Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Pápa és Győr között is 2x2 sávos gyorsforgalmi épül

Ezzel a harmadik észak-déli irányú gyorsforgalmi szeli majd át az Észak-Dunántúlt.

2023 végére elkészül a Pápát és Győrt összekötő 2x2 sávos gyorsforgalmi út – írja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A kivitelezési munkák már el is kezdődtek.

Az új út 36 kilométeres szakaszára hat külön szintű csomóponton keresztül lehet majd felhajtani, és 23 műtárgy is épül.

A kivitelezés két ütemre bomlik:

 • A Pápa-Tét-dél csomópont közötti 18,4 kilométeren 15 műtárgy és két külön szintű csomópont (Pápa Észak, Gyarmat), valamint egy vasúti felüljáró épül a pápai Repülőteret bekötő úton.
 • A Tét-dél csomópont és a Győr közötti 17,6 kilométeres szakaszon nyolc műtárgy, négy külön szintű csomópont épül (Tét dél, Tét észak, Győrszemere, Koroncó).
 • Az új útszakaszon a 110 km/h megengedett sebességnek köszönhetően a mostani 55 perces utazási idő kb. 20 perccel csökken Pápa és Győr között, várhatóan megszűnik a torlódás Győrben, a Malom úti csomópont térségében.

  Épül a Pápa-Győr gyorsforgalmi út
  Forrás: nif.hu

  A Pápa – Tét-dél csomópont közötti szakasz kivitelezője a Duna Aszfalt Kft., a Tét-dél csomópont – Győr közötti szakaszé pedig a Soltút Kft. A két szakasz kivitelezésének nettó értéke 90,5 milliárd forint.

  A harmadik észak-déli gyorsforgalmi az Észak-Dunántúlon

  A Pápa-Győr gyorsforgalmival teljessé válik az Észak-Dunántúl észak-déli összeköttetése. Nyugaton készül az M76-os gyorsforgalmi, Már tervezik a Körmendet Zalaegerszeggel és az M7-essel összekötő M76-os gyorsforgalmi utat 2019. December 19. 06:59 ami a része lesz a majdani M9-es autópályának, ami szintén az ország közepén haladó, zsúfolt utak tehermentesítésére szolgál majd.

  Forrás: Magyar Nemzet

  Ha ehhez hozzászámítjuk a Szombathely és Győr közti, már meglévő M86-ost és M85-öst, akkor láthatjuk, hogy a nyugati határ mentén kialakul egy félkör, ami az észak-déli összeköttetést biztosítja.

  Ha keletebbre megyünk, akkor ott lesz a már említett Pápa-Győr gyorsforgalmi, ha még keletebbre, akkor eljutunk egy újabb félkör-gyűrűhöz, ami tulajdonképpen a fővárost keríti be nyugatról.

  Ez a tervezés alatt álló Már készülnek a Dunántúlt észak-déli irányban átszelő gyorsforgalmi út tervei 2020. August 31. 11:03 M81-es főút, ami az új komáromi Duna hídtól az M1 és az M7 érintésével teremt négysávos kapcsolatot a szintén előkészületben lévő M8 autóútig.

  Józing Antal

  Az új út Komárom környékén indulna az M1-estől, majd Székesfehérvárt délről megkerülve Sárbogárdnál csatlakozna az M8-ashoz.

  Az M81-es azt is jelentené, hogy megváltozna a M1 autópálya szerepe, hiszen Komárom után már leginkább csak azok a járművek használnák, amelyek vagy a főváros és környékére, vagy az M3-as autópálya irányába tartanak.

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet

  Tovább az oldalra