Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Ősi gesztenyefának állítanak emléket Kőszegen

A Mátyás király idejéből származó fa maradványainak méltóbb környezetet teremtettek.

A tíz métert meghaladó törzskerületű óriás szelídgesztenyefa maradványai körül korábban kialakított park rehabilitációját és fejlesztését hónapok óta végzik a GesztenyeKék Természetbarát Egyesület önkéntesei, az ünnepélyes átadót ma rendezik délután 17:00-kor a Királyvölgyi Óriás Gesztenyefa Emlékhelyen.

GesztenyeKék Természetbarát Egyesület

A gesztenyefa a valaha élt legnagyobbnak számít Magyarországon. Sokan 600-800 évesnek tartják, azonban a mérések alapján „csupán” 500-600 éves lehetett, amikor 1969-ben elhalt, és 1981-ben ki is kellett vágni, mert nem sikerült megoldani a konzerválását. Mindössze egy 1 méteres körcikk maradt belőle, amit egy védőtető alatt helyeztek el.

„A 80-as években épült emlékhely modernizációjának első lépéseként a gesztenyefa megmaradt törzsét konzerváltuk, majd felújítottuk a környező lépcsőt és korlátot, padokat helyeztünk el, parkolót alakítottunk ki és rendbe tettük a növényzetet. Új információs és interaktív táblákat is kihelyeztünk. Emellett egyéb interaktív játszóelemeket is elhelyeztünk a parkban. Évszázados hagyománya van Kőszegen a szelídgesztenyének, mint egy természet adta kincsnek, erősen él az emberekben a hozzá való ragaszkodás, de a régi korok hagyományait nem igazán ismerik. Ezért volt különösen fontos, hogy a gyerekeknek vers- és meseíró pályázatot hirdettünk a gesztenye és a Királyvölgy témakörében, a legjobban sikerült alkotásokat pedig a helyszínen meg is lehet majd hallgatni. A látogatók emellett megismerhetik Kőszeghegyalja történetét és ezt a különleges egykori gesztenyefát is” – meséli Schlögl Krisztán, a GesztenyeKék Természetbarát Egyesület önkéntese.

GesztenyeKék Természetbarát Egyesület

A GesztenyeKék Természetbarát Egyesület nevéhez több természetvédelmi akció is kapcsolódik a környéken, ilyen pédául a kőszegi Egészségkert pihenőpark, a GesztenyeKék-körtúra és a GesztenyeBor tanösvény létrehozása, illetve számos faültetés megszervezése.

A MOL Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására hozta létre a MOL Helyi Érték Programot, amelyre év elején összesen 413 pályázat érkezett be és végül 60 szervezet kapott egyenként félmillió forintos, vissza nem térítendő támogatást. A MOL Alapítvány Helyi Érték programjára négy kategóriában lehetett pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra

Tovább az oldalra