreműködött Doma Bence zenész-énekes, a közönség soraiban pedig felfedeztük Nemény András polgármestert is.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Kultúra