Olyan a szombathelyi Órásház órák nélkül, mint az ember ruha nélkül...

Négy hónapnyi nyomozás eredményeképp állítjuk hogy a nem működő órák ügye egyáltalán nem halott, sőt.

Még valamikor április elején értesítette lapunkat egyik olvasónk, hogy tavaly szeptemberben, azaz egy éve, Szombathely ikonikus épületének, az Órásháznak a tetején megállt az utolsó óra is.

Úgy tudjuk, a ház tetején található órák közül tavaly már csak egy mutatta az időt, ez állt meg szeptemberben, így aztán gondoltuk - biztos ami biztos - utánakérdezünk, hogy pontosan mi történt, és hogy egyáltalán történik-e valami.

Akkor kerestük kérdésekkel az illetékes SZOVA Zrt. -t (ők a kezelők), hogy mégis lehet-e számítani arra, hogy megjavítják az órákat. Válasz azonban tőlük nem érkezett.

Senkit nem érdekelnek az órák

Később, hogy kiderítsük, mit tudnak maguk a lakók az ügyről, elmentünk az Órásházhoz, ahol az egyik itt élő férfi - még tavasszal - azt mondta lapunknak, az Órásházi lakások tulajdonosait nem különösebben érdekli, az, hogy mennek-e, vagy nem az órák.

Az úr egyébként elmondta, ő úgy tudja, hogy senki nem akar pénzt költeni a javításra . További információk szerzéséhez pedig a ház közös képviselőjéhez irányított minket, de ott sem jártunk sikerrel, többszöri hívásra sem vette fel senki a telefont.

Lassan egy éve nem mennek az órák.
Mészáros D. Zsolt

Azután, hogy sehonnan nem érkezett válasz, egy időre jegeltük az órák ügyét, júliusban viszont újra elküldtük az Órásházzal kapcsolatos kérdéseinket a SZOVA-nak, ahol ezúttal közölték velünk, hogy

Az óra nem tartozik a társasház osztatlan közös tulajdonába, így közös képviselőként arról tájékoztatást adni nem áll módunkban.

Miután tehát kiderült, hogy a ház karbantartásáért felelős önkormányzati cégnek nincs köze az órákhoz, rákérdeztünk, hogy ki a felelős a négy óráért, de kérdésünkre nem érkezett válasz.

Fény az alagút végén

Nemrég aztán valaki ismét azt mondta, az órák valamiért tényleg az OTP-hez tartoznak , akik egész egyszerűen nem akarnak pénzt költeni a javításokra, ezért az órák ügye halott, legalábbis informátorunk szerint.

Ezután kérdéseket küldtünk az OTP-nek, ahonnan hamar megérkezett a válasz:

„Az órák kezelése valóban az OTP Bank-hoz került. Az órák javításának előkészítése megkezdődött, de bizonyos felújítási munkálatoknak meg kell előznie az óra javítását, hiszen a munkák csak így végezhetőek el biztonságosan. A javítást az is nehezíti, hogy az óraszerkezet tönkrement. A vállalat mindent megtesz, hogy mielőbb újra a pontos időt mutassák a szerkezetek. A szombathelyiek türelmét ezúton is köszönjük.”

Ezzel tehát nemcsak a nyomozásunk ért véget, hanem sikerült pontot tenni az órák ügyére is, amik – ha minden jól megy – nemsokára elindulnak az emeletes ház tetején.

Korábban is gond volt

2015-ben már foglalkoztunk Sándor a saját pénzéből varázsolta volna újjá az Órásház óráját, de nem kellett a lakóknak 2015. March 19. 07:42 az Órásház óráival, akkor Iglódi Sándor órásmester beszélt nekünk arról, hogy ő szerezte be anno a szerkezetet. Később, amikor sem a lakók, sem pedig az OTP nem akarta az addigra már nem működő órákat megjavítani, akkor ő maga fizette ki a költségeket, mert egyszerűen nem tudta már nézni, hogy nem működnek.

Iglódi Sándor, aki korábban már megmentette az órákat.
-

Az órásmester ezután még világítást is szereltetett az órákba, de azt az lakók kikapcsoltatták, mert nem kívánták fizetni a havi 290 forintos költségeket.

Hogy most milyenek lesznek majd az órák, még kérdéses, de nagy remény látszik arra, hogy heteken, vagy hónapokon belül ismét működjenek. Persze azért reméljük, hogy a javítás nem ölel majd fel annyi időt, mint ennek a cikknek az elkészülte.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Helyek