A Nyugat-Dunántúl drámája - Elszívják a munkaerőt a közeli országok

Navracsics Tibor szerint a térségben mindennapos problémát jelent szakembert találni.

„A felzárkózó régiókban sokszor mondják, hogy az Észak-Dunántúl csak ne beszéljen, mert tejjel-mézzel folyó Kánaán van, azonban ha megnézzük az Észak-Dunántúl, Közép-Dunántúl és Nyugat-Dunántúl régiókat, akkor egy regionális drámát láthatunk kibontakozni” - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Macronomx konferencián.

A miniszter az új fejlesztéspolitikai tervekről számolt be, helyzetértékelésében azt mondta, egyértelműen Budapest a legnagyobb haszonélvezője a brüsszeli támogatásoknak, a főváros és térsége uniós szinten is fejlődést mutat.

Navracsics Tibor
Mészáros D. Zsolt

Navracsics Tibor pozitív eredményként emelte ki azt is, hogy a 2013-as járási adatokhoz képest 2022-re már 22 járás kilábalt az átlag alatti fejlettségi kategóriából.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy míg a Nyugat-Dunántúl 2004-ben az Európai Unió 66 százalékán állt, 2022-ben még mindig csupán 68 százalékot tudott hozni, amit a miniszter stagnálásként értékelt. Szerinte ebben részben a koronavírus-járvány játszott közre, de volt egy ennél súlyosabb tényező is.

"Az osztrák, délnémet és észak-olasz munkaerőpiac elviszi a Nyugat-Dunántúlról a munkaerőt, erre a kormány még mindig nem talált megoldást" – jelentette ki a miniszter.

A vállalatok és a területi közigazgatás számára is mindennapos problémát jelent szakembert találni, működtetni a hivatalokat. Ez nemcsak most, de a közeljövőben is nehézséget jelent majd Navracsics Tibor szerint.

A felvetett probléma valós, két hónappal ezelőtt írtuk Soha ennyi magyar nem vándorolt ki és nem dolgozott Ausztriában April 19. 07:04 , hogy soha ennyi magyar nem dolgozott még Ausztriában.

Az osztrák gazdasági minisztérium adatai szerint 2024 februárjában 126 169 honfitársunk dolgozott a határ túloldalán, ami több mint 1300-zal több, mint a januári (124 820) szám, és ötezerrel több, mint az egy évvel korábbi (121 155).

Figyelemre méltó az is, hogy Ausztriában a 2,9 millió osztrák munkavállalóra már egymillió külföldi jut.

Adatok: Osztrák gazdaság minisztérium
Józing Antal

Ez utóbbiak közül messze a németek és a magyarok vannak a legtöbben. A románok továbbra is a harmadik helyen állnak, de számuk közel ötezerrel csökkent az elmúlt másfél évben.

A magyar munkavállalók nagy számán persze nem is kell annyira csodálkozni, hiszen Ausztriában a legkisebb fizetés is a négyszerese Ausztriában a legkisebb fizetés a négyszerese az itteni minimálbérnek May 27. 10:44 a hazai minimálbérnek.

Lapunk korábban egy kétrészes oknyomozó sorozattal Évtizedekig hűséges alkalmazottak mondanak fel egyik napról a másikra Vas megyében, hogy Ausztriába menjenek dolgozni 2022. October 19. 07:10 foglalkozott a jelenséggel

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Évtizedekig hűséges alkalmazottak mondanak fel egyik napról a másikra Vas megyében, hogy Ausztriába menjenek dolgozni

Soha ennyi magyar nem dolgozott még a határ túloldalán. A munkaerő-elvándorlás pedig soha ennyire nem fojtogatta Nyugat-Magyarország gazdaságát. Összegyűjtöttük a legfrissebb adatokat is.

„Magyarországon nem változott semmi 20 év alatt” - Négy ausztriai magyar munkavállaló története a 114 ezerből

Minden eddiginél több, 114 ezer magyar dolgozik Ausztriában. Néhányan elmesélték, miért és hogyan kezdtek el a munkát a határon túl, miben látják a különbségeket.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság