Orbánizmus-export – Ausztriában feljött a szélsőjobb, közben Pozsonyban Robert Fico kopogtat az ajtón

Megvan az esélye, hogy összeáll egy magyar-osztrák-szlovák oroszbarát koalíció.

„Vigyázat Ukrajna, itt jön a magyar-osztrák birodalom!” Ezzel a címmel közölt egy hosszú elemzést néhány napja a Politico.

A világ egyik legismertebb politikai magazinja az alcímben azonnal elárulja, hogy mire is gondol pontosan.

A magyar Orbán Viktorhoz hasonló oroszbarát politikusok egyre nagyobb teret hódítanak Ausztriában és Szlovákiában.

Az írás középpontjában az osztrák belpolitika áll, azon belül is a Szabadságpárt és annak vezetője, Herbert Kickl.

Herbert Kickl
Wikipédia

Herbert Kickl annak idején masszív oltásellenes volt Huszonhétezren tüntettek Bécsben a kötelező oltás ellen 2022. January 16. 10:57 , de most lényegesebb oroszbarátsága és az Amerika-ellenes összeesküvés-elméletei.

De ami a legfontosabb: egyáltalán nem kizárt, hogy ő lesz Ausztria következő vezetője és Európa újabb nagy fejfájása.

Miközben a bécsi néppárti-zöld kormány birkózik az inflációval és a menekültkérdéssel, a szociáldemokraták (SPÖ) önmagukkal, addig a Szabadságpárt (FPÖ) átvette a vezetést a közvéleménykutatásokban.

Az osztrák politikai pártok népszerűségének alakulása az elmúlt két évben
Politico.com

Kickl egyébként már volt egyszer belügyminiszter. Még Kurz kancellár alatt, a rövid életű ÖVP-FPÖ koalíció idején, 2017-ben.

Brüsszelben bizonyára emlékeznek rá, ő volt az, aki az osztrák menedékkérők regisztrációs központjainak nevét „indítási központokra" változtatta.

Herbert Kickl idén márciusban járt Orbán Viktornál, és láthatóan nagy volt az összeborulás. Az osztrák pártelnök Facebook bejegyzésében kiemelte, egyetértés van abban, hogy

 • az orosz-ukrán háborúban azonnali tűzszünetre van szükség, hogy megakadályozzák a háború eszkalációját,
 • az EU-szankciókat fel kell oldani, merthogy ezek az okai az inflációnak,
 • fokozni kell a migráció ellene küzdelmet.
 • Ez utóbbi kapcsán az osztrák politikus egy bókot is elejt, amikor azt írja, hogy

  „Magyarország mutatja, hogyan kell ezt csinálni.”

  Az osztrák média persze előszeretettel gúnyolódik mindezen, de ez a politikai stílus sok választónak tetszik.

  Ismerős?

  És akkor még itt van Szlovákia is, amely láthatóan szintén fogékony az orbánizmusra. Itt a közvélemény-kutatásokat a szintén oroszbarát Smer-SD vezeti. Vezetője egy másik politikai fenegyerek: Robert Fico. Ő 2018-ban volt kénytelen lemondani a miniszterelnökségről, mikor is országszerte kormányellenes tömegtüntetések voltak egy oknyomozó újságíró és menyasszonyának brutális meggyilkolása miatt. Szeptemberben előrehozott választások lesznek Szlovákiában, és Fico már jelezte, ha ő lesz a befutó, aminek komoly esélye van, megszünteti a szomszédos Ukrajna katonai támogatását.

  Eljátszhatunk azzal a lehetőséggel, hogy mind Ausztriában, mind Szlovákiában orbánista fordulat következik.

  Ez nemcsak az ukrán-orosz háborút módosítaná, hanem az Európai Unió és három populista politikus helyzetét is.

  Tayyip Erdogan, a nagymester
  Pixabay

  Csak emlékeztetőül: Tayyip Erdogan, a populista politika legnagyobb játékosa és tanítómestere Vasárnap választás lesz Törökországban, amely eldöntheti, milyen irányba indul Európa 2023. May 13. 07:01 a közelmúltban magabiztosan behúzta a törökországi választásokat Erdogan szerint a demokrácia is nyert a megválasztásával 2023. May 29. 10:18 .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Vélemény